ÜNNEPI HANGULAT MÉHVIASZ GYERTYÁKKAL

Természetes méhviasz gyertya jótékony hatásai

Kedves Barátaim,

Beköszöntött a gyertyagyújtás időszaka, amikor esténként apró lángokkal vesszük körbe magunkat. Méhészként is jó szívvel javaslom, aki teheti, az ünnepek idején gyújtson természetes méhviasz gyertyákat: amellett, hogy tisztítják a levegőt, a méz és a kaptár finom illatával árasztják el a szobákat.

Ünnepi hangulat méhviasz gyertyákkal

A méhek legfontosabb termékének, a méznek az egészségre gyakorolt hatásáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a méhviasz is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. De pontosan mi is a méhviasz, és hogyan keletkezik?

A kaptár építőanyaga

Hogyan építik meg, milyen csodálatos módszerekkel a méhek a lakhelyüket.

A méhviasz tulajdonképpen a fiatal dolgozó méhek mirigyváladéka, a kaptárépítés legfontosabb alapanyaga. A méhek a belőle készült hatszögletű lépekben tárolják a virágport és a mézet, de ez szolgál bölcsőként is, ahol a petékből kifejlődnek az egyedek. Előállítása igen komplex feladat, 1 kg viaszhoz 3,5 kg mézet és 50 g virágport használnak fel, s becslések szerint ehhez a dolgozóknak több mint 250 ezer kilométert kell repülniük.
A méhek által kiválasztott méhviasz alapvetően színtelen, de miután rágással képlékennyé alakítják, fehér lesz. Végül a pollenben található olajok és a propolisz hatására nyeri el aranysárga színét. Az enyhén édeskés ízű, jellegzetes illatú anyag a kéz melegétől meglágyul, és gyúrhatóvá válik.

Ősidők óta használjuk

A méhészek, miután a lépből kipergették a mézet, a méhviaszt felolvasztják, és rácsos méhsejt formába kiöntik, majd hagyják megdermedni. Ezután vagy visszakerül a kaptárba, ahol ellátja eredeti funkcióját, vagy más célokra hasznosítják.

Kaptár - méhviasz


A méhviaszt régtől fogva számtalan módon hasznosítják. A gyógyszerészetben és a szépségápolásban hagyományosan krémek, kenőcsök, paszták, folyadékok és rúzsok alkotórésze. Mivel kimondottan rugalmas, és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik, impregnáló, fényesítő anyagként cipő-, bőr- és bútorápolók összetevője. Segíti az élelmiszerek tartósítását is: elsősorban védőbevonatként és fényesítőként alkalmazzák. Számos sajt felületét méhviasszal vonják be, így az jóval tovább eltartható. Hasonlóképpen a gyümölcsöket is védi a mechanikai hatások, a kiszáradás és a penészedés ellen. Emellett növények metszési felületeinek kezelésére is alkalmas.

Megfázás ellen lépesméz

Lépesméz

A méhviasz 50-55 százalék növényi balzsamot, 0,3-2,1 százalék illóolajat, 1-2,5 százalék ásványi anyagot, összesen 12 anyagcsoportba tartozó mintegy 120 vegyületet tartalmaz. Fontosabb hatóanyagai az A-vitamin, különböző hegképző és gyulladáscsökkentő anyagok, valamint zsíros alkoholok. A lépesméz, vagyis a lép és a méz együtt fogyasztva hatékony a nátha, a torokfájás, a köhögés, a száj-, garat- és gégeproblémák, a homloküreggyulladás, az orrdugulás, a szénanátha, valamint emésztési zavarok kezelésére. A lépet 10-15 percig ajánlatos rágni, hogy az A-vitamin kioldódjon belőle. Házi orvoslásban, meleg pakolásként ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, fertőzött sebek, bőrbetegségek kezelésére is használják.

Tiszta, illatos levegő a lakásban

Hosszú évszázadok gyakorlata mutatja, hogy a méhviasz – mártással, formába öntéssel vagy viaszlapok feltekerésével – kiválóan alkalmas gyertyakészítésre. Én is, már régóta készítek és öntök méhviasz gyertyákat és különféle formákat.



A viasz kinyerésekor a méhészek nem alkalmaznak semmilyen vegyi eljárást: a lépeket kiolvasztják, majd a viaszt mechanikai szűréssel és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződésektől. Így a belőle készült gyertya is teljesen természetes, semmiféle káros anyagot nem tartalmaz. További előnyös tulajdonsága, hogy nem csöpög, s még a füstkibocsátása is minimális. Természetes, finom illata a méznek és a növényi nektároknak köszönhető.
De a méhviasz gyertya még ennél is többet tud. Fertőtlenítő, csíraölő hatása révén képes tisztítani és javítani a belső terek levegőminőségét. Használata csökkenti a felsőlégúti megbetegedések tüneteit, és kimondottan előnyös az asztmás, érzékeny, allergiás betegeknek. Kutatások szerint a méhviaszból készült gyertya az égés során olyan negatív ionokat bocsát ki, amelyek megkötik a szoba levegőjében a port, a polleneket, az allergéneket és a baktériumokat. Az így elnehezülő részecskék a gravitáció hatására a földre hullnak, ahonnan később feltakaríthatjuk őket.
Mivel előfordulhat, hogy hamisítják, megbízható forrásból szerezzük be a gyertyákat. A nagyobb méhészetektől akár tiszta méhviaszt is vásárolhatunk, és abból magunk is elkészíthetjük. Megéri a fáradságot: a méhviasz gyertya meleg fényével, finom illatával a karácsonyi ünnepek méltó kísérője.

Ragyogtassa be otthonunkat, a méhviasz gyertyának a fénye és különleges illata.

Együtt – Mindenkiért!