ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSTÁROLÁSI PRAKTIKÁK TÉLIRE

Zöldségek, gyümölcsök téli tárolása

Kedves Barátaim,

Decemberre a kertben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket már majdnem mind betakarítottuk. De hogyan tegyük el télire a burgonyát, a hagymát, a gyökérzöldségeket vagy az almát, ha azt szeretnénk, hogy a termés tavaszig friss és ép maradjon?

Zöldségek, gyümölcsök téli tárolása

Hogyan takarítsuk be, ezeket a terményeket?

Első lépésként ügyeljünk arra, hogy néhány száraz napot követően, száraz, lehetőleg napos időben takarítsuk be a tárolásra szánt zöldségeket. Sok késői termesztésű növény, például a répa, a cékla, a sárgarépa, a paszternák és a fehérrépa nagyon szívesen marad a földben az első enyhébb fagyok utánig, sőt ez még az ízét is megédesíti, a hideg időszak ugyanis víz helyett cukorral és keményítővel tölti fel a sejteket. A paszternákot a legjobb a földben hagyni a tél folyamán, és csak szükség esetén betakarítani.

Miután kihúztuk a földből, hagyjuk a gyökereket néhány órán át a talaj felszínén napozni, száradni, hogy a gyökérszőrök elhaljanak, a nedves föld megszáradjon, leperegjen, és a héj megkeményedjen. Ne mossuk le a gyökereket. Ha szükséges, csak lazán keféljük le a földet, és vágjuk le a levélzetet közvetlenül a korona felett. Ezt még a kertben megtehetjük, és a levélkorona mehet is a komposztba. Cékla esetén a szárból hagyjunk meg 2-3 centimétert. A szennyeződést nem szabad dörzsölni, mert az felsértheti a héjat. Azokat a zöldségeket, amelyeken karcolások vagy horzsolások vannak, ne tegyük el télire, mert tárolás közben gyorsan rothadásnak indulhatnak, és a többi zöldséget is megfertőzik. A sérült gyökereket a lehető leghamarabb használjuk fel. Ugyanez igaz a burgonyára: elég egyetlen rossz szem ahhoz, hogy az egész zsák kárba vesszen.

Tárolási kisokos

Zöldségek, gyümölcsök téli tárolása

Általánosságban elmondható, hogy a zöldségeknek hűvös, száraz, sötét, jól szellőző helyre van szükségük a rothadás megelőzéséhez. A tárolóedényeket a padlótól vagy a földtől távolabb, emelvényen, raklapon vagy polcon kell tartani. Az egyes termények más-más hőmérsékletet igényelhetnek: eltérő magasságokban, különféle falfelületekkel különböző hőmérsékleti feltételeket érhetünk el, a hőmérséklet-ingadozásokat pedig szigeteléssel, illetve szellőztetéssel – például nyitható-csukható szellőzőnyílással – lehet kiegyensúlyozni. Mindezt érdemes az adott helyiségben kikísérletezni. Nézzük, melyik termény milyen körülményeket kedvel leginkább.

Gyökérzöldségek

Gyökérzöldség téli tárolása

A régi kor embere nem véletlenül vermelte el a répaféléket. Mivel ezek a növények a föld alatt növekszenek, így a tárolás során is befedve érzik jól magukat, nagyjából 2°C körüli hőmérsékleten.

A gyökérzöldségek, céklafélék nagyon jól tárolhatók ládába téve, földben vagy nedves homokban. Aki nem tud homokot szerezni, az fűrészport, vermikulitot vagy kókuszrostot is használhat helyette.
Vágjuk le a gyökerek leveles tetejét, és csomagolás nélkül, egy rétegben helyezzük el őket. Ezután fedjük be egy réteg földdel, homokkal vagy egyéb említett anyaggal. Ha további szigetelésre van szükség, akkor helyezzük a gyökerekkel teli ládát egy nagyobb ládába, majd a kettő közötti rést minden oldalról töltsük ki szigetelőanyaggal, például szalmával vagy összegyűrt újságpapírral.
Aki csak kisebb mennyiségű, piacon vásárolt zöldséget szeretne tárolni, az megpróbálkozhat azzal is, hogy egy nagyobb virágcserepet megtölt homokkal vagy laza, homokkal kevert földdel, és – lehetőleg függőlegesen – ebbe dugdossa bele a répaféléket, amelyek így sokáig frissek maradnak.

Burgonya

Vizsgáljuk át a gumókat, dobjuk ki a sérülteket, romlottakat, és távolítsuk el a burgonyáról a sarat, hogy megelőzzük a penészesedést. A burgonya nem szereti a nagyon hideget, mert az gyorsítja az állagromlását, ezért körülbelül 8-10°-C-os, sötét, alacsony páratartalmú helyiségben tároljuk ládába téve, homokban, fűrészporban, esetleg tőzegmohában. A burgonyát egy ideig kendervászon vagy papírzsákokban is tarthatjuk. Azért is fontos távol tartani a fénytől, hogy a héjon ne alakuljanak ki szolanint tartalmazó zöld foltok – ez a méreganyag egyebek között hányást és hasmenést is okozhat.

Édesburgonya

Az egyre népszerűbb édesburgonya kicsit más körülményeket kíván, ez az enyhébb éghajlatról származó zöldség ugyanis nem szereti a hideget. Mivel 10°C-nál hűvösebb környezetben gyorsan romlásnak indul, ha hosszabb ideig tárolni szeretnénk, 15°C-os sötét, párás helyet válasszunk.

Hagyma

A vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és mogyoróhagymát a legjobb alaposan megszárítani, majd füzérbe fonva, sötét, hűvös helyen tárolni. Régi harisnyába vagy hálóba, laza, jól szellőző zsákba téve is felakaszthatjuk a kamrába.

Sütőtök

Sütőtök téli tárolása

A sütőtököt legjobb a vegetációs időszak legvégén betakarítani, éppen csak megelőzve az első fagyokat. A téli tököt ne szedjük le addig, amíg teljesen be nem érik – ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy az érett sütőtök megkopogtatva szinte kongó hangot ad. A sütőtök vastag héja teszi lehetővé, hogy a termés akár 3-6 hónapig is elálljon.
Amikor a tököt leszedjük, hagyjunk meg legalább 7-8 centiméternyi szárat, ezzel elősegítjük a hosszabb eltarthatóságot. Itt is érvényes a korábban ismertetett szabály: a tárolásra szánt tököt ne mossuk meg, egészen a felhasználásig hagyjuk úgy, ahogy leszedtük.
Legjobb, ha 10-13°C-os (sötét) kamrában vagy pincében elhelyezett polcot választunk a tök tárolására. Tegyünk a polcra egy vastagabb réteg papírt, azt borítsuk be szalmával 2 centiméter magasságban, majd fektessük a tököket egyenként a szalmaágyra. Ne halmozzuk őket egymásra, így megelőzhetjük, hogy a rájuk nehezedő súly megindítsa a bomlást.

Alma és körte

Mindkét gyümölcs téli fajtái jól tárolhatók 1 és 5°C között, viszonylag magas, 90 %-os relatív páratartalom mellett. Csomagoljunk be minden egyes gyümölcsöt újságpapírba, és egy rétegben helyezzük el a jól szellőző tárolóedény alján vagy a polcon. Régen a körtét, almát télire diólevéllel bélelt ládában, polcokon tartották. Kipróbálhatjuk azt is, hogy szalmával bélelt, jól szellőző tárolóedénybe tesszük a gyümölcsöket, egymástól elkülönítve, mintha kis fészkekbe ültetnénk őket.

Rossz szomszédok

Bizonyos termények nem kedvelik egymás társaságát, ezeket tároljuk elkülönítve.

 

  • Az alma és a körte etiléngázt bocsát ki, amely elősegíti a burgonya csírázását, és a tök tárolási idejét is lerövidíti.
  • A fehérrépa és a káposzta erős szagot áraszt, ami a környező zöldségeket is megízesítheti.
  • A vöröshagyma és a lilahagyma a krumplihoz hasonlóan a sötét, hűvös helyet kedveli. Mégse tartsuk őket egymás szomszédságában, mert a burgonya elszívja a hagyma számára értékes nedvességet, s így sokkal hamarabb megromlik.
  • A magok és a hüvelyesek nem valók a pincébe. Alaposan meg kell szárítani őket, ezután zárt üvegekben tárolhatók a kamrában vagy a konyhában.

Fontos az ellenőrzés

Bármilyen tárolási módot választunk is, egy-két hetente érdemes ellenőrizni a gyökérzöldségeket, burgonyát, tököt, hogy nincs-e rothadásra utaló jel (vagy szag), s ha ezt tapasztalnánk, azonnal távolítsuk el a romlott darabokat. Ha a zöldségek kihajtanak, akkor túl meleg van a helyiségben, amit szellőztetéssel tudunk szabályozni. Ha pedig ráncosodnak, összezsugorodnak, akkor elkezdtek kiszáradni – ez esetben kicsit nedvesítsük be a homokot, vagy párologtassunk. Ha a fényt, a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelően szabályozni tudjuk, akkor még hónapokig örülhetünk a kertben termesztett zöldségeknek.

Tároljuk szakszerűen terményeinket, hogy kevesebb legyen az élelmiszerpazarlás is.

Zöldségek, gyümölcsök téli tárolásához kapcsolódó cikk: Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen

Együtt – Mindenkiért!