ÉBREDEZNEK A SÜNÖK, VIGYÁZZUNK RÁJUK!

Sünbarát kert egész évben

Kedves Barátaim,

A sünök hasznos kis lakói a kertnek. Nem csak azért, mert öröm látni, ahogy esténként szokásos útvonalaikon masíroznak a ház körül, hanem azért is, mert sok kártevőt távol tartanak a növényektől. Még a sok bosszúságot okozó meztelen csigákat is szívesen begyűjtik.

Magyarországon a védett keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos. A természetben erdőkben, cserjésekben, dús aljnövényzetű területeken él, de szívesen költözik be városi parkokba és kertekbe is. Éjszakai életmódot folytat, a nappalokat elbújva tölti. Elsősorban gilisztákkal, férgekkel, lárvákkal, rovarokkal, csigákkal táplálkozik, de megfogja az egeret, békát, a madárfiókát, megeszi a gyümölcsöt, a tojásokat, sőt a siklót is. Hatalmas az étvágya, éjjeli kóborlásai során szinte minden elérhetőt összeszed, ha hozzáfér, még a kutya- és macskatápot is megdézsmálja.



Késő ősztől téli álmot alszik, és kora tavaszig hibernált állapotban marad. Téli búvóhelyül előszeretettel választja a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények a búvóhelyükön ellenek, ezért az óvatlanul végzett tavaszi kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását okozhatja.

Etessük vagy ne?

Sünbarát kert egész évben

Ha szeretnénk, hogy sün költözzön a kertünkbe, elkezdhetjük az etetést. Estére tegyünk ki egy lapos edényben nedves kutya- vagy macskaeledelt, összetört macska- és kutyakekszet, gyümölcsdarabokat, és egy lapos tálban vizet. Ételmaradékot, tejet azonban ne adjunk a sünöknek, mert az emésztési, növekedési problémákat okozhat! Másnap a kiürült edényeket mossuk el, és tiszta tálba tegyük az újabb adagot, hogy megelőzzük a betegségek terjedését. Ha a sünök már otthonra leltek nálunk, ne etessük őket tovább. Sokkal jobb, ha természetes módon táplálkoznak, és mi is jobban járunk, mert akkor több kártevőt fognak elpusztítani a kertben.
Ősz elején, amikor megkezdik a felkészülést a téli pihenőre, hirtelen nagyon falánkká válnak, ilyenkor ismét tehetünk ki nekik plusz eleséget.

Hagyjunk természetes búvóhelyet, vagy alakítsunk ki menedéket

A sünöknek a túléléshez és a szaporodáshoz búvóhelyre van szükségük. A legjobb, ha a kert egyes részeit érintetlenül hagyjuk, így bokrok tövében, kúszótuja rejtekében, sövények alatt, avarkupacban, gallyak védelmében találhatnak menedéket.
Akár mesterséges fészkelőhelyet, fából készült szállást, házikót is építhetünk nekik, ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a bejáratot egy kis válaszfal különítse el a belső résztől, hogy a sün belül teljesen sötétben lehessen. A sünládikát érdemes a kert bokros, árnyékos sarkába tenni, és akár rőzserakást is halmozhatunk rá a kutyák elleni védelemként.
A hagyományos komposztkupacok és a komposztáló ládák is jó nyári és téli menedéket jelenthetnek. Ha ládában komposztálunk, az aljára több rétegben tegyünk vastagabb ágakat, és ott alakítsunk ki védett búvóhelyet. A komposztláda oldalára vágjunk kellő nagyságú bebújó nyílást.

Óvatosan a tavaszi munkálatokkal!

Sünbarát kert egész évben

Ha tavasszal nekilátunk a kert rendezésének, a gally- és lombkupacok felszámolásának, jusson eszünkbe, hogy ezeknek a mélyén sünök rejtőzhetnek. Körültekintően bontsuk le: ne kerti villával, gereblyével, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva, rétegenként szedjük szét. Az alsó részhez érve legyünk még óvatosabbak, húzzunk kesztyűt, és kézzel bontsuk le a maradékot, hogy ne sértsük meg az esetleg ott bujkáló sünöket.
Legyünk fokozottan figyelmesek a május-júniusi ellési időszakban, amikor a magatehetetlen kölykök is ott lehetnek a menedékben. Ha sünfészket találunk, mielőbb építsük vissza kellő vastagságban az ágakat és a leveleket, és legalább négy-öt hétig ne bolygassuk a rakást, amíg a kis sünök meg nem erősödnek. Ha mégis muszáj elbontani a kupacot, óvatosan telepítsük át a teljes süncsaládot egy mesterséges sünházikóba, és tegyük a kert egy védett, háborítatlan részébe.



Előfordulhat az is, hogy magányos pici sünt találunk. Ne nyúljunk hozzá, valószínűleg visszatalál az anyjához. Ha mégsem, megpróbálkozhatunk a felnevelésével, de nagyobb eséllyel sajnos csak a tíz dekát meghaladó állatok maradnak életben.

Sünbarát kert egész évben

Sünbarát kert egész évben

Néhány dologra egész évben érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy a sünök hosszú időre megtelepedjenek és szaporodjanak a kertünkben.

  • Mivel éjszakai élelemszerző körútjuk során nagyobb területet bejárnak, át kell jutniuk a kerítésen. Ehhez vághatunk akár egy 15×15 centiméteres lyukat, vagy áshatunk hasonló átmérőjű alagutat kívülről befelé.
  • Fedjük le a lefolyókat és egyéb mesterséges nyílásokat, hogy a sünök ne essenek bele.
  • Fűnyírás, kaszálás, sövénymetszés előtt mindig ellenőrizzük a környéket, különösen a kert elvadultabb részét, nehogy megsebesítsünk egy sündisznót vagy más rejtőző állatot. Vasvillás pakolás, átmozgatás előtt szintén nézzük át a komposztot, nem rejtőzik-e alatta valaki.
  • A kerti tó egyik oldalán alakítsunk ki lejtős peremet vagy apróbb kövekből rakott lépcsőt, hogy a beleesett állatok kimenekülhessenek. A medencét fedjük le éjszakára.
  • Ha növényvédő hálót teszünk ki a kertbe, kicsit emeljük el a talajtól, nehogy belegabalyodjanak a sünök.
  • Mérgeket ne használjunk a kertben!

Segítsük a kertünk, környezetünk világát, hogy színes, élettel teli legyen.

Együtt – Mindenkiért!