KERTÜNK NÖVÉNYI VÉDELMEZŐI

Illatos növények, előnyös növénytársítások a kertben

Kedves Kertbarátok,

A környezetbarát kertben nemcsak a haszon- és dísznövények kapnak helyet. A szelíd növényvédelem eszköztárába tartoznak azok a növények is, amelyek segítenek a kártevők távoltartásában. Saját veteményesem összeállításánál én is mindig számolok ezekkel a szép és hasznos növényi védelmezőkkel.

Kertünk növényi védelmezői

Sikeres módja a kártevők kordában tartásának, ha többféle növényfajtát ültetünk egymás mellé. Mivel a rovarok általában egy bizonyos növénycsaládhoz vonzódnak, a különböző fajták összekeverésével megzavarhatjuk és visszatarthatjuk őket. Ellenben, ha sok, ugyanabba a családba tartozó növényt ültetünk egymás mellé, az olyan, mintha asztalt terítenénk a nemkívánatos vendégeknek.

Illatos védelmezők

Kertünk növényi védelmezői

A legtöbb erős illatú növény jó rovarűző. A bazsalikom sikeresen távol tartja a kártevőket a paradicsomtól, a rozmaring és a menta pedig számos rovart elriaszt a peték lerakásától, például a káposztalepkét. A menta az erkélyen, cserépben termesztett paradicsomnak is jó társa.

Legyünk körültekintőek a mentával!

 

A menta néhány év alatt úgy el tud szaporodni, hogy még a gyepet is benövi. Érdemes virágtartóban termeszteni, hogy a túlzott elterjedését megakadályozzuk. Ültessük agyagedénybe, és állítsuk a többi növény közé, hogy védelmező hatását kifejtse közöttük.

 

Az illóolajokban gazdag zsálya elűzi a sárgarépalegyeket és a káposztalepkéket, a kakukkfű pedig a káposztaférgeket. Erős illatával a körömvirág is elzavarja a kártevőket, például a fonálférget, a levéltetvet és a japán cserebogarat. Ültessük a paradicsom mellé, hogy elnyomja a haszonnövény illatát, és ezzel megzavarja a rovarkártevőket.

A tavasz hírnökét, a zamatos turbolyát saláta közé érdemes vetni, erős szaga ugyanis elűzi a csigákat.

A bársonyvirág, avagy büdöske valamennyi zöldség és gyümölcs számára hasznos szomszédnövény. A veteményes szélére, a paradicsom sorába, illetve a káposztafélék, a sárgarépa és a futóbab közé vessük. Zöld részei olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek hatékonyan tartják távol a drótférgeket és a fonalférgeket, és védelmet nyújtanak a sárgarépalegyek ellen. A bogyós gyümölcsök közé és a fák tányérjába is ültessünk büdöskét.

Az illatos kapor szintén kitűnő védőnövény: elűzi a sárgarépa-gyökértetűt és a káposzta bagolylepkét, a lóbabtól pedig távol tartja a levéltetveket. Emellett elzavarja a meztelen csigákat és az atkát.

A böjtfű, más néven sarkantyúvirág elűzi a molytetveket és a tökbogarakat, a gyümölcsfák tányérjába vetve pedig elriasztja a vértetveket, és a burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Az ehető virágú borágó távol tartja a paradicsomférget, emellett a káposztafélék és az uborka védőnövénye – a sorok közé érdemes vetni.

A ház köré telepített menta és a gilisztaűző varádics elriasztja a hangyákat. A varádics a japán cserebogarakat és a szúnyogokat is távol tartja. Levelét vászonzacskóba téve a szobából kiűzi a legyeket, sőt illatanyaga visszarettenti az egereket is.

 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken: telefonon +36-20/519-2745  számon vagy emailben az info@siposgazda.hu címen.

Amennyiben tanácsadásra, előadásra szeretne időpontot kérni, kérem kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolat

A kertet őrző zöldségek

Fokhagyma, a természet igaz orvossága…

Néhány zöldségféle ugyancsak segít a kártevők elleni harcban. Kevesen tudják, hogy a spenót elűzi a meztelen csigákat. A zeller távol tartja a káposztalepkéket, így annak hernyói nem lepik el a keresztesvirágú növényeinket. A fokhagyma elriasztja levéltetveket, a japán cserebogarakat, a zsizsiket és a takácsatkákat. Dugjunk néhány gerezdet a beteg növény földjébe, és a gyökereken felszívódó aromától a levéltetvek hanyatt-homlok menekülnek.

A hagymafélék illatanyagai megzavarják a sárgarépalégy tájékozódását, így a répa nem lesz férges a közelében, ugyanakkor a répa a hagymalegyet riasztja el, ezért váltott sorokba érdemes vetni őket. A frissen vágott metélőhagyma szúrós szaga is elrettentő hatású.

 

A növényeink védelme, a környezettudatosság jegyében is fontos feladat számunkra.

Együtt – Mindenkiért!