- 05 -
-
Az inváziós élőlények, már a kertünk kapujában kopogtatnak
A környezetünk folyamatos változáson megy keresztül. Újabb fajok jelennek meg és sajnos tűnnek el környezetünkből. Az inváziós élőlények olyan fajok, amelyek az eredeti élőhelytől eltérő helyre kerülve elterjednek. Általában azért, mert az új élőhelyen nincs természetes szabályozó hatás, ami korlátozza a szaporodásukat és elterjedésüket. Az invazív fajok gyakran kárt okoznak az új élőhelyen élő fajok között, mert a táplálkozási, szaporodási és terjeszkedési szokásaik eltérőek a helyi fajokétól. Emiatt az invazív fajok gyakran veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget…
Ezekről a gondolatokról beszélgettünk a NAPI.HU hírportál újságírójával, melynek gondolatait, itt olvashatjátok[…] -
Így tegyük vonzóvá a kertet a fecskéknek
A Magyar Madártani Egyesület összegzése szerint az elmúlt két évtizedben több mint ötven százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Mit tehetünk azért, hogy legalább a saját kertünkbe visszatérjenek ezek a kecses és nagyon hasznos madarak?
Már gyerekként tudtam, hogy a fecskék leghasznosabb tulajdonsága a falánkság: egy-egy madár naponta több száz rovart képes elfogyasztani, így nemcsak kedves lakótársakat, hanem természetes és hatékony kártevőirtókat is tisztelhetünk bennük[…]
-
Az enyhe tél ritkán tapasztalt problémákat okoz a mezőgazdaságban
A termesztett és vadon élő növényeink, folyamatos környezeti hatásoknak vannak kitéve. Ezekhez alkalmazkodniuk kell. Az évjárati hatástól eltérő felmelegedés, vagy hirtelen érkező fagyok termés veszteséget és növényi stressz hatásokat okoznak a növényeken. A károsítók is aktívan mozognak a téli időszak ellenére. Mi várható, hogyan figyeljünk növényeinkre és a károsítókra? Ezekre a gondolatokra is keressük a választ, az Euró Rádió műsorában[…]
-
Az aszály hatása a búza betakarítására, a Csomorkányi pusztán
A mezőgazdaságunk, egyik legszebb ünnepe a betakarítás. A mindennapi kenyerünk alapanyagát jelentő, jó magyar búza betakarítása szép, de mozgalmas feladat. A HírTV Soroló című műsorában, erről beszélgettünk és megtekintettünk egy aratási munkát, Hódmezővásárhely határában[…]
-
Takarékoskodjunk a vízzel a kiskertben!
Súlyos aszállyal indult az idei tavasz, ezért az elmúlt időszakban több írásomban is igyekeztem felhívni a figyelmet az éltető víz megbecsülésére, a korszerű öntözési technikákra. Most a kiskerttulajdonosoknak szeretnék segíteni néhány egyszerű praktikával, amivel takarékosabbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik a veteményes öntözését.
Most lássuk milyen kérdésekre is kaphatunk választ:
– Gyűjtsük az esővizet és reggel öntözzünk
– Tervezzük meg a kertet
– Takarjuk a talajt!
– Hogy használjuk a mulcsot[…] -
Aszály, szárazság, növénytermesztési lehetőségekről a HírTv, Soroló műsorában…
A tiszta víz, az életünk alapja…
A HírTV, Soroló című műsorával, a Csongrád-Csanád megyében található Földeákra látogattunk. Itt gazdálkodik Pál Ferenc Gazdatárs és Kedves Családja, akinek a családi gazdaságában, és a saját gazdaságunkban mutattuk be, a tavaszi aszály hatását, az agrotechnikát és az öntözés fontosságát a kedves nézőknek[…]
-
A vízhiány a Dél-Alföld termőföldjeit sem kíméli
Légköri aszály van, nincsen harmat, a talaj felső rétegén – talajtípustól függően – 8-10 centiméteres porréteg van, de a mélyebb rétegekben is vízhiány tapasztalható. Nincs a talajban tartalék, ezáltal hiába telnek a hetek, hónapok, a növények le vannak maradva, megálltak a fejlődésben…
Súlyos, több hónap óta tartó aszály a környék gazdáit is elbizonytalanította. A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgettünk a szélsőséges időjárásról, és arról mit tehetnek a gazdák a kár enyhítésére. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Veszélyben a beporzók, tegyünk közösen értük!
Megváltozott a mikroklímánk, a környezetünk, a négy évszak két évszakra redukálódott és ehhez a méhek nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, gyengül az ellenálló képességük. Márpedig a beporzó rovarok hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsa a szemléletváltás
Zöldségek, gyümölcsök, húsok, péksütemények: élelmiszerek, amelyek sok magyar családnál a kukában végzik. Hogy miért? Mert megbarnulnak, megpuhulnak, megszáradnak vagy épp lejár a szavatossági idejük. Élelmiszerpazarlás? A legtöbb esetben igen, arról van szó…
Egy számomra kiemelten fontos témáról beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Website publicistájával, Pósa Tamarával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút!
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás mértéke napjainkban, és amit tehetünk
Napjaink egyik legégetőbb gazdasági, etikai és környezetvédelmi problémája az élelmiszerpazarlás. A jelenség ugyan a teljes élelmiszerláncot érinti, a kidobott élelmiszerhulladék jelentős részéért a háztartások felelősek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer kerül a szemétbe, melyből 400 tonnát a háztartásokból származó élelmiszerhulladék tesz ki…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
- 01 -