- 10 -
-
Most gyűjtsük a csipkebogyót, kökényt, galagonyát!
A természetben erdő és mező határa különösen gazdag élőhely, ahol a kétféle életközösség lakói találkoznak egymással. Részint tüskés, tövises bokrok alkotják: megtalálható itt a vadszeder, a kökény, a galagonya, a sóskaborbolya, a varjútövis és a vadrózsa. Sok közöttük az ehető gyümölcsű, sőt gyógyhatású. Ha gyűjtünk a bogyókból, és különféleképpen tartósítjuk őket, egész télire feltölthetjük természetes vitaminraktárainkat[…]
-
A kövér porcsinnak a tányéron a helye!
Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli. Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól[…]
-
Enyhülést adnak a kánikulában a zöld falak
Ismét egy aktuális kérdés fogalmazódott meg, több, hozzám forduló érdeklődő emberben, hogy a nyári forróságban hogyan hűthetjük természetes módon a környezetünket. Az egyik hagyományos és bevált módszer, ha növénnyel futtatjuk be az épületek falát. Bár egy időben ennek inkább az árnyoldalait hangsúlyozták, a zöld falaknak valójában több a hasznuk, mint amennyi kényelmetlenséget okoznak.
A vadszőlővel vagy borostyánnal befuttatott régi házak, kiskastélyok nemcsak romantikus látványt nyújtanak, hanem a klímájuk is kellemesebb, mint a csupasz falú házaké […]
-
Őrizzük meg a hagyományos gyümölcsfajtákat!
A természetünk értékeinek bemutatása miatt is, az egész világon megemlékeznek a madarak és fák ünnepéről. Ez alkalomból a kertekben még fellelhető régi tájfajtákra, almára, körtére, szilvára, cseresznyére szeretném felhívni a figyelmet: akinek még van ilyen hagyományos gyümölcsfája, az őrizze, gondozza, és igyekezzen szaporítani, hogy minél tovább élvezhesse a termést, és a fajta fennmaradjon az utódoknak is[…]
-
A zöldségek királya, a spárga
Tapasztalatom szerint sokan még mindig idegenkedve nézik a piacon a fehér vagy zöld spárgasípokat, pedig ez az áprilistól júniusig termő növény egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Én személy szerint nagyon szeretem, és szívesen népszerűsítem, ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet a zöldségek királyának is nevezett spárgáról.
Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először, hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Étkezésre a föld alatti, megvastagodott, csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve is, a csirág[…] -
Kertünk növényi védelmezői
A környezetbarát kertben nemcsak a haszon- és dísznövények kapnak helyet. A szelíd növényvédelem eszköztárába tartoznak azok a növények is, amelyek segítenek a kártevők távoltartásában. Saját veteményesem összeállításánál én is mindig számolok ezekkel a szép és hasznos növényi védelmezőkkel.
Sikeres módja a kártevők kordában tartásának, ha többféle növényfajtát ültetünk egymás mellé. Mivel a rovarok általában egy bizonyos növénycsaládhoz vonzódnak, a különböző fajták összekeverésével megzavarhatjuk és visszatarthatjuk őket[…]
-
Kertünk eltemetett hősei: a földigiliszták
Gyerekkorom óta szeretem a földigilisztákat (Eisenia fetida), de akkor még főként csak horgász csalinak ástuk ki őket a földből. Később, mezőgazdasággal foglalkozó szakemberként a gyakorlatban is megtanultam, hogy a földigiliszták a kertek, szántóföldek névtelen hősei. A talajban megbújva azonban ritkán kerülnek a szemünk elé, így könnyű megfeledkezni róluk, pedig az egészséges, virágzó kert, szántó alapját képezik! Ők sokat tesznek értünk, de mi is tehetünk azért, hogy jól érezzék magukat nálunk[…]
-
A fagyöngyről, a szeretet szimbolikus növényéről
Leginkább lombhullás után vesszük észre, ha a környező fákon vagy a kertünkben megtelepedett a fehér fagyöngy (Viscum album L.). A fehér bogyójú ág télen kedvelt dekoráció, és gyógynövényént is hasznos, a kertészek mégsem örülnek neki, hiszen élősködő életmódjával a fákat legyengíti, sőt túlzottan elszaporodva akár a pusztulásukhoz is vezethet[…]
-
Az áldást hozó lencse
Az újévet áldást hozó lencsével szokás kezdeni, így teszek én is. Évköszöntő írásom erről az apró termésről szól, amely az újévi ünnepkörben a termékenységet és a gazdagságot jelképezi. Nálunk főleg levesnek vagy főzeléknek szokás elkészíteni, de ahogy számos ország gasztronómiai gyakorlata mutatja, a lencse ennél jóval több lehetőséget rejt. Nagyon szeretem a lencsét. Szeretett Édesanyám, mindig készített finom lencsefőzeléket. Mindig mondta; „Lencse, borsó, kása, Istennek áldása” […]
-
Ízletes és egészséges ünnepi eledelünk, a mák
Nincs olyan ünnepi asztal Magyarországon, amelyiken karácsonykor ne illatozna valamilyen mákos édesség: bejgli, kalács vagy mákos guba. Gyerekkoromban sokat segédkeztem a tanyánk melletti családi mákföldön, én is egyeltem a mákot, ezért mindig öröm volt, amikor vegyszermentes saját termésünkből, készült sütemény került ki Nagymamám és Édesanyám sütőjéből. A mai napig is érdeklődöm, a máktermesztés iránti.
Mit kell tudnunk a mákról?
- 12 -