PLATÁNFÁINK HÍVATLAN, DE VESZÉLYES LÁTOGATÓI

Platán csipkéspoloska kártétele

Kedves Barátaim,

Megfigyelhető, hogy a platánfák levelei különösen tartós melegben kifakulnak, de nem a nagy melegtől, hanem a csipkéspoloska kártételétől.

Platánfáink hívatlan, de veszélyes látogatói

A platán csipkéspoloskákat (Corythucha ciliata), pár milliméternyi, áttetsző, hat lábon járó, szép üvegberakásos mintázattal, csipkére emlékeztető kutikulával lehet felismerni.
Észak – Amerikából terjedt el, és a 60-as években került Európába. Terjedésének nagyon kedvez az egyre melegedő éghajlatunk.
Fő gazdanövénye a nyugati platán (Platanus occidentalis), de más platán fajon is előfordul. Egy évben két-három nemzedéke fejlődik. Télen a kifejlett egyedek, a fák kérge alatt telelnek. Megjelenésükre már májustól számíthatunk.

Platánfáink hívatlan, de veszélyes látogatói

Fejlődési alakjai a levélfonákon, a levélerek mentén károsítanak. Megfigyelhető és jellegzetes kárképek a fonákot borító fekete ürülékcseppek.


A szúrásnyomokat mi is jól láthatjuk a lombokon, mert az elsárgult, kifakult, ragacsos levelek, jól mutatják a tüneteket.

Platánfáink hívatlan, de veszélyes látogatói

A nedvességtől megcsapolt levelek elszáradnak, lehullanak, a fa legyengülhet, ellenállóképessége csökken, de még kipusztulhat a fa is.

Platánfáink hívatlan, de veszélyes látogatói

Mindannyiunk mindennapjait megnehezíthetik ezek a rovarok is, mert előszeretettel akaszkodnak az emberek ruhájára, az autókon, sőt még a lakásban, szőnyegeken és függönyökön is megtapadnak.
Tudni kell a kártevőről, hogy csípnek, és a bőrön duzzanatot okozhatnak, de emberre nem veszélyes. A csípés helyén jelentkező duzzanatok a rovarcsípések velejárója, azonban, allergiás bőrreakciókat okozhat azoknál, akik erre érzékenyebbek.

Az egyre erősödő populációjuk bővülése, nagyon veszélyes a településekre betelepített növényekre nézve, mert az élősködésük hosszú távon, a fák kiszáradását eredményezheti.

 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeken: telefonon +36-20/519-2745  számon vagy emailben az info@siposgazda.hu címen.

Amennyiben tanácsadásra, előadásra szeretne időpontot kérni, kérem kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolat

 

Hogyan tudunk ellene védekezni?

A védekezést célszerű tavaszra időzíteni, mikor a telelő egyedek előjönnek. Ekkor még nincsenek nagy egyedszámban, könnyebb visszaszorítani őket.
Védekezésre közterületi felhasználásra engedélyezett rovarölő szerekkel lehetséges, melyek kontakt és felszívódó hatással rendelkeznek.
A permetezést ismételni kell, mert a kártevőnek egy évben több nemzedéke alakul ki. Kezelés során, magas fákról van szó, a védekezés nehézkes és igen költséges, mert speciális gépekre van szükség.

Együtt – Mindenkiért!