ERŐSÍTSÜK A NÖVÉNYEK IMMUNRENDSZERÉT!

Növénykondicionálás 1. rész

Kedves Kertszerető Barátaim,

Ma már egyre többen élnek egészségtudatosan, és keresik a minél kevesebb vegyszer felhasználásával termesztett élelmiszereket. Aki valóban egészséges, szermaradványoktól mentes növényeket szeretne nevelni a kertjében, annak érdemes rendszeres gyakorlattá tenni a növénykondicionálást.

Erősítsük a növények immunrendszerét!

Olvasóim közül sokan tudják, hogy szívügyem a tiszta, vegyszer-maradékmentes élelmiszerek előállítása: számomra nagyon fontos, hogy a termőföldtől az asztalig nyomon követhető, egészséges táplálék kerüljön a fogyasztók elé. Sajnos a fokozódó környezeti- és növénykórtani kihívások, a növényvédőszer-rezisztenciák kialakulása miatt évről évre újabb betegségek, erősebb fertőzések fenyegetik a haszonnövényeket. Ennek a problémának az enyhítésében lehet a termelők és kiskerttulajdonosok segítségére a növényi immunerősítés, amely nemcsak új távlatokat nyit a növényvédelemben és az egészséges élelmiszerek előállításában, de a gazdák pénztárcáját is kíméli.

Mit jelent a növénykondicionálás?

Erősítsük a növények immunrendszerét!

Kép forrása: pxhere.com

Minden élőlénynek, embernek, állatnak és növénynek van kondíciója, más szóval erőnléte. Ez az állapot természetesen nem állandó, a körülmények függvényében változhat: romolhat, de javítani is lehet rajta. Különösen megfázásos időszakokban sok szó esik az emberi immunerősítésről, de azt kevesebben tudják, hogy vannak olyan természetes hatóanyagok, amelyekkel a növények kondícióját, betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló-képességét is javíthatjuk. A jó erőnlétben lévő növények képesek magukat megvédeni a kórokozókkal szemben, a különféle stresszhelyzetek (viharos szél, jégverés, extrém erős UV-sugárzás) után könnyebben regenerálódnak, és még a szárazságot is jobban tűrik. A növénykondicionálással tehát növényeink ellenálló és regenerációs képességét erősíthetjük. Megelőző használatukkal a növény egészségesebb lesz, s ennek köszönhetően a termés minősége is javulhat.

Mitől függ a növények erőnléte?

Az utóbbi évtizedek fejleménye, hogy a jellemzően több és nagyobb termés elérését célzó genetikai beavatkozások befolyásolják, sok esetben rontják a növények általános kondícióját. Ráadásul újabb és újabb kórokozók jelennek meg, és a növénytermesztőknek gyakran nincs elég információjuk arról, hogy adott fajta milyen betegségekre érzékeny, vagy milyen szerek ellen mutat rezisztenciát. A konzervatív és növénytáplálási és növényvédelmi beavatkozások (pl. a túlzásba vitt műtrágyázás vagy vegyszeres növényvédelem) azonban sokszor nemkívánatos mellékhatásokat okoznak, ilyen lehet például a bőrszöveti állomány vékonyodása vagy a talajökoszisztéma károsodása. Az állapotromlás sok esetben olyan súlyos, hogy a növényállomány már csak ipari szerekkel, intenzív mesterséges táplálással, drasztikus növényvédelemmel tartható fenn.

Kapcsolódó cikk: Hogyan lesz egészséges a talaj a kertünkben?

A csalánlé és társai

Az egészséges táplálkozás és az ökológiai szemléletű növénytermesztés térhódításával az utóbbi időben reflektorfénybe kerültek azok a természetes alapú növénytápláló készítmények, amelyek a növények kondícióját is kedvezően befolyásolják. Ezek a megelőző „immunerősítők” képesek javítani a növények erőnlétét: fertőzés esetén támogatják őket a betegség legyőzésében, és segítik a stresszhelyzetek utáni regenerálódást.

A ma elérhető növényi immunerősítők között vannak olyan, nagyapáink által is használt készítmények, amelyeket a vegyszerhasználat visszaszorításáért dolgozó növényvédelmi szakemberek – immár tudományos alapokra helyezve – újra felfedeztek. Emellett léteznek olyan növénykondicionálók is, amelyek más földrészeken gazdálkodók tapasztalatai alapján készülnek; és természetesen vannak friss találmányok is.

Erősítsük a növények immunrendszerét!

Kép forrása: pxhere.com

Az újra felfedezett hagyományos szerekre jó példa a csalán. Valószínűleg mindenki hallott az ásványi anyagokban gazdag csalánlé hatásáról, amit századok óta levéltetvek ellen és trágyalének is használtak a kertekben. A ma már növénykondicionáló készítményként is kapható csalánkivonat többek között megvastagítja a növények bőrszövetét, ezáltal az nehezebben átjárható lesz a betegséget okozó gombáknak, valamint a szúró szívó kártevőknek is komolyabb akadályt jelent.

Hatékony és gazdaságos

A növénykondicionáló készítmények valójában hatékony biotermékek, amelyek nem avatkoznak be a növények élettani rendszerébe. Ugyanakkor használatuk lényegesen olcsóbb a növényvédő szerekénél, és nincs olyan mellékhatásuk sem, mint például a szerrezisztencia.

Ahogy a rendszeres testmozgás, az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás és a kielégítő pihenés formájában az ember immunrendszere is folyamatos karbantartást igényel, a növénykondicionálás sikerének kulcsa szintén a rendszeresség és a megfelelő technológia.

Fontos, hogy tudatosítsuk: önmagában az, hogy egy növény nagy és látványos, nem jelenti azt, hogy a kondíciója is megfelelő, hiszen ezek a paraméterek genetikailag módosított növényeken, intenzív „ipari” táplálással és növényvédelemmel, akár föld nélküli táptalajon is elérhetők. Csakhogy ma már egyre több vásárló keresi a tiszta, egészséges, kevés szermaradványt tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek megtermeléséhez a növénykondicionáló szerek használata komoly segítséget jelent minden felelős gazdálkodónak.

A téma, komoly szakmai terjedelme miatt, további feldolgozást igényel.

Együtt – Mindenkiért!