GYÓGYFÜVEK ÉS GYÓGYTEÁK A KERTJEINKBŐL…

Gyógy- és fűszernövények

Ha eddig nem tettük, akkor vágjunk bele a gyógy- és fűszernövények termesztésébe!

A szürke őszi-téli napokon nagyon jól esik egy csésze finom, illatozó gyógytea, főleg akkor, ha a hozzávalók a saját kertünkből valók. Csak bátorítok mindenkit, hogy ha eddig nem tettük, akkor vágjunk bele a gyógy- és fűszernövények termesztésébe! Télen teába, nyáron pedig limonádéba, koktélokba kerülhetnek, és általában nem nagyon igényesek. Nem kell nekik nagy hely, gondozásuk egyszerű, és leveleikkel is szépen díszítenek. Ráadásul a legtöbb balkonon, erélyen is remekül fejlődik, még kert sem kell hozzájuk.

Gyógy- és fűszernövények termesztése

Úgy tudjuk a legegyszerűbben beszerezni őket, ha – lehetőleg termelőtől vagy kertészeti árudában – megvesszük a palántákat. Ezzel kapcsolatban egy hasznos tippet is szeretnék megosztani veletek: ne a nagyobb, kifejlettebb, esetleg már virágzó növényt vásároljuk meg, mert előfordulhat, hogy ezek már kinőtték az ültetőedényüket, és összepréselődött a gyökérzetük. Ezek a növények gyakran nehezebben regenerálódnak átültetés után. Jobban járunk, ha a kevésbé látványos, kisebb palánták közül választunk. Ha pedig a termesztés elejétől, mi akarjuk végezni a termesztésüket, akkor azt kell tudnunk, hogy a legtöbb egynyári gyógynövény magvetéssel szaporítható, az évelők esetében pedig a tőosztás vagy a hajtásdugványozás a bevált módszer.

Nagyon sokféle gyógynövény közül választhatunk. Ebben a cikkben, én csak azt a néhányat említem meg, amik a gyerekkori emlékeimnek köszönhetően a legközelebb állnak a szívemhez. Nagymamám sok növényt gyűjtött és finomabbnál, finomabb gyógyteákat készített. Kezdjük most azokkal, amelyek a népi gyógyászat sok százéves tapasztalatai alapján megfázás esetén is hatékonynak bizonyultak!

A természet patikája

Talán a legismertebb, megfázás ellen is használható gyógynövényünk a kakukkfű (Thymus), ami köptető, vírusölő, fertőtlenítő hatású, sőt még a koleszterinszintet is csökkenti. Tea formájában kiválóan alkalmas a torok és a hörgők fertőzéseinek gyógyítására, tinktúraként afta kezelésére ajánlják. Remekül illik a sült csirkéhez, sült zöldségek és grillezett halakhoz, ráadásul étvágygerjesztő és gyomorjavító, görcsoldó. Fürdővízben frissítő hatású.

Gyógy- és fűszernövények - Kamilla tea

A kamilla vagy orvosi székfű (Matricaria chamomilla) teája nemcsak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, sőt még nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, valamint arc- és hajápolásra is javasolható. A kamillatea gazdag kalciumban, ami jót tesz a túlérzékeny, hasfájós gyerekeknek.

Gyógy- és fűszernövények - Menta tea

A menta (Mentha) ízét sokan a fogkrém mentolos ízével társítják, pedig érdemes kilépni ebből a körből. A menták nemzetsége igen nagy, 24 fajból és 15 hibridből áll, ízük is igen változatos lehet, vannak ananász, eper és citrom illatú változatok is. Teája segít légúti megbetegedések esetén, emellett serkenti a gyomornedvek és az epe kiválasztását, enyhíti a felfúvódásos tüneteket és a fejfájást. Javítja az éberséget, növeli a koncentrálóképességet, segíti az emésztést.

Gyógy- és fűszernövények - Zsálya

A zsályának (Salvia officialis) erős gyulladáscsökkentő hatása van, ezért a belőle készült tea nagyon hatásos torokgyulladás ellen, a szájban lévő gyulladások enyhítésére is használják, és sebkezelésre is alkalmas. Görcsoldó és gátolja az izzadást.

Gyógy- és fűszernövények - Citromfű tea

A citromfű (Melissa officinalis) vírusölő, ideg- és szívnyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő hatású. Serkenti az emésztést, gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadás esetén kiváló. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Illóolaja reumás panaszok enyhítésére alkalmas, és fejfájás, alvászavarok esetén is alkalmazzák. Halak, szárnyasok, saláták, desszertek kedvelt ízesítője.

Így nyerhetjük ki a gyógynövényekből a hatóanyagot

Gyógytea

Otthoni körülmények között két módszer közül választhatunk: teát főzhetünk belőlük úgy, hogy kioldjuk a hatóanyagokat vízben, vagy tünk belőlük. Ha az előbbi módszert választjuk, öntsünk forrásban lévő vizet a friss vagy szárított levelekre, majd az oldatot fedjük le 10-15 percre. Ha fás, kemény kéreggel van dolgunk, akkor 10-15 percig alacsony lángon főzzük a feldarabolt növényi részeket, majd szűrjük le a folyadékot.

Gyógynövény tinktúra készítése

Ha tinktúrát akarunk készíteni, akkor alkoholra van szükségünk. A legjobb az etil-alkohol (más néven denaturált szesz), amit gyógyszertárakban vagy nagyobb áruházakban vásárolhatunk meg, de ha nincs, akkor vodkával is helyettesíthetjük. A friss növényt vagy vágjuk fel apró darabokra, vagy botmixerrel illetve aprítógéppel pépesítsük. Öntsük rá az alkoholt, rázzuk fel, majd fedett edényben – például egy üres uborkásüvegben – hagyjuk állni 10-14 napig hűvös, sötét helyen. Naponta egyszer rázzuk fel, amikor pedig elkészült, akkor leszűrve, sötét üvegben tároljuk.

Képek forrása: pxhere.com

Fűben, fában van az igazi orvosság. Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Együtt – Mindenkiért!