ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK TÁROLÁSA TÉLEN

Miután betakarítottuk kertünkből a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, az a feladatunk, hogy megfelelően eltegyük őket a következő hónapokra. A cél az, hogy sokáig elálljanak, és hosszú ideig megőrizzék tápanyagtartalmukat és aromájukat. Ennek is megvannak a maga praktikái, ezek közül osztok meg veletek néhányat.

Erre figyeljünk a zöldségféléknél

Hosszabb tárolásra a gyökérzöldségek, a hagymafélék és a káposztafélék alkalmasak. Érdemes őket teljesen éretten, száraz időben betakarítani.

Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen

A burgonya és a gyökérzöldségek tárolására a verem a legjobb megoldás, amit egy nem mélyen fekvő, észak-déli tájolású, garantáltan talajvíz-mentes helyen mi magunk is elkészíthetünk. Verem hiányában a krumpli számára keressünk egy kb. 7 fokos, fény nélküli helyet. Ha ugyanis a tárolás folyamán fény éri, akkor a héja megzöldül, a húsa pedig keserű lesz. A gyökérzöldségeket jól elállnak egy ládában, folyami homokkal rétegezve.

Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen

A vöröshagyma viszonylag száraz levegőt igényel, ezért jól szellőző kamrában, ritka szövésű rekeszben vagy faládákban tároljuk. Hasonló körülmények között érzi jól magát a fokhagyma is. A karfiolt és a kelbimbót inkább fagyasszuk le megtisztítva, ha sokáig el akarjuk tartani őket.

Konyhai praktikákat is bevethetünk

A paradicsom, a paprika, a padlizsán utóérő zöldségek, ami azt jelenti, akár éretlenül is leszedhetjük, és néhány hétig tárolhatjuk őket, miközben megérnek. Paradicsom hosszú távú tartósítására kiváló megoldás az aszalás. Ha nincs aszalógépünk, a sütőben vagy akár a radiátoron is elvégezhetjük a felszeletelt paradicsom kiszárítását. Ha készen van az aszalvány, tárolhatjuk szellős vászonzsákban, vagy olajjal felöntve befőttesüvegekben.

Aszalt paradicsom

Kép forrása: pixabay.com

A kápia- vagy pritaminpaprikát daráljuk le, és egy kilóhoz 20-25 dkg sót hozzákeverve hagyjuk állni öt-hat napig. Közben néhányszor keverjük meg, amikor pedig elkészült, töltsük kisebb üvegekbe. Ha nagyobb mennyiségű paprikánk vagy paradicsomunk van, érdemes lecsót is eltenni – ehhez valószínűleg mindenkinek megvan a saját receptje.

A padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma erdélyi zakuszkává – tulajdonképpen zöldséglekvárrá – összefőzve is sokáig eláll, arról nem is beszélve, milyen finom a végeredmény.

A gyógynövényeket nemcsak száríthatjuk, hanem fűszerolajak készítésére is felhasználhatjuk. Szép üvegben karácsonyi ajándéknak is tökéletesek. Érdemes 2 dl olajanként egy teáskanál sót is hozzáadni az olajhoz, hogy a fűszernövény nedvessége ne avasítsa meg. Ne felejtsük le, hogy néhány hétre szükség van a megfelelő íz kialakulásához.

Ezt kell tudnunk a gyümölcsökről

Máig emlékszem, hogy Nagyszüleim hűvös hálószobája egész télen almaszagú volt, mert a szekrény tetején ott sorakoztak az almák és a birsalmák. Kis mennyiség így is eláll néhány hétig a viaszos fajtákból, de jobb helyük van egy kb. 3 fokos hőmérsékletű, magas páratartalmat biztosító tárolóban, például egy földes pincében vagy egy fagymentes melléképületben. A körte számára a 6-8 fokos hőmérséklet az ideális. Érdemes egy vagy két sorban polcon vagy nyitott papírdobozban tárolni.

Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen

Speciális gondoskodást igényel a szőlő. Azok a fajták alkalmasak az eltartásra, amelyeknek a fürtje laza, bogyójuk pedig húsos és vastaghéjú, például a saszlafélék, a muskotályos szőlők vagy a kövidinka. Csak ez egészséges fürtökkel próbálkozzunk, nehogy a beteg példányok megfertőzzék a többit.

Az egyik módszer a szőlő tartósítására, hogy a kamrában felaggatjuk egy botra a kettesével a kocsányuknál összekötött fürtöket. Figyeljünk oda arra, hogy az egyik fürt magasabban legyen, mint a másik, hogy a szemek ne érjenek egymáshoz. Létezik egy olyan módszer is, hogy a szőlőt átszitált, rézgáliccal megpermetezett, majd kiszárított bükkfa fűrészporba tesszük. Először 4-5 cm vastagon beterítjük egy láda alját, erre jönnek a fürtök, egy újabb 4-5 cm-es fűrészporréteg következik, majd újra a gyümölcs, amit végül fedjünk le. A ládákat egymásra téve 2-10 C fokos hőmérsékleten tároljuk.

A dió, mogyoró, mandula szellősen szétterítve vagy vászonzsákokban áll el a legjobban. Kerülhetnek kilyukasztott papírzacskóba vagy hálóba is.

Dió, mandula tárolása

Kép forrása: pixabay.com

Kedves Barátaim! Ha a tárolás, tartósítás feladatát megfelelően elvégeztük, akkor már csak az van hátra, hogy élvezzük a zöldségek és a gyümölcsök friss ízeit. Legyünk hálásak, hogy – bár sokat dolgoztunk érte – munkánk eredményes volt.

Együtt – Mindenkiért!