- 05 -
-
Erdő-mező a tányéron
Ha úgy tekintünk a körülöttünk lévő természetre, mint egy felfedezésre váró, nyitott kamrára, szokatlanul izgalmas és egyben egészséges alapanyagok kerülhetnek az asztalunkra. Ehhez szeretnék most inspirációt adni néhány nyár elején is gyűjthető, ehető vadnövény bemutatásával. Egy-egy könnyen elkészíthető ételt is javaslok mindegyikhez[…]
-
Ünnepi hangulat méhviasz gyertyákkal
Beköszöntött a gyertyagyújtás időszaka, amikor esténként apró lángokkal vesszük körbe magunkat. Méhészként is jó szívvel javaslom, aki teheti, az ünnepek idején gyújtson természetes méhviasz gyertyákat: amellett, hogy tisztítják a levegőt, a méz és a kaptár finom illatával árasztják el a szobákat.
A méhek legfontosabb termékének, a méznek az egészségre gyakorolt hatásáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a méhviasz is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. De pontosan mi is a méhviasz, és hogyan keletkezik[…] -
A jó ecet orvosság
Télen is fontos, hogy együnk idényzöldségeket, salátákát. A nyers vagy főtt, sült zöldségek mellé csak egy kis hidegen préselt olaj, némi fűszer és pár csepp ecet kell, és máris tálalható a köret vagy a könnyű vacsora. De vigyázat: minél egyszerűbb egy étel, annál fontosabb, hogy jó alapanyagokból készüljön. Tehát a salátáknál az ecetválasztás is kulcskérdés.
Gasztronómiai felhasználása mellett az erőnlét megőrzésére és bizonyos betegségek leküzdésére is alkalmasnak bizonyult, olyannyira, hogy idővel a házi patikák elengedhetetlen tartozéka lett. Az ecet, az igazi természetes csodaszer […] -
Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!
A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet[…] -
Növényorvos hivatással az egészséges növényekért
Az élelmiszer biztonság, az egészséges alapanyagok előállítása nagyon fontos, a minőségi táplálkozásunk szempontjából is. Szeretem hivatásomat, segíteni a kiskert tulajdonosok, és támogatni a szántóföldön és kertészetekben dolgozó emberek munkáját. A változó környezet mellett, az egyre jobban alkalmazkodó károsítók elleni védekezések, kihívást jelentenek mindannyiunk számára[…]
-
Fermentáljunk!
Manapság reneszánszát éli a fermentálásnak is nevezett tejsavas erjesztés. Sokan kísérleteznek vele otthon, de ma már éttermekben is találkozunk fermentált alapanyagokkal. Nem véletlenül, hiszen ezen a módon nemcsak jóízű, de nagyon egészséges ételek kerülhetnek az asztalunkra.
Az emberiség ősidők óta használja az erjesztést élelmiszerek tartósítására: az élő szervezetek, mikroorganizmusok által termelt anyagok tudatos felhasználásával ugyanis megakadályozható az élelmiszerek romlása[…] -
Tápláljuk a talajt, hogy a növények is tápláljanak minket!
Ahogy évek óta járom az országot, és látom a sokféle növénybetegséget, rá kellett jönnöm, hogy a növények egészsége szorosan összefügg a talaj állapotával is. Ahol a talaj egészséges, ott a növények jó kondícióban vannak, és ez fordítva is igaz: a kizsigerelt talajon gyenge ellenállóképességű, tápanyagban szegény és jellegtelen ízű növények teremnek.
Már korábbi írásaimban is foglalkoztam az egészséges talajélettel, amelynek a megőrzése több szempontból is kulcsfontosságú. Az ideális talaj magas humusztartalmának köszönhetően megtartja a vizet és a tápanyagokat[…] -
Miért válasszunk kovászos kenyeret?
Szent István király napját, augusztus 20-át a második világháború után alakították át az új kenyér ünnepévé. A gyökerek azonban korábbra nyúlnak vissza: a régi időkben is sokfelé Szent István napjára sült ki az első kenyér a friss búzából. Mivel a hagyományos kenyér kovásszal készült, az ünnephez kapcsolódva arról szeretnék írni, én miért szeretem – és javaslom másoknak is – a kovászos kenyeret[…]
-
Zöldség- és gyümölcstárolási praktikák télire
Decemberre a kertben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket már majdnem mind betakarítottuk. De hogyan tegyük el télire a burgonyát, a hagymát, a gyökérzöldségeket vagy az almát, ha azt szeretnénk, hogy a termés tavaszig friss és ép maradjon?
Tárolási kisokos[…] -
Erősítsük a növények immunrendszerét!
Ma már egyre többen élnek egészségtudatosan, és keresik a minél kevesebb vegyszer felhasználásával termesztett élelmiszereket. Aki valóban egészséges, szermaradványoktól mentes növényeket szeretne nevelni a kertjében, annak érdemes rendszeres gyakorlattá tenni a növénykondicionálást.
Olvasóim közül sokan tudják, hogy szívügyem a tiszta, vegyszer-maradékmentes élelmiszerek előállítása: számomra nagyon fontos, hogy a termőföldtől az asztalig nyomon követhető, egészséges táplálék kerüljön a fogyasztók elé…
Mit jelent a növénykondicionálás, mitől függ a növények erőnléte[…]
- 06 -