TÁMOGASSUK SZERVEZETÜNKET HIDEGEN PRÉSELT OLAJOKKAL!

Hidegen sajtolt növényi olajok segítik az egészség megőrzését és javítását

Kedves Barátaim,

A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.

Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!

Én magam is szívesen fogyasztok hidegen préselt olajokat, köztük a saját termesztésű mákomból készült egészséges és ízletes mákolajat. A hidegen sajtolt olajokról tudni kell, hogy pusztán mechanikai úton készülnek, vagyis előállításuknál semmiféle kémiai eljárás vagy egyéb adalékanyag hozzáadása nem megengedett. Hőkezelés nélkül teljes egészében megőrzik a magok zsírban oldódó vitaminjait. Emellett nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat – a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavak speciális fajtáit.

A növény, illetve a mag tulajdonságainak megfelelően a belőlük készült olajok is különböző hatással vannak a szervezetünkre. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, ilyenkor naponta ­egy-két kávéskanálnyi a javasolt mennyiség, illetve az adagolás a konkrét olajtípustól és a személyes igényektől is függ.
Mivel a kíméletesen préselt olajok magukban hordozzák a növények jellegzetes ízét és illatát, ételeket is ízesíthetünk velük. Konyhai felhasználásukkal pedig ugyanúgy élvezhetjük a jótékony hatást, mint kúraszerű alkalmazás esetén. Fontos azonban, hogy (egy-két kivételtől eltekintve) ne hevítsük az olajat, csak adjuk az elkészült ételhez, például salátákhoz, krémlevesekhez, párolt vagy sült zöldségekhez, mártásokhoz, desszertekhez.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet.

Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!

Szőlőmagolaj

A szőlő magjából igen kellemes, lágy ízű, csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető. Rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és magas a linolsavtartalma. Használhatjuk főzéshez, de természetes állapotában a legízletesebb – például salátaöntetként. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin-tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek, illetve a rák megelőzésében.

Lenmagolaj

Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Soha ne vessük alá hőkezelésnek, mert alkotórészeire bomlik. A lenmag héjában különböző ásványi anyagok és ballasztanyagok találhatók, emiatt kedvezően hat a bélműködésre. Alkalmas továbbá szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések kiegészítő kezelésére, meddőség megelőzésére, és csökkenti a koleszterinszintet. Vigyázat, véralvadásgátlót szedők, valamint hemofíliás betegek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják!

Kendermagolaj

Zöld színű, karakteres ízű olaj. Jó hatással lehet a keringésre és az idegrendszerre, az ízületi és egyéb gyulladásokra. Igen gazdag antioxidánsokban és az LDL-koleszterin szintjét csökkentő fitoszterolokban. Nyers vagy már elkészült ételek utólagos ízesítésére használjuk.

Mákolaj

Halványsárga olaj, illatában és ízében karakteresen érződik a mák, ezért változatosan használhatjuk különféle sós és édes ételekhez. Omega-6 zsírsavban gazdag, ami jó hatással van a vérkeringésre és az immunrendszerre. B-vitamin-tartalma támogathatja az idegrendszer működését, segíthet a stressz kezelésében, és hozzájárulhat a jó alváshoz. Mákliszttel együtt segít a csontritkulás megelőzésében.

Dióolaj

Kellemes, a dió jellegzetes aromáit hordozó olaj. Összetevői segíthetik az agy és az idegrendszer optimális működését. Linolsavtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Antioxidánsokban gazdag, így védi a sejteket a káros hatásokkal szemben. Salátákhoz, desszertekhez, joghurtokba keverve is kiváló.

Mandulaolaj

Az enyhén édeskés ízű mandulaolaj gazdag B- és E-vitamin-forrás, emellett bővelkedik telítetlen zsírsavakban. Belsőleg és külsőleg szépíti a bőrt, a hajat, a körmöket, illetve segíti az emésztést, csökkenti az éhségérzetet. Jól illik gyümölcssalátákhoz, mártásokhoz, desszertekhez.

Máriatövismagolaj

Kellemes, vajra emlékeztető ízű, élénksárga színű olaj. Rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, jelentős az E-vitamin-, valamint az antioxidáns hatású polifenoltartalma. Magas szilimarintartalma támogathatja a máj méregtelenítő funkcióját, és segíthet az egészséges májműködés fenntartásában.

Mustármagolaj

Gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, A- és E-vitaminban, béta-karotinban. Hozzájárulhat a sejtfalak erősítéséhez, rugalmasságához, serkenti a memóriát és a mentális tevékenységet. Erős antibakteriális hatással bír. Mivel helyi vérbőséget okoz, külsőleg borogatás vagy bedörzsölés formájában enyhítheti a reumás és ízületi panaszokat. Meleg lábfürdőben elkeverve enyhítheti a megfázás tüneteit. Íze a rukkolára emlékeztet, ezért elsősorban saláták és öntetek ízesítésére ajánlott.

Homoktövismagolaj

Bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, zsírban oldódó vitaminokban, karotinoidokban, flavonoidokban, polifenolokban. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal bír. Kiemelkedően magas E-vitamin-tartalma védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától. Nem csak belsőleg, külsőleg is hidratálja a bőrt, késlelteti az öregedését.

Barackmagolaj

Az E- és A-vitamin mellett B17-vitamint is tartalmaz, ez utóbbinak speciális rákmegelőző hatást tulajdonítanak. Az olaj belsőleg fogyasztva serkentheti a vörösvérsejtek képződését, támogatja az agy és az idegrendszer működését, javíthatja a koncentrációt. Külsőleg kitűnő bőrápoló.

 

Fűben-fában van az orvosság. Fogyasszunk minél több, értékes növényi hatóanyagokat és termékeket.

Együtt – Mindenkiért!