KIS BIOLÓGUSOK, TERMÉSZET BARÁTOK TALÁLKOZÁSA SIPOS GAZDÁVAL

Kedves Szülők, Kedves Gyerekek, Kedves Barátaim,

„Hivatásod legyen: élni másokért, s mások boldogságában keresni a magadét.”

Johann Heinrich Pestalozzi

Kis biológusok, természet barátok találkozása Sipos Gazdával

Örömmel osztom meg Veletek, hogy a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola meghívásának eleget téve, egy fantasztikus találkozásban vehettem részt, a 3.b osztállyal, aranyosabbnál aranyosabb Gyerekekkel, lelkes pedagógus Kollégákkal. Lantos Imre osztályfőnök tanár úr és Siposné Kristó Mária tanítónő vezetésével, egy csodálatos, természetközeli helyen, Gyömrei Család tanyáján, Kardoskút határában találkozhattam az érdeklődő, csillogószemű gyerekekkel. Doráné Gyömrei Anita és családja lelkesen, odaadóan készültek a találkozóra, sütöttek, főztek, szeretettel vártak bennünket. Az egész gazdaságot a gyerekek birtokukba vették.

Az előadásaimon figyelő tekintetek, sok-sok érdeklődő kérdés, hozzászólás, lelkesedés, mosoly teljességével találkoztam. Lenyűgözött, hogy a gyerekek, milyen felkészültek, tájékozottak voltak. Célom, hogy minél több iskolába legyen ilyen kertészeti lehetőség, ahol a gyerekek saját munkájuk által találkozhatnak a növények csodálatos világával.

Szívből köszönöm a meghívást Doráné Gyömrei Anita és családjának, Lantos Imre tanár úrnak és a pedagógus Kollégáknak. Az összefogás, segítés szép példája, hogy Rakonczainé Kovács Szilvia kedves szülő is, önzetlen munkájával segítette, e sikeres találkozó és előadás megvalósulását.

Kedves Gyerekek, hatalmas ajándékot kaptam Tőletek, melyet szívből köszönök, továbbá a kedves gondolatokat, melyet Sipos Gazda levelesládájában olvashattok. Külön köszönöm, a kedves Kis Mia személyes levelét, melyet nekem írt a rendezvény végén. Jó tanulást kívánok Nektek!

Együtt – Mindenkiért!

Sipos Gazdával képekben

Hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola, 3.b osztály

Sipos Gazda levelesládája

Hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola, 3.b osztály köszönőlevele
Találkozásunk Sipos Gazdával

2020. október végére járt az idő. Egy rövid hűvös időszak után ismét kisütött a nap amikor a kardoskúti puszta határában találkozhattunk a híres természetkutatóval, növényorvossal.

Sipos József egy egész autót megtöltött szemléltető eszközökkel, érdekes preparátumokkal, ritkán látható szerszámokkal, egyszóval csupa olyan dologgal, ami a gyerekeknek csalogató és izgalmas. Terve bevált, mert már a puszta megérkezése is kizökkentette a gyerekeket a biciklizős, labdázós játékokból, mindenki az érkező vendég elé futott.

Segítő kezek sokasága nyújtózkodott a mikroszkóp, a mézes edényke, a méhkirálynő házikója és felsorolni sem tudom, hogy még mi felé, amikor elkezdődött az előadóterem berendezése. Már ekkor záporoztak a kérdések, amikre bevallhatom, nem tudtam volna válaszolni, így szerencsémre én is okulhattam.

Megtudtam hát, hogy honnan jön a méz, milyen madarak lakják a pusztát, hogyan építhetjük úgy a világot, hogy az még holnap is lakható legyen.

Fontos, hogy mindez úgy hangzott el, hogy közben újabb és újabb kérdések születtek, amiknek a megválaszolására nem csak az előadó törekedett, hanem hangsúlyozom, az előadásban részt vettek a gyerekek.

Ez a közös beszéd, ami inkább beszélgetés, de közben bemutatkozás és barátkozás, sokáig emlékünk marad, kár, hogy az idő elszaladt.

Köszönjük a tartalmas előadást, reméljük, hogy még találkozunk!

 

Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola
3.b osztályos tanulói és tanárai