- 12 -
-
Ünnepi hangulat méhviasz gyertyákkal
Beköszöntött a gyertyagyújtás időszaka, amikor esténként apró lángokkal vesszük körbe magunkat. Méhészként is jó szívvel javaslom, aki teheti, az ünnepek idején gyújtson természetes méhviasz gyertyákat: amellett, hogy tisztítják a levegőt, a méz és a kaptár finom illatával árasztják el a szobákat.
A méhek legfontosabb termékének, a méznek az egészségre gyakorolt hatásáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a méhviasz is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. De pontosan mi is a méhviasz, és hogyan keletkezik[…] -
A jó ecet orvosság
Télen is fontos, hogy együnk idényzöldségeket, salátákát. A nyers vagy főtt, sült zöldségek mellé csak egy kis hidegen préselt olaj, némi fűszer és pár csepp ecet kell, és máris tálalható a köret vagy a könnyű vacsora. De vigyázat: minél egyszerűbb egy étel, annál fontosabb, hogy jó alapanyagokból készüljön. Tehát a salátáknál az ecetválasztás is kulcskérdés.
Gasztronómiai felhasználása mellett az erőnlét megőrzésére és bizonyos betegségek leküzdésére is alkalmasnak bizonyult, olyannyira, hogy idővel a házi patikák elengedhetetlen tartozéka lett. Az ecet, az igazi természetes csodaszer […] -
Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!
A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet[…] -
A kövér porcsinnak a tányéron a helye!
Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli. Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól[…]
-
A zöldségek királya, a spárga
Tapasztalatom szerint sokan még mindig idegenkedve nézik a piacon a fehér vagy zöld spárgasípokat, pedig ez az áprilistól júniusig termő növény egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Én személy szerint nagyon szeretem, és szívesen népszerűsítem, ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet a zöldségek királyának is nevezett spárgáról.
Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először, hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Étkezésre a föld alatti, megvastagodott, csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve is, a csirág[…] -
Erősítsük a növények immunrendszerét!
Ma már egyre többen élnek egészségtudatosan, és keresik a minél kevesebb vegyszer felhasználásával termesztett élelmiszereket. Aki valóban egészséges, szermaradványoktól mentes növényeket szeretne nevelni a kertjében, annak érdemes rendszeres gyakorlattá tenni a növénykondicionálást.
Olvasóim közül sokan tudják, hogy szívügyem a tiszta, vegyszer-maradékmentes élelmiszerek előállítása: számomra nagyon fontos, hogy a termőföldtől az asztalig nyomon követhető, egészséges táplálék kerüljön a fogyasztók elé…
Mit jelent a növénykondicionálás, mitől függ a növények erőnléte[…] -
Sütőtökről, az igazi, téli csemegéről
Szaktanácsadási munkám során, nagyon sok értékes, elkötelezett Gazdatársakkal, szép hivatásokkal és termesztés technológiákkal találkozom. Nagyon köszönöm a HírTV, Soroló című műsorának, szerkesztőségének és munkatársainak a felkérést és a szakmai beszélgetést, mely egy kedves Barátommal és Családjával történt. Lukács Tibor, bordányi gazdatárs területén jártunk. Tibor, régóta foglalkozik sütőtök termesztéssel. Itt mutattuk be, a sütőtök termesztés helyzetét és a jövőbeli kilátásait[…]
-
A fejessaláta termesztésének jelene és jövője
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést[…] -
A legegészségesebb nyári hűsítő…
Ha nyár, akkor görög- sárgadinnye. E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros.
Megtisztelő felkérés keretében, a HírTV Soroló című műsorában, a sárgadinnye termesztésről, dinnye ágazat helyzetéről beszélgettünk. Hogyan hat a forróság, a növények fejlődésére. Milyen növényvédelmi problémák nehezítették a dinnyetermesztés helyzetét. Megvizsgáltuk e témákat is, szaktanácsadói és gazda szemmel[…] -
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
- 06 -