ÍZLETES HARCSAPAPRIKÁS ÉS KLASSZIKUS HÓLABDA ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJÁN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk. Egyre közelebb Karácsony ünnepéhez közeledünk. Ma „Gaudete” vasárnapja van, az öröm napja. Ez adja meg az advent igazi jellegzetességét. Az öröm időszaka más. Az advent tele van őszinte várakozással, az öröm érzete bennünk mindent felülmúl.

Úgy érzem és gondolom, hogy a várakozásunk örömmel tölt el, ez az öröm pedig arra ösztönöz minket, hogy adjunk másoknak. Az igazi öröm mindig osztozni akar. Az öröm természete a másokhoz fordulás és a kapott ajándék megosztása. Az advent valóban az örömteli várakozás és az örömteli adás időszaka. Ott, ahol ünneplik, mennyire átjárja ez az érzés az egész társadalmat és emberiséget.

Szívből köszönöm, köszönjük Rakonczainé Kovács Szilviának, hogy az öröm ünnepén lelkesen, nagy odaadással elkészítette a finom adventi vasárnapi ajánlatát számunkra. Örömmel készítette és örömmel ajánlja számunkra!

Meghitt Adventi készülődést és jó étvágyat kívánok!

Együtt – Mindenkiért!

 

Rakonczainé Kovács Szilvia

Rakonczainé Kovács Szilvia

Üdvözlök mindenkit, aki figyelemmel kíséri a „Kertem kamrája” rovatot!

Újabb recept ötletekkel szeretném megkönnyíteni a választást az adventi készülődésre.

A karácsony a nagy várakozások időszaka a családokban. A szülők és az idősebb családtagok nyugalomra, szép, meghitt napokra vágynak, békés együtt töltött időre.
A gyermekek leginkább az ajándékokat várják nagy izgalommal a jézuskától.

Advent harmadik vasárnapjához érve a koszorún a rózsaszín színű gyertyát gyújtjuk, aminek szimbolikus jelentése: Szűz Mária, aki megszülte a fiút így ÖRÖM szimbóluma lett! A harmadik gyertya különlegességét a gyertyára helyezett szalaggal, kis masnival vagy egyszerűen kiemelkedő magasságával is jelezhetjük.

Kedves Józsi barátunk azzal a kéréssel keresett meg, hogy próbáljak az ünnepre összeállítani egy olyan menüt, amely nem csak finom, de egészséges, vegyszermaradék-mentes is legyen!
Nagy öröm számomra ugyanis a mindennapi főzés mellett egy ünnepi vacsora elkészítése mindig nagyobb kreativitást igényel mind a tálalásban mind az étel elkészítésében.
Nekünk édesanyáknak kell a legtöbb figyelmet szentelni arra, hogy mi kerül a családi asztalra. Minél egészségesebb, változatosabb, és adalék illetve vegyszermaradék-mentes legyen! Nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődésbe a gyerekeket is bevonjuk!

Ezen a héten nálam a receptek összeállításában nagy szerepet kapott a hal. Amellett, hogy nagyon finom igazán értékes szervezetünk számára.

 

Előételként kacsamájat sütöttem.

A májat vastagabb szeletekre vágtam és bő zsiradékban mindkét oldalát megsütöttem.
Pirítóssal és friss salátával tálaltam.

Karácsonyi málnaleves puszedlivel

Egy könnyebb levessel készültem a gyerkőcök nagy örömére!
Ami nem más, mint egy málnakrémleves málna darabokkal és mézespuszedlivel.

Elkészítése:
Karácsonyi málnaleves puszedlivel

1 kg fagyasztott málnát felforralunk kb. 3 liter vízben, amit szegfűszeggel, fahéjjal és ízlés szerint cukorral (a cukrot helyettesíthetjük édesítőszerrel is) ízesítünk.

Amikor felforrt a levessünk akkor egy szűrőn átpasszírozzuk. Majd 2 dl tejet 2 evőkanál pudingporral elkeverjük és a málnapépes leveshez öntjük, amit szépen újra forralunk, így megkapjuk a málna krémlevesünket. Ezek után a gázról félrehúzva óvatosan hozzáadunk legalább 0,5 kg fagyos málnát.

Ez egy kicsit visszahűti a levesünket és így szép élvezhető málnaszemek teszik kellemesebbé a levesünket. Teljes kihűlés után hűtőbe helyezzük. Ezt a levest akár előző nap is elkészíthetjük megkönnyítve a munkánkat. Tálaláskor mézeskaláccsal vagy puszedlivel és tejszínhabbal esetleg fagylalttal is kínálhatjuk.

Karácsonyi málnaleves puszedlivel

Harcsapaprikás túrós csuszával

Főételként pontyból és harcsából készült ételeket hoztam.
A harcsából paprikást és rántott halszeleteket készítettem, míg a filézett pontyból haltepertőt sütöttem.

Elkészítése:

Apróra darabolt húsos házi szalonnán megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadtam a paradicsomot és a paprikát. Így egy lecsóhoz hasonló alapot készítettem, amit vegetával sóval, borssal és halászlé kockával ízesítettem. Amikor jól összefőtt akkor pépesítettem és hozzáadtam a már előzőleg átpirított harcsa falatokat, amihez még törtpaprikát is adtam. Túrós csuszával tálaltam, amit apróra vágott friss kaporral megszórtam.

Harcsapaprikás túrós csuszával

A harcsaszeleteket jól megsóztam és bepaníroztam magvas panírba, majd zsiradékban aranysárgára megsütöttem.
Ezek után az összedarabolt és filézett tükörponty falatokat megforgattam paprikás lisztben és szintén forró zsiradékban kisütöttem. Majd a haltepertő darabokat és a harcsaszeleteket friss salátával és zöldséges rizzsel tálaltam.




Rántott harcsaszeletek és haltepertő

Desszert: Kozák sapka (hólabda)

8 db tojásfehérjét felverünk habnak. A 8 db tojássárgájához hozzáadjuk a 8 evőkanál vizet, a 25dkg cukrot, 2 evőkanál holland kakaóport és 1 csomag sütőport. Majd óvatosan belekeverjük a felvert fehérjét és a 25 dkg lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük úgy sül, mint a piskóta.

Amíg sül a tésztánk, addig elkészítjük a krémet.

5 dl tejjel elkavarunk 10 dkg finomlisztet és megfőzzük. Kikavarunk 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral és a kihűlt krémhez kavarjuk. Ízesíthetjük rummal én fél rum aromát tettem bele.

A kisült tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és megtöltjük krémmel, majd meghempergetjük kókuszreszelékben. Szépen sorba helyezzük egy tepsire és a tetejét olvasztott csokoládéval megkenjük. Én ehhez belga csokoládét választottam több színben. Akár ostya lappal is díszíthetjük.

Desszert: Kozák sapka (hólabda)

Remélem tudtam nektek valami hasznos ötletet adni az ünnepi készülődésre!

Jómagam szeretem a saját készítésű ajándékokat. Erre nagyon jó ötletnek tartom a szilikonpárnába öntött belga csokoládét, amelynek számtalan variációja lehet és itt már csak a fantáziánk szabhat határt és természetesen mindig nagy sikere van!

Szilikonpárnába öntött belga csokoládé

Mindenkinek Szereteteben Gazdag készülődést és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

Jó étvágyat kívánunk!
Ízletes harcsapaprikás és klasszikus hólabda
Advent harmadik vasárnapján fantasztikus ételeit
Rakonczainé Kovács Szilvia hozta el számunkra.