- 01 -
-
Propolisz, a természetes fertőtlenítő
Aki hosszabb ideje követi a bejegyzéseimet, az tudja, hogy közel harminc éve méhészkedem, és időről időre írok a méhek hasznos munkájáról és azokról a csodálatos készítményekről, amelyeket a dolgos kis rovaroknak köszönhetünk. Ilyen a propolisz is, ami a megfázásos, téli időszakban különösen hasznos, hiszen sok egyéb jó tulajdonsága mellett csökkenti a légzőszervi gyulladásokat, miközben serkenti az immunrendszer működését […]
-
Ünnepi hangulat méhviasz gyertyákkal
Beköszöntött a gyertyagyújtás időszaka, amikor esténként apró lángokkal vesszük körbe magunkat. Méhészként is jó szívvel javaslom, aki teheti, az ünnepek idején gyújtson természetes méhviasz gyertyákat: amellett, hogy tisztítják a levegőt, a méz és a kaptár finom illatával árasztják el a szobákat.
A méhek legfontosabb termékének, a méznek az egészségre gyakorolt hatásáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a méhviasz is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. De pontosan mi is a méhviasz, és hogyan keletkezik[…] -
Minden, amit a homoktövisről tudni érdemes
Bogyó, bogyó, csodabogyó
Gyerek voltam még, amikor egy könyvben először találkoztam a homoktövis (Hippophae rhamnoides) nevével. Máig emlékszem, milyen csodálkozva ízlelgettem a szót. Sajnos még ma is kevesen ismerik, pedig ez a nálunk is megtermő, igénytelen növény valóságos csodaszer, annyira sok kedvező egészségügyi hatása van. Túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenkinek rendszeresen fogyasztania kellene[…]
-
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka
Pörkölt, csirkepaprikás, gulyásleves, halászlé, paprikás krumpli, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, főzelékek, fasírt, uborkasaláta, kolbász, szalámi, körözött – íme a magyar konyha néhány jellegzetes étele, ami elképzelhetetlen lenne fűszerpaprika nélkül.
Mit érdemes tudni a fűszerpaprikáról ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen.
Páratlan aromák. Egy egészséges fűszer – régen gyógynövényként is fogyasztották… Így készítik a fűszerpaprika-őrleményt[…] -
Cékla télire, a gyönyörű színű vitaminbomba
Gyerekkoromban nem kedveltem nagyon, igaz, nem is igen találkoztam vele másképp, csak savanyúság formájában. Később aztán kiderült, hogy sok egyéb formában el lehet készíteni, ráadásul legegészségesebb zöldségeink egyike. Ismerkedjünk meg alaposabban, a csodálatos céklával!
A cékla könnyen termeszthető, gyorsan fejlődő kétnyári zöldség. Fogyasztása jót tesz a szívnek, lúgosít, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Kiváló antioxidáns, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen[…] -
Ősmagyar gyümölcsünk, a füge…
A nyár vége, ősz eleje egy különleges gyümölcsöt tartogat azoknak a szerencséseknek, akiknek a kertjében megterem: a fügét (Ficus carica). Izgalmas növény, kultúránkba is beszivárgott a „fügét mutat” kifejezés formájában, története pedig hosszú, számos vallás is ismeri. Szíriában már i. e. 4000 évvel termesztették, a fáraók gyógynövényként használták. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot[…]
-
Elmúlt a nyár, itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz…
„Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának” – mondta Jókai Mór, aki pedig tudta, miről beszél, hiszen maga is gazdálkodott. Nagy írónk ebben a mondatában a csemegeszőlő jelentős kézimunka-igényére utalt. Míg ugyanis a borszőlőt tömegével szüreteljük és dolgozzuk fel, a csemegeszőlővel nem tehetjük meg ugyanezt. Utóbbi gyümölcs, aminek szépnek, kívánatosnak kell lennie, a fürtökben nem lehet sérült, beteg bogyó, csak egyforma, hamvas, üde kinézetű szőlőszemek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőkéket és a rajtuk lévő fürtöket is gondosan kell ápolni teljes élettartamuk alatt, amíg el nem érkezik a szüret[…]
-
Cukkini: a zöldség, ami gyümölcs
„Táplálékod legyen orvosságod, orvosságod legyen táplálékod” – mondta a nagy görög orvos, Hippokratész.
A mondás nem véletlenül maradt fenn évezredeken át, hiszen naponta visszaigazolódik az igazsága…
Egy csésze (223 gramm) főtt cukkini mindössze 17 kalóriát, kevesebb mint 3 gramm szénhidrátot és kevesebb mint 1 gramm cukrot és zsírt tartalmaz, így fogyókúrás étrendben is kiválóan alkalmazható. A-vitaminban gazdag, a napi ajánlott bevitel 40 százalékát (!) tartalmazza, ami nemcsak a látást, hanem immunrendszerünket is erősíti….
A cukkini hobbikertészek körében is kedvelt növény, hiszen termesztése viszonylag egyszerű. Fény- és melegigényes, szereti, ha a talaj jól el van látva tápanyagokkal[…] -
Hull a szilva a fáról…
Gyerekkorom egyik szép emléke, amikor Nagymamám elénk tette a gőzölgő szilvás kiflit. A nyári délutánok, az illat, az az íz… ma már ritkán találkozom ilyesmivel. Talán azért, mert igazán jó, házi szilvalekvárt sem könnyű találni. Nagymamám még úgy főzte, mint valószínűleg az ő nagyanyja és a többi elődje. Beszterecei szilvából, szabad tűzön, rézüstben, sok óra alatt, folyamatos kevergetés mellett. Így tanultam és ott főztem én is vele. Természetesen szigorúan cukor nélkül – a gyümölcs magas cukor magas cukortartalma miatt ez nyugodtan elhagyható –, és akkor volt jó, amikor annyira besűrűsödött, hogy a szinte fekete lekvárban megállt a fakanál[…]
-
A tökmagolaj, a „zöld arany”
A tökmagolajat nem ok nélkül nevezik zöld aranynak. Remek az íze, ráadásul számos kedvező egészségügyi hatása van – persze leginkább akkor, ha megfelelő módszerrel nyerik ki a tökmagból. A legjobb minőségű készítmény előállítása során a nemesített stájer olajtök – Cucurbita pepo var Styriaca – vékony, hártyás maghéjjal rendelkező magját hidegen kisajtolják. Az első osztályú tökmagolaj drága, nem is csoda, hiszen egyetlen liter előállításához harminc tökre vagy két és fél kiló tökmagra van szükség[…]
- 09 -