- 11 -
-
Kis biológusok, természet barátok találkozása Sipos Gazdával
„Hivatásod legyen: élni másokért, s mások boldogságában keresni a magadét.”
Johann Heinrich Pestalozzi
Örömmel osztom meg Veletek, hogy a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola meghívásának eleget téve, egy fantasztikus találkozásban vehettem részt, a 3.b osztállyal, aranyosabbnál aranyosabb Gyerekekkel, lelkes pedagógus Kollégákkal[…]
-
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka
Pörkölt, csirkepaprikás, gulyásleves, halászlé, paprikás krumpli, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, főzelékek, fasírt, uborkasaláta, kolbász, szalámi, körözött – íme a magyar konyha néhány jellegzetes étele, ami elképzelhetetlen lenne fűszerpaprika nélkül.
Mit érdemes tudni a fűszerpaprikáról ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen.
Páratlan aromák. Egy egészséges fűszer – régen gyógynövényként is fogyasztották… Így készítik a fűszerpaprika-őrleményt[…] -
Cékla télire, a gyönyörű színű vitaminbomba
Gyerekkoromban nem kedveltem nagyon, igaz, nem is igen találkoztam vele másképp, csak savanyúság formájában. Később aztán kiderült, hogy sok egyéb formában el lehet készíteni, ráadásul legegészségesebb zöldségeink egyike. Ismerkedjünk meg alaposabban, a csodálatos céklával!
A cékla könnyen termeszthető, gyorsan fejlődő kétnyári zöldség. Fogyasztása jót tesz a szívnek, lúgosít, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Kiváló antioxidáns, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen[…] -
Ősmagyar gyümölcsünk, a füge…
A nyár vége, ősz eleje egy különleges gyümölcsöt tartogat azoknak a szerencséseknek, akiknek a kertjében megterem: a fügét (Ficus carica). Izgalmas növény, kultúránkba is beszivárgott a „fügét mutat” kifejezés formájában, története pedig hosszú, számos vallás is ismeri. Szíriában már i. e. 4000 évvel termesztették, a fáraók gyógynövényként használták. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot[…]
-
Őszi munkák a díszkertekben
Egy régi mondás szerint a tavaszt ősszel kell előkészíteni. Így igaz, egyelőre nem dőlhetünk hátra, ősszel akad sok tennivaló a kertjeinkben. Nézzük, ezek közül melyek a legfontosabbak!
Az ősz, kiváló időpont a virágágyások megtisztítására, az átültetésre és az új növények elültetésére. Az egynyári virágokat és az elszáradt vagy beteg, fertőzött növényeket gyökerestül húzzuk ki és megfelelően semmisítsük meg[…]
-
A diófáink veszélyben vannak…
Ha a régészek valamilyen rég elfeledett település nyomait keresik egy lakatlan területen, a diófákat keresik meg a környéken először. A dió évezredek óta a túlélés záloga, már a római telepesek is diófát neveltek először, ha valahol megtelepedtek. A dió pedig túlélte, és a terület lakatlanná válása után is cseperedtek új fácskák, évezredeken keresztül…
A hagyomány úgy ismeri a diót, hogy kevés gondozást igényel, betegségei ritkák, mindennek ellenáll. Sajnos, a klímaváltozás miatt ennek vége van. Néhány évvel ezelőtt jelent meg hazánkban a dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa), ami az egész országban elterjedt és tönkretette a diótermés jelentős részét[…] -
Pályaválasztás – Egy jó tanár arra tereli a fiait, amerre menniük kell…
Nagy örömmel szeretném megosztani Önökkel, Veletek, hogy megtisztelő meghívást kaptam a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9. a osztályába, ahol egy csodálatos külső helyszínen, 31 fő okos, csillogószemű, nyitott és lelkes Gyereknek és Vincze Szabolcs osztályfőnök tanár úrnak tarthattam előadást[…]
-
Elmúlt a nyár, itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz…
„Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának” – mondta Jókai Mór, aki pedig tudta, miről beszél, hiszen maga is gazdálkodott. Nagy írónk ebben a mondatában a csemegeszőlő jelentős kézimunka-igényére utalt. Míg ugyanis a borszőlőt tömegével szüreteljük és dolgozzuk fel, a csemegeszőlővel nem tehetjük meg ugyanezt. Utóbbi gyümölcs, aminek szépnek, kívánatosnak kell lennie, a fürtökben nem lehet sérült, beteg bogyó, csak egyforma, hamvas, üde kinézetű szőlőszemek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőkéket és a rajtuk lévő fürtöket is gondosan kell ápolni teljes élettartamuk alatt, amíg el nem érkezik a szüret[…]
-
Cukkini: a zöldség, ami gyümölcs
„Táplálékod legyen orvosságod, orvosságod legyen táplálékod” – mondta a nagy görög orvos, Hippokratész.
A mondás nem véletlenül maradt fenn évezredeken át, hiszen naponta visszaigazolódik az igazsága…
Egy csésze (223 gramm) főtt cukkini mindössze 17 kalóriát, kevesebb mint 3 gramm szénhidrátot és kevesebb mint 1 gramm cukrot és zsírt tartalmaz, így fogyókúrás étrendben is kiválóan alkalmazható. A-vitaminban gazdag, a napi ajánlott bevitel 40 százalékát (!) tartalmazza, ami nemcsak a látást, hanem immunrendszerünket is erősíti….
A cukkini hobbikertészek körében is kedvelt növény, hiszen termesztése viszonylag egyszerű. Fény- és melegigényes, szereti, ha a talaj jól el van látva tápanyagokkal[…] -
Hull a szilva a fáról…
Gyerekkorom egyik szép emléke, amikor Nagymamám elénk tette a gőzölgő szilvás kiflit. A nyári délutánok, az illat, az az íz… ma már ritkán találkozom ilyesmivel. Talán azért, mert igazán jó, házi szilvalekvárt sem könnyű találni. Nagymamám még úgy főzte, mint valószínűleg az ő nagyanyja és a többi elődje. Beszterecei szilvából, szabad tűzön, rézüstben, sok óra alatt, folyamatos kevergetés mellett. Így tanultam és ott főztem én is vele. Természetesen szigorúan cukor nélkül – a gyümölcs magas cukor magas cukortartalma miatt ez nyugodtan elhagyható –, és akkor volt jó, amikor annyira besűrűsödött, hogy a szinte fekete lekvárban megállt a fakanál[…]
- 09 -