EGYMÁST TÁMOGATÓ NÖVÉNYEK A KERTBEN

Ajánlott növénytársítások

Kedves Kertbarátok,

A ház körül szinte minden szükséges zöldséget, fűszert, gyógynövényt megtermelhetünk magunknak, amit csak lehet, én is igyekszem a saját kertemből begyűjteni. A kertészkedésben az is segít, ha bizonyos növényeket egymás szomszédságába ültetünk. Nézzük, kerti veteményeink milyen társaságban érzik magukat a legjobban.

A középkorban a zöldségágyásokat aromás növényekkel vették körül. De vajon mi igazolja ezt az ősi tudást? Milyen szolgálatot tesznek ezek az illatos növények a veteményesben?

Például az izsóp virágai csalogatják a káposztalepkéket, ha ott éjszakáznak, reggel könnyen összegyűjthetjük őket. A levendula, a cipruska vagy a borsikafű párolgó illóolajai közepette pedig a kártevők kevésbé tudnak tájékozódni. Az istenfa (Artemisa abrotanum) nehéz, citromos illata rovarriasztó hatású, ezért jó szolgálatot tesz a veteményes közelében.
De a növényeknek a tápanyagfelvételben is szerepük van: a nitrogént például a pillangósvirágúakkal társuló baktériumok képesek a növények számára hasznosítható állapotba alakítani, a káliumot pedig a csalán, a nadálytő és a páfrányok szomszédságában könnyebb felvenni. Vegyünk sorra néhány őrző-védő növényt, amelyek hasznos segítőtársaink lehetnek a zöldségágyások közelében.

Kapor

A kapormag csírázása támogatja a sárgarépát korai fejlődése során, és enyhe árnyékot is tart fölötte, ezért érdemes pár szemet a sárgarépa sorába vetni. A virága vonzza a megporzó rovarokat, erős illata viszont a védeni kívánt növénytől távol tartja, megzavarja a kártevőket. Erdélyben szokás a kaprot az egynyári csomborral (borsikafű) együtt meghagyni a veteményesben védőnövényként.

Bazsalikom

A veteményesben a paprika, a paradicsom sorában nevelve elűzi a kártevőket, csalogatja a rovarokat, és még a termés is jobb ízű mellette. A melegházban is érdemes is vegyesen ültetni őket. Mivel se a legyek, se a szúnyogon nem szeretik az illatát, az ablakban, erkélyen is jó szolgálatot tesz.

Bársonyvirág (büdöske)

A veteményes szélében, a paradicsom sorában a káposztafélék közé érdemes vetni. Különösen a gyökérpusztító fonalférgek ellen hasznos. Virága becsalogatja a kertbe a beporzó zengőlegyeket és más hasznos rovarokat. A szulák és a tarackbúza terjedését is akadályozza, ez összefügg csírázásgátló hatásával. Gyökérváladékai riasztják a csigákat.

Borágó

Gyorsan fejlődő egynyári gyógynövény, levelét, virágát nyersen is lehet fogyasztani. A káposztafélék, az uborka védőnövénye, a sorok közé lehet vetni. Ha tőleveleivel kezdi beárnyékolni a szomszédait, ritkítsuk meg. Illata messziről becsalogatja a méheket a kertbe, így is segíti az uborka megtermékenyülését, amelynek egyébként jóízű fűszere.

Csombor (borsikafű)

A babbal felváltva, sorba vetik, távol tartja a fekete levéltetveket. Bab, káposzta, télire eltett uborka fűszere.

Körömvirág

A veteményesben sok kártevőtől megvédi a szomszédait, különösen a paradicsom, a káposzta és a bab mellett hasznos. A méhek, darazsak mellett a lebegőlegyek is vonzódnak a virágaihoz, ezeknek a lárvái gyérítik a levéltetveket. A málna, a csonthéjas gyümölcsfák ugyancsak kedvelik a közelségét. Gyökérváladékai ritkítják a fonalférgeket, és a csigákat is riasztják.

Metélőhagyma, hagymafélék

A hagyma illatanyagai megzavarják a sárgarépalégy tájékozódását, így a répa nem lesz férges a közelében, ugyanakkor a répa a hagymalegyet riasztja el, ezért váltott sorokba érdemes vetni őket.

Nagy sárfű

A veteményes őrzője, gyökérváladékai elűzik a talajban élő lótücsköt, így – ha nincs mit ennie – a vakond is odébbáll, a növényt ezért emlegetik vakondűzőként. Öt méterenként elég belőle egy tő.

Sarkantyúka

A gyümölcsfák tányérjába vetve távol tartja a vértetveket, és a burgonyát, paradicsomot is védi a kártevőktől. Kevesen tudják, hogy a levele, virága is ehető, csípős ízű, a retekre és a tormára egyaránt emlékeztet.

Pitypang

A méhek is gyűjtenek róla, különösen a hűvös reggeleken, felhős időben, mielőtt a gyümölcsfavirágok kinyílnak, és a pitypangon megerősödve eredményesebbek lesznek a gyümölcsfák beporzásában. Mélyen a talajba nyúló kígyógyökerei mentén levezeti a csapadékot a mélyebb rétegekbe. A hosszú karógyökér felhozza a tápanyagot, testébe beépítve szerves kötésben tartja, és a növény pusztulása után könnyen felvehető formában hagyja hátra a többi fajnak. A karógyökér helyén még szellőztetőkürtő is marad, ami különösen a kötött agyagtalajokon segít. Ha a körte- vagy almafa levele sárgul a vashiánytól, az alatta meghagyott vagy újratelepített pitypang a talajban lévő vasat hozzáférhető teszi a gyümölcsfa számára.

Zamatos turbolya

Az árnyékkedvelő, tavaszi növényt saláta közé érdemes vetni, erős illata ugyanis elűzi a csigákat.

A változó környezeti hatások, újabbnál – újabb károsítók megjelenését eredményezi. Növények társításával is tudunk tenni, a környezetbarát növényvédelem érdekében is.

Jó kertészkedést kívánok mindenkinek.

Együtt – Mindenkiért!