- 07 -
-
Az aszály hatása a búza betakarítására, a Csomorkányi pusztán
A mezőgazdaságunk, egyik legszebb ünnepe a betakarítás. A mindennapi kenyerünk alapanyagát jelentő, jó magyar búza betakarítása szép, de mozgalmas feladat. A HírTV Soroló című műsorában, erről beszélgettünk és megtekintettünk egy aratási munkát, Hódmezővásárhely határában[…]
-
Aszály, szárazság, növénytermesztési lehetőségekről a HírTv, Soroló műsorában…
A tiszta víz, az életünk alapja…
A HírTV, Soroló című műsorával, a Csongrád-Csanád megyében található Földeákra látogattunk. Itt gazdálkodik Pál Ferenc Gazdatárs és Kedves Családja, akinek a családi gazdaságában, és a saját gazdaságunkban mutattuk be, a tavaszi aszály hatását, az agrotechnikát és az öntözés fontosságát a kedves nézőknek[…]
-
Metszésről, a fák korona alakításról…
A gyümölcsültetvényekben a fák metszése munkaigényes és nagy szakértelmet igénylő feladat. A fák termőképessége nemcsak attól függ, hogy milyen módon történik a termőfelület alakítása, hanem attól is, hogy milyen időpontban végezzük.
A metszés történhet a fák nyugalmi állapotában, vagy a vegetációs időszakban. A koronaalakítás időszakában, minden gyümölcsfaj esetében szükség van lombtalan állapotban végzett fás metszésre, de ezt semmiképpen sem télen, hanem tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt végezzük el[…] -
Sütőtökről, az igazi, téli csemegéről
Szaktanácsadási munkám során, nagyon sok értékes, elkötelezett Gazdatársakkal, szép hivatásokkal és termesztés technológiákkal találkozom. Nagyon köszönöm a HírTV, Soroló című műsorának, szerkesztőségének és munkatársainak a felkérést és a szakmai beszélgetést, mely egy kedves Barátommal és Családjával történt. Lukács Tibor, bordányi gazdatárs területén jártunk. Tibor, régóta foglalkozik sütőtök termesztéssel. Itt mutattuk be, a sütőtök termesztés helyzetét és a jövőbeli kilátásait[…]
-
A fejessaláta termesztésének jelene és jövője
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést[…] -
A legegészségesebb nyári hűsítő…
Ha nyár, akkor görög- sárgadinnye. E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros.
Megtisztelő felkérés keretében, a HírTV Soroló című műsorában, a sárgadinnye termesztésről, dinnye ágazat helyzetéről beszélgettünk. Hogyan hat a forróság, a növények fejlődésére. Milyen növényvédelmi problémák nehezítették a dinnyetermesztés helyzetét. Megvizsgáltuk e témákat is, szaktanácsadói és gazda szemmel[…] -
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
-
Spárga, a zöldségeink királya…
Javában zajlik a spárga betakarítása. A spárgát az emberiség régóta óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Jelenleg is az egyik legkülönlegesebb finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának a rendhagyó hatása miatt is.
A világ számos területén megterem…
Alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, de jelentős azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége…
Ezekről is beszélgettünk a HírTV Soroló című műsorában[…] -
Fokhagyma, az igazi csodaszer
A HírTV, Soroló című műsorában a fokhagyma jövőjéről, termesztéséről beszélgettünk. A változó környezeti hatások miatt is, a fokhagyma termesztés eredményessége egyre nagyobb kihívás a Gazdálkodók számára. Az értékes makói fokhagyma, egy igazi Hungarikum és gasztronómiai kincs! Fogyasszunk minél több hazai hagymát és terméket[…]
- 05 -