- 01 -
-
Az enyhe tél ritkán tapasztalt problémákat okoz a mezőgazdaságban
A termesztett és vadon élő növényeink, folyamatos környezeti hatásoknak vannak kitéve. Ezekhez alkalmazkodniuk kell. Az évjárati hatástól eltérő felmelegedés, vagy hirtelen érkező fagyok termés veszteséget és növényi stressz hatásokat okoznak a növényeken. A károsítók is aktívan mozognak a téli időszak ellenére. Mi várható, hogyan figyeljünk növényeinkre és a károsítókra? Ezekre a gondolatokra is keressük a választ, az Euró Rádió műsorában[…]
-
Az aszály hatása a búza betakarítására, a Csomorkányi pusztán
A mezőgazdaságunk, egyik legszebb ünnepe a betakarítás. A mindennapi kenyerünk alapanyagát jelentő, jó magyar búza betakarítása szép, de mozgalmas feladat. A HírTV Soroló című műsorában, erről beszélgettünk és megtekintettünk egy aratási munkát, Hódmezővásárhely határában[…]
-
Takarékoskodjunk a vízzel a kiskertben!
Súlyos aszállyal indult az idei tavasz, ezért az elmúlt időszakban több írásomban is igyekeztem felhívni a figyelmet az éltető víz megbecsülésére, a korszerű öntözési technikákra. Most a kiskerttulajdonosoknak szeretnék segíteni néhány egyszerű praktikával, amivel takarékosabbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik a veteményes öntözését.
Most lássuk milyen kérdésekre is kaphatunk választ:
– Gyűjtsük az esővizet és reggel öntözzünk
– Tervezzük meg a kertet
– Takarjuk a talajt!
– Hogy használjuk a mulcsot[…] -
Aszály, szárazság, növénytermesztési lehetőségekről a HírTv, Soroló műsorában…
A tiszta víz, az életünk alapja…
A HírTV, Soroló című műsorával, a Csongrád-Csanád megyében található Földeákra látogattunk. Itt gazdálkodik Pál Ferenc Gazdatárs és Kedves Családja, akinek a családi gazdaságában, és a saját gazdaságunkban mutattuk be, a tavaszi aszály hatását, az agrotechnikát és az öntözés fontosságát a kedves nézőknek[…]
-
A vízhiány a Dél-Alföld termőföldjeit sem kíméli
Légköri aszály van, nincsen harmat, a talaj felső rétegén – talajtípustól függően – 8-10 centiméteres porréteg van, de a mélyebb rétegekben is vízhiány tapasztalható. Nincs a talajban tartalék, ezáltal hiába telnek a hetek, hónapok, a növények le vannak maradva, megálltak a fejlődésben…
Súlyos, több hónap óta tartó aszály a környék gazdáit is elbizonytalanította. A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgettünk a szélsőséges időjárásról, és arról mit tehetnek a gazdák a kár enyhítésére. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Veszélyben a beporzók, tegyünk közösen értük!
Megváltozott a mikroklímánk, a környezetünk, a négy évszak két évszakra redukálódott és ehhez a méhek nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, gyengül az ellenálló képességük. Márpedig a beporzó rovarok hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsa a szemléletváltás
Zöldségek, gyümölcsök, húsok, péksütemények: élelmiszerek, amelyek sok magyar családnál a kukában végzik. Hogy miért? Mert megbarnulnak, megpuhulnak, megszáradnak vagy épp lejár a szavatossági idejük. Élelmiszerpazarlás? A legtöbb esetben igen, arról van szó…
Egy számomra kiemelten fontos témáról beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Website publicistájával, Pósa Tamarával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút!
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás mértéke napjainkban, és amit tehetünk
Napjaink egyik legégetőbb gazdasági, etikai és környezetvédelmi problémája az élelmiszerpazarlás. A jelenség ugyan a teljes élelmiszerláncot érinti, a kidobott élelmiszerhulladék jelentős részéért a háztartások felelősek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer kerül a szemétbe, melyből 400 tonnát a háztartásokból származó élelmiszerhulladék tesz ki…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
A klímaváltozás most történik – Biodiverzitás, méhek
Az elmúlt időszakban megtisztelő meghívást kaptam, a Budapest Főváros III. kerületébe, ahol a BIDOVERZITÁS, MÉHEK MEGÓVÁSA témakörben egy online beszélgetésen fejtettük ki gondolatunkat a méhek és egyéb hasznos rovarok világáról.
A csodálatos természet ingyen adott ajándékai, mind-mind alapvetőnek tűnnek. Ilyenek lehetnek a levegő és a vizek tisztasága, az egészséges termő talaj. Itt szeretném megemlíteni, egy nagyon fontos szolgáltatást, a megporzást is, melyhez a viráglátogató rovarok jelentősen hozzájárulnak.
A beporzók hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni.Beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért?[…]
-
Mit jelent számunkra az Élelmezési Világnap?
1979 óta minden évben október 16-án tartjuk az Élelmezési Világnapot az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kezdeményezésére. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Érdemes még azt is tudni róla, hogy magyar javaslatra született.
A világnapok, kezdeményezések sokszor gyorsan elszaladnak mellettünk, de most álljunk meg egy kicsit. Gondoljuk át, mit jelent ez számunkra, vagy mit kellene, hogy jelentsen. Fontos azt is tudatosítani, hol van a mi helyünk az élelmiszertermelés hatalmas gépezetében, és mi az, amit mi is megtehetünk a jövőnkért[…]
- 10 -