ERDŐ-MEZŐ A TÁNYÉRON

Nyár elején is gyűjthető, ehető vadnövények

Kedves Barátaim,

Ha úgy tekintünk a körülöttünk lévő természetre, mint egy felfedezésre váró, nyitott kamrára, szokatlanul izgalmas és egyben egészséges alapanyagok kerülhetnek az asztalunkra. Ehhez szeretnék most inspirációt adni néhány nyár elején is gyűjthető, ehető vadnövény bemutatásával. Egy-egy könnyen elkészíthető ételt is javaslok mindegyikhez.

Podagrafű

Csak néhány évtizede merült feledésbe az ehető vadnövények fogyasztásának ősi hagyománya. Korábban a falvakban, tanyákon élőknek természetes volt, hogy a közeli erdőt, mezőt járva összegyűjtsék és feldolgozzák a természet javait.
Ma, amikor tartósítószerekkel, hormonokkal, adalékokkal teli élelmiszerek árasztják el a boltokat, érdemes feleleveníteni a régi tudást, és legalább alkalomszerűen gyűjteni az erdő-mező vadnövényeiből. Ezekből a tiszta alapanyagokból olyan egészséges ételeket készíthetünk, amelyek változatossá és különlegessé teszik az étrendünket, miközben a velük való foglalkozás, a természetben töltött idő önmagában is élvezet és gyógyulás testnek és léleknek.

 

FIGYELEM

A vadnövények gyűjtésénél menjünk biztosra:
csak olyan növényt szedjünk, amit ismerünk, vigyünk magunkkal fényképes határozót (vagy töltsünk le a telefonunkra növényhatározó mobilapplikációt). Ha továbbra is bizonytalanok lennénk, a növényt mindenképpen mutassuk meg hozzáértőnek. Előírás, hogy vadnövényekből egyszerre 2 kg gyűjthető személyenként. Figyeljünk arra is, hogy egy helyről ne szedjünk túl sokat ugyanabból a növényből, nehogy az adott termőhelyen kipusztítsuk.

Erdei mályva (Malvia sylvestris)


Az egész országban gyakori, parlagokon, szántóföldeken, kertekben, szőlőkben, utak mentén, mindenféle talajon megterem.
A fiatal leveleket és hajtásokat főzeléknek és salátának dolgozhatjuk fel. Termése nyersen is csemege. Fiatal leveleit április–júniusban, virágait június–szeptemberben, termését augusztus–októberben gyűjthetjük.

Mályvafőzelék: tisztítsunk és mossunk meg fél kg mályvalevelet, majd forrásban lévő sós vízben főzzük 10 percig. Szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel. 1 dl tejben áztassunk zsemlét, adjuk a főtt levelekhez, pürésítsük, keverjünk hozzá 2 dl tejfölt, ízlés szerint fűszerezzük, majd forraljuk fel ismét. Zsemle helyett 2 dl tejszínnel elkevert tojássárgájával is sűríthetjük.

Fekete nadálytő (Symphítum officinale)

Fekete nadálytő

Minden mocsaras, lápos és nedves helyen gyakori az egész országban. Réti talajokon, ártereken, öntözött kultúrákban, kertekben közönséges. Nem csak magvakkal terjed, a feldarabolt gyökerekből is új növények fejlődnek.
Fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan vagy salátaként készíthetjük el. A fiatal levelek megpárolva, sóval, borssal tejföllel ízesítve főzelékként fogyaszthatók. A hajtásokat tavasszal, a fiatal leveleket és szárakat egész nyáron gyűjthetjük.

Nadálytő bundában: Készítsünk palacsintatésztát, mártsuk bele a nadálytőleveleket, majd süssük kis forró zsiradékban. A leveleket előzőleg nem szabad megmosni (mert vizesen nem tapadna rá a tészta), ezért csak frissen szedett, tiszta leveleket használhatunk fel.

Halvány acat (Cirsium oleraceum)

Szerves anyagokban gazdag, nedves vagy vizes, laza és kötött talajokon gyakori. Lápréteken, nedves réteken, patak mentén, nádasokban, árokpartokon, ligetekben gyakran tömeges.
Leginkább főzeléknek, köretnek alkalmas, de nagyon finom gyomorkeserűt is készíthetünk belőle. A fiatal leveleket a virágzás előtt időszakban, március és július között, a virágzatot június és szeptember között gyűjthetjük.

Acat fehérborban: 5-6 nagy maréknyi megmosott, megtisztított acatlevelet durván összeaprítunk, egy kis fej apróra vágott hagymával együtt kevés zsiradékban megfonnyasztjuk. Kevés lisztet szórunk rá, felöntjük egy pohár fehérborral, és 20-30 percig pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A savanykás, fűszeres ízű köretet sültekhez tálalhatjuk.

Kerek repkény (Glechoma hederace)

Kerek repkény

Közönséges és gyakori az egész országban. Tölgyesekben, ligeterdőkben, cserjésekben, ártéri nedves kaszálókon, legelőkön, parlagokon, szántókon, kertekben, utak mellett, üde vagy nedves, inkább savanyú talajokon fordul elő.
Jellegzetes, fűszeres íze miatt leveleit és fiatal hajtásait nyers ételek, saláták, vegyes levesek, vegyes főzelékek, burgonyás ételek alkotórészeként használhatjuk. Ha a növény fanyar vagy savanykás ízű, mossuk meg jól, és néhány percre mártsuk forró vízbe. A fiatal hajtásokat és leveleket virágzás előtt gyűjtsük.

Kerek repkényes körözött: Csipetnyi finomra vágott kerekrepkény-levelet keverjünk össze 15 dkg juhtúróval, 7,5 dkg vajjal, sóval, apróra vágott hagymával, kis csomó petrezselyemmel és pár szem kapribogyóval. Friss kenyérrel fogyasszuk.

Mezei sóska (Rumex acetosa)

Az egész országban gyakori. Hegyi réteken, mocsár- és lápréteken, nedves, feltört és nem művelt talajokon, gyepekben, inkább savanyú talajokon nő.
Salátának, levesnek, főzeléknek egyaránt alkalmas. Néhány finomra vágott levél kellemes savanykás ízt ad a leveseknek. Nagyon finom spenóttal keverve, sóval, fokhagymával, tejföllel ízesítve. Márciustól késő őszig gyűjthetjük, hideg, esős időben lágyabb ízű, mint szárazság idején.

Hideg mezeisóska-leves: Vágjunk finomra 50 dkg mezeisóska-levelet és 3-4 fej kis vöröshagymát. Főzzük meg félliternyi húslében, majd hagyjuk állni 15 percet. Sóval, borssal, citromlével ízesítsük. Ha krémlevest szeretnénk, botturmixszal pürésítsük. A kihűlt levesbe habarjunk két tojássárgáját. Hűtsük le, és tálalás előtt egy pohár tejfölt keverjünk hozzá.

Podagrafű (Aegopodium podagraria)

Erdők, bükkösök, árnyékos helyek kedvelője. Haragoszöld leveleit május-júniusban, egészen a virágzásig gyűjthetjük. Nevét onnan kapta, hogy a belőle készült ételeket évezredeken át a a köszvény – más néven podagra – ellenszereként fogyasztották. Fűszeres, kissé borsos íze feldobja a salátákat, de a spenóthoz hasonlóan elkészítve főzeléknek is finom. Mutatós, fehér virága is ehető, használhatjuk fűszernek és díszítésnek.

Podagrás fűszervaj: Az apróra vágott podagraleveleket fonnyasszuk meg annyi vajon, amennyit felvesz, és sózzuk ízlés szerint. Öntsük üvegedénybe, dermesszük meg. Használjuk szendvicsekhez és főzéshez.

Fedezzük fel, az erdők – mezők növényeinek titokzatos világát!

Együtt – Mindenkiért!