- 06 -
-
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
-
Gyógyfüvek és gyógyteák a kertjeinkből…
A szürke őszi-téli napokon nagyon jól esik egy csésze finom, illatozó gyógytea, főleg akkor, ha a hozzávalók a saját kertünkből valók. Csak bátorítok mindenkit, hogy ha eddig nem tettük, akkor vágjunk bele a gyógy- és fűszernövények termesztésébe! Télen teába, nyáron pedig limonádéba, koktélokba kerülhetnek, és általában nem nagyon igényesek. Nem kell nekik nagy hely, gondozásuk egyszerű, és leveleikkel is szépen díszítenek. Ráadásul a legtöbb balkonon, erélyen is remekül fejlődik, még kert sem kell hozzájuk[…]
-
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka
Pörkölt, csirkepaprikás, gulyásleves, halászlé, paprikás krumpli, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, főzelékek, fasírt, uborkasaláta, kolbász, szalámi, körözött – íme a magyar konyha néhány jellegzetes étele, ami elképzelhetetlen lenne fűszerpaprika nélkül.
Mit érdemes tudni a fűszerpaprikáról ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen.
Páratlan aromák. Egy egészséges fűszer – régen gyógynövényként is fogyasztották… Így készítik a fűszerpaprika-őrleményt[…]
- 10 -