Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Kedves Barátaim,
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak. A török közvetítéssel hozzánk került fűszert az 1600-as években honosította meg – feltételezhetően – Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége, de csak a 18. században terjedt el, először, mint olcsó borspótló. Erre utalnak korábbi nevei is: törökbors, veresbors. A paprika melegigényes növény, nem véletlen, hogy előbb Szeged, később pedig Kalocsa környékén kezdték termeszteni egyre nagyobb területen.
Ezekről is beszélgettünk a HírTV Soroló című műsorában. Köszönöm a szerkesztőség felkérését, és az interjú lehetőségét.
Tisztelettel ajánlom figyelmetekbe
A VIDEO szolgáltatás jelenleg nem érhető el, mivel a honlapon a harmadik féltől származó cookie-k letiltásra kerültek, vagy még nem nyilatkozott a cookie-k használatával kapcsolatban!
Az alábbi linkre kattintva elolvashatja a cookie-k használatával kapcsolatos adatvédelmi tájékoztatást: Cookie-k használata
HírTV előzetes engedélyével
Forrás: hirtv.hu | HírTV – Soroló: Kevesebb lesz és többet ér
Közzététel: 2021. június 12., szombat
Fogyasszunk minél több, hazai termesztésből származó fűszerpaprikát.
Együtt – Mindenkiért!