- 12 -
-
A jó ecet orvosság
Télen is fontos, hogy együnk idényzöldségeket, salátákát. A nyers vagy főtt, sült zöldségek mellé csak egy kis hidegen préselt olaj, némi fűszer és pár csepp ecet kell, és máris tálalható a köret vagy a könnyű vacsora. De vigyázat: minél egyszerűbb egy étel, annál fontosabb, hogy jó alapanyagokból készüljön. Tehát a salátáknál az ecetválasztás is kulcskérdés.
Gasztronómiai felhasználása mellett az erőnlét megőrzésére és bizonyos betegségek leküzdésére is alkalmasnak bizonyult, olyannyira, hogy idővel a házi patikák elengedhetetlen tartozéka lett. Az ecet, az igazi természetes csodaszer […] -
Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!
A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet[…] -
Fermentáljunk!
Manapság reneszánszát éli a fermentálásnak is nevezett tejsavas erjesztés. Sokan kísérleteznek vele otthon, de ma már éttermekben is találkozunk fermentált alapanyagokkal. Nem véletlenül, hiszen ezen a módon nemcsak jóízű, de nagyon egészséges ételek kerülhetnek az asztalunkra.
Az emberiség ősidők óta használja az erjesztést élelmiszerek tartósítására: az élő szervezetek, mikroorganizmusok által termelt anyagok tudatos felhasználásával ugyanis megakadályozható az élelmiszerek romlása[…] -
Miért válasszunk kovászos kenyeret?
Szent István király napját, augusztus 20-át a második világháború után alakították át az új kenyér ünnepévé. A gyökerek azonban korábbra nyúlnak vissza: a régi időkben is sokfelé Szent István napjára sült ki az első kenyér a friss búzából. Mivel a hagyományos kenyér kovásszal készült, az ünnephez kapcsolódva arról szeretnék írni, én miért szeretem – és javaslom másoknak is – a kovászos kenyeret[…]
-
A növényorvos tanácsai grillezéshez
Egészséges élelmiszerekből, kiváló ízeket tudunk varázsolni…
A szeptember biztosan tartogat számunkra néhány melegebb hétvégét, de talán még az októberrel is szerencsénk lesz. Nagyon szeretek sütögetni, így grillezni is. Ilyenkor remek program a grillezés a kertben, nemcsak a csodás ízek miatt, hanem azért, mert összehozza a családot vagy a baráti társaságot. A sütögetésnek is megvannak azonban a maga fortélyai[…]
-
Évzáró szilveszteri receptek a Kertem Kamrájából
Elérkeztünk az év utolsó vasárnapjához. Álljunk meg, és emlékezzünk vissza a mögöttünk álló 2019. évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre…
Szilveszter ünnepéhez, sok szokás, főzési hagyományok, ízek is kapcsolódnak. Gyömrei Anita is érdekes és különleges ízek világát hozta el nekünk, hogy a Szilvesztert, telt hassal és jókedvvel megünnepeljük[…] -
Wellington bélszín, méteres kaláccsal advent negyedik vasárnapján
Elérkeztünk Advent negyedik vasárnapjához, a karácsonyi ünnep kapujához…
A Kertem Kamrája is lassan az ünnep fényében tündököl. A közös karácsonyfánkat egész évben díszítették azok a kedves Barátaim, akik a jelképes arany fakanállal elkészítették a finomabbnál finomabb, vegyszermaradék – mentes alapanyagokból az ételeket.
Ezen a héten, az ünnep előtti sok-sok munka közepette, Gyömrei Anita készítette el az ízletes receptajánlatát számunkra[…] -
Ízletes harcsapaprikás és klasszikus hólabda Advent harmadik vasárnapján
Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk. Egyre közelebb Karácsony ünnepéhez közeledünk. Ma „Gaudete” vasárnapja van, az öröm napja. Ez adja meg az advent igazi jellegzetességét. Az öröm időszaka más. Az advent tele van őszinte várakozással, …
Ezen a héten Rakonczainé Kovács Szilvia készítette el az Advent vasárnapi menüt. A receptek összeállításában nagy szerepet kapott a hal. Amellett, hogy nagyon finom igazán értékes szervezetünk számára […] -
Trüffel golyók és egyéb finomságok advent második vasárnapi menüjében
Elérkeztünk Advent második vasárnapjához. A bronzvasárnap a remény üzenete. A második gyertya meggyújtásával lehetőséget kapunk arra, hogy megváltoztassuk a jövőnket. Fontos, hogy ez a nap a nyugalom, a tisztaság, a szeretet és a béke jegyében teljen.
E héten Dr. Sáringer Lívia kedves Barátom, a képzeletbeli arany fakanállal készítette el Miklós ünnepére a finom, ízletes menü[…] -
Advent első vasárnapi menü a gyömbéres ízek világából
Közeledik a karácsony, mondhatni, már a kertek alatt jár.
Ebben az ünnepi készülődésben, a képzeletbeli aranyfakanalat Kispálné Bán Mária vette át. Marcsi olyan finom ízletes, egészséges, vegyszermaradék-mentes recept ajánlattal készült számunkra, ami emlékezetessé teheti Advent első vasárnapján történő ünneplést, a hit gyertya fényének fellobbanása közepette […]
- 12 -