A KÖVÉR PORCSINNAK A TÁNYÉRON A HELYE!

Kövér porcsin az egészség forrása

Kedves Barátaim,

Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli. Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) laza, homokos talajokon gyakori, kedveli a napfényt és a meleget. Gyerekkoromtól jól ismerem, hiszen a földeáki tanyánkon is mindig jelen volt: Nagymamám gyakran szórta a tyúkok elé, és nyáron a malacok is kaptak belőle.

Szapora növény, hiszen egész idényben folyamatosan csírázik, egy év alatt akár öt-hat nemzedéke is felnőhet. Elsősorban az Alföldön közönséges, sok helyütt tömeges, de a fellazított talajon, szőlőkben, kertekben máshol is gyakori. Egyéves növény fejletlen gyökérzettel. Földön kúszó hajtásai többszörösen elágazók, tojásdad levelei és szára is húsos, pozsgás, kellemesen fűszeres-sós ízű. Apró sárga virágai júliustól szeptemberig nyílnak, mindig csak délelőtt, termése apró tok.Az egészség forrása

A manapság szupernövénynek nevezett kövér porcsin nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Az egészség forrása: tele van vitaminnal, a B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin mellett rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban is. Tartalmaz alfa-linolénsavat, glutationt, oxálsavat és számos más értékes tápanyagot.

Ázsiában csodaszerként tekintenek rá, a hagyományos kínai orvoslásban a láz csillapítására, a mérgek szervezetből történő kiürítésére használták. Alkalmazták ekcéma, kelések, csípések és kígyómarás ellen is. Omega-3 zsírsavtartalma miatt kiváló a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, érelmeszesedés ellen, a koleszterinszint csökkentésére, de jó hatással van az aranyérre, az izomgörcsökre és a reumára. Vizsgálják cukorbetegség elleni alkalmazását, mivel a kutatások szerint csökkentheti a vérglükózszintet.

Hogyan használjuk?

A porcsin, főként kultúrváltozata, manapság főzelék- és salátanövényként népszerű. Még virágzás előtt érdemes felhasználni: levelét nyersen, vagy a levét kipréselve fogyaszthatjuk. Ha a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezhetünk vele.

Jól illik salátákba, keverhetjük szószokba, körözöttbe, szórhatjuk szendvicsre, hozzáadhatjuk a zöldség- vagy gyümölcsturmixhoz, de a hajtásokkal együtt még pesztót is készíthetünk belőle.

A Távol-Keleten a főtt porcsin is hétköznapi ételnek számít. Csak néhány percig kell hőkezelni, ezért a főzés legvégén adjuk az ételhez, például főzelékekhez vagy zöldségleveshez. Sok országban sós lében fermentálva télire is elteszik a kövér porcsint, erre a célra vastagabb szárával együtt használjuk fel.

Szuperfood?

A kövér porcsint manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben Dél-Európában termesztik. Mivel egyre népszerűbb, nemrégiben szakértők is a lehetséges szuperfoodok közé választották.

A felkért mezőgazdászok, biogazdák, ökológiai kutatók és dietetikusok hét olyan növényt neveztek meg, amelyek a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a táplálkozásunkban. Ezek az alapanyagok szélsőséges időjárási körülmények között is jól termeszthetők, beltartalmi értékük kedvező, és termesztésükkel, fogyasztásukkal a biológiai sokféleség is növelhető. Szerintük a jövő szuperfoodjai közé tartozhat majd a cirok, a kender, a homoktövis, a porcsin, a csicseriborsó, az édesburgonya és a köles.

Mivel a porcsin élelmezési szerepe a jövőben megnőhet, érdemes elgondolkozni az otthoni termesztésén.

Így termesszük

A kövér porcsint a kerti ágyásban vagy az erkélyládában egyaránt nevelhetjük. Lényegében bárhol jól érzi magát, a napsütést ugyanolyan jól bírja, mint az enyhe árnyékot. Ha erkélyládába vagy cserépbe ültetjük, akkor rendszeres öntözést igényel, míg az ágyásban csak hosszabb szárazság idején kell vizet adni neki. Trágyázni nem kell, a legjobban a jó vízelvezetésű talajban vagy az érett komposztban érzi magát.

Kövér porcsin az egészség forrása

Májusban, amikor a föld már megfelelően felmelegedett, a magokat rögtön a végleges helyükre vethetjük, egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba, majd enyhén nyomjuk bele őket a földbe. Ha kikeltek, ritkítsuk ki a veteményt, majd az ezt követő hetekben a növényeket öntözzük igényük szerint. Ezenkívül különösebb gondozásra nincs szükség.

Kövér porcsin az egészség forrása

Mivel a porcsin képes átvészelni a legerősebb szárazságot, gyakran használják talajtakarónak is. Másodnövényként, például borsó után is érdemes vetni.  Kikelése után három héttel már csipegethetjük a leveleket, amelyek virágzás előtt a legfinomabbak: enyhén savanykás ízük leginkább a sóskára hasonlít.

Fogyasszuk az egészséges talaj ajándékait!

Együtt – Mindenkiért!