MINDEN, AMIT A HOMOKTÖVISRŐL TUDNI ÉRDEMES

Bogyó, bogyó, csodabogyó

minden, amit a homoktövisről tudni érdemes

Gyerek voltam még, amikor egy könyvben először találkoztam a homoktövis (Hippophae rhamnoides) nevével. Máig emlékszem, milyen csodálkozva ízlelgettem a szót. Sajnos még ma is kevesen ismerik, pedig ez a nálunk is megtermő, igénytelen növény valóságos csodaszer, annyira sok kedvező egészségügyi hatása van. Túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenkinek rendszeresen fogyasztania kellene! Mindig örülök, ha a szaktanácsadási munkáim során ilyen ültetvényekben járhatok, és segíthetem a termelő Gazdatársaimat.

Valóságos csodaszer

Minden, amit a homoktövisről tudni érdemes

A homoktövis alkalmas az immunrendszer erősítésére, fokozza a fizikai és szellemi erőnlétet, ezért sportolóknak és a stresszes életet élőknek különösen ajánlott. Javítja az általános egészségi állapotot, általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után csodákat tud művelni. C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak, ezért megfázások kezelésére is alkalmas. Én is nagyon szeretem önmagában is és mézben is kiszerelve.

Csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Ajánlott mindenkinek, aki magas vérnyomásban szenved, gyakran fáradt vagy dohányzik. A homoktövis vízben oldódó sárga flavonoidokat tartalmaz. Ezek rendkívül hatékony antioxidánsok, a legfontosabb egészségmegőrző szerek közé sorolják őket. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, óvja a májat. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására használják. Képes az allergia tüneteinek csökkentésére.

Minden, amit a homoktövisről tudni érdemes

Szívesen ajánlom figyelmetekbe, a Sipos Gazda most induló termékpalettájából,
a homoktövis mézzel termékemet.

„Szépítő” szerként is a leghatásosabbak között említhető. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Erősíti a hajat, mérsékli a hajhullást, a tisztítja és fiatalítja a bőrt, lassítja a ráncok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ennek köszönhetően mérsékeli a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Legjobban a homokos talajt kedveli

Ezek után legfeljebb az lehet a kérdés, miért nem fogyasztjuk a homoktövist naponta, amikor nálunk is megterem? Új jövevénynek számít, magyarországi termesztése az 1980-as évek elején kezdődött. Ma már több hektáros telepítések vannak az ország különböző részein. Az ezüstfafélék (Eleagnacea) családjába tartozó, mutatós növény hajtásai, levelei gyakran ezüstösek, bogyói pedig élénk narancssárgák, ezért gyakran ültetik díszcserjének –még parkokban is látni néha –, vagy azért, hogy megkösse a talajt.



A talajt illetőn nincsenek különleges igényei. Megfigyeltem, hogy a rossz, sós talajokon, márgán, agyagos kőmálladékon is megél, de legjobban a laza szerkezetű, homokos, kissé savanyú, mészmentes, nedves, de levegős talajt kedveli. Telepítés előtt érdemes a mélyen megforgatott talajba érett szerves trágyát, valamint kálium- és foszfortartalmú műtrágyát beledolgozni. A homoktövis öntözésére oda kel figyelni, különösen kánikulában, mert könnyen kiszáradhat. Belvizes és pangó vizes területeken viszont a dugványok elpusztulnak. A homoktövis a telet jól viseli, a fagyok nem károsítják.

Bánjunk óvatosan a növényvédőszerekkel!

Gyomirtó szer alkalmazása nem ajánlott, részben azért, hogy a homoktövis kedvező élettani hatásait ne csökkentsük, részben pedig azért, mert maga a növény maga is érzékeny a gyomirtó szerekre. Házi kertben a kapálás a megoldás, de közben óvni kell a gyökérzetét, aminek egy része közel van a talaj felszínéhez.

Műtrágyát és növényvédő szert is csak igen óvatosan használjunk. Termőkorban a szerves- és istállótrágyát ajánlom, gombabetegségek ellen pedig a hagyományos kén- és réztartalmú szereket használjuk. Elsősorban a Verticillium- és Fusarium-gombafajok támadják meg, amelyek a gyökerek korhadását, elhalását okozzák. Ilyenkor az egész növény elpusztul. Ebben az évben több helyen találkoztam e kórtani problémával.

Az állati kártevők közül leggyakrabban a zöld levéltetvek és takácsatkák károsítják a homoktövist. A kis farontólepke (Zeuzera pyrina) hernyói a törzsbe furakodva a bélrészt „fogyasztják”. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy tisztán tartjuk a bokrok alját, így könnyebben észrevehetjük a kártevő jelenlétét. Keressük meg a behatolás helyét, onnan egy vékony drótot felszúrva elpusztíthatjuk a hernyót. A károsítók ellen a tél végi kén és réz hatóanyagú szereket tartalmazó lemosó permetezéssel is védekezünk.

Nagy a kézimunka-igénye


Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Kézi szedése nem a legegyszerűbb, mert a növény tüskés, és a kocsány erősen tapad a fához, de speciális kesztyűben könnyebben elvégezhetjük a művelet. Van egy olyan módszer is, hogy a termővesszők egy részét ágvágóval levágjuk, és ollóval választjuk le róluk a fürtös bogyókat. Gépi szedés esetén a meggyrázó gépet lehet használni. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva fogyasztják. Dzsem, kompót, aszalvány, bor, ivólé, szörp, likőr, zselé, sőt olaj is készül belőle.

Kedves Barátaim, arra bátorítalak benneteket, hogy fogyasszatok a homoktövis terméséből minél többet, az biztos, hogy ezzel csak nyerhettek!

Kérlek keressétek és kóstoljátok meg a Sipos Gazda most induló termékpalettájából, a homoktövis mézzel termékemet.

Jó egészséget kívánok! Együtt – Mindenkiért!