- 03 -
-
A növényvédő szer nem vegyszer, hanem növényi orvosság!
Örömteli, hogy az utóbbi 10-15 évben divatba jött az egészséges életmód, egyre többen kerülik a növényvédőszerek használatát, és keresik a környezetbarát megoldásokat. Ezzel együtt azonban sajnos tévhitek is kialakultak. Növényorvosként gyakran szembesülök azzal, hogy a növényvédő szereket sokan káros szereknek gondolják. Pedig a növényvédelemben használt készítmények valójában biztonságos növényi orvosságok, ezért fontos, hogy bizalommal tekintsünk rájuk.
Kezdjük azzal, hogy miért is van szükség növényvédelemre[…] -
Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen
Miután betakarítottuk kertünkből a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, az a feladatunk, hogy megfelelően eltegyük őket a következő hónapokra. A cél az, hogy sokáig elálljanak, és hosszú ideig megőrizzék tápanyagtartalmukat és aromájukat. Ennek is megvannak a maga praktikái, ezek közül osztok meg veletek néhányat…
Ha a tárolás, tartósítás feladatát megfelelően elvégeztük, akkor már csak az van hátra, hogy élvezzük a zöldségek és a gyümölcsök friss ízeit. Legyünk hálásak, hogy – bár sokat dolgoztunk érte – munkánk eredményes volt[…]
-
Minden, amit a homoktövisről tudni érdemes
Bogyó, bogyó, csodabogyó
Gyerek voltam még, amikor egy könyvben először találkoztam a homoktövis (Hippophae rhamnoides) nevével. Máig emlékszem, milyen csodálkozva ízlelgettem a szót. Sajnos még ma is kevesen ismerik, pedig ez a nálunk is megtermő, igénytelen növény valóságos csodaszer, annyira sok kedvező egészségügyi hatása van. Túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenkinek rendszeresen fogyasztania kellene[…]
-
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka
Pörkölt, csirkepaprikás, gulyásleves, halászlé, paprikás krumpli, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, főzelékek, fasírt, uborkasaláta, kolbász, szalámi, körözött – íme a magyar konyha néhány jellegzetes étele, ami elképzelhetetlen lenne fűszerpaprika nélkül.
Mit érdemes tudni a fűszerpaprikáról ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen.
Páratlan aromák. Egy egészséges fűszer – régen gyógynövényként is fogyasztották… Így készítik a fűszerpaprika-őrleményt[…] -
Cékla télire, a gyönyörű színű vitaminbomba
Gyerekkoromban nem kedveltem nagyon, igaz, nem is igen találkoztam vele másképp, csak savanyúság formájában. Később aztán kiderült, hogy sok egyéb formában el lehet készíteni, ráadásul legegészségesebb zöldségeink egyike. Ismerkedjünk meg alaposabban, a csodálatos céklával!
A cékla könnyen termeszthető, gyorsan fejlődő kétnyári zöldség. Fogyasztása jót tesz a szívnek, lúgosít, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Kiváló antioxidáns, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen[…] -
Elmúlt a nyár, itt az ősz, szőlőt őriz már a csősz…
„Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának” – mondta Jókai Mór, aki pedig tudta, miről beszél, hiszen maga is gazdálkodott. Nagy írónk ebben a mondatában a csemegeszőlő jelentős kézimunka-igényére utalt. Míg ugyanis a borszőlőt tömegével szüreteljük és dolgozzuk fel, a csemegeszőlővel nem tehetjük meg ugyanezt. Utóbbi gyümölcs, aminek szépnek, kívánatosnak kell lennie, a fürtökben nem lehet sérült, beteg bogyó, csak egyforma, hamvas, üde kinézetű szőlőszemek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőkéket és a rajtuk lévő fürtöket is gondosan kell ápolni teljes élettartamuk alatt, amíg el nem érkezik a szüret[…]
-
Cukkini: a zöldség, ami gyümölcs
„Táplálékod legyen orvosságod, orvosságod legyen táplálékod” – mondta a nagy görög orvos, Hippokratész.
A mondás nem véletlenül maradt fenn évezredeken át, hiszen naponta visszaigazolódik az igazsága…
Egy csésze (223 gramm) főtt cukkini mindössze 17 kalóriát, kevesebb mint 3 gramm szénhidrátot és kevesebb mint 1 gramm cukrot és zsírt tartalmaz, így fogyókúrás étrendben is kiválóan alkalmazható. A-vitaminban gazdag, a napi ajánlott bevitel 40 százalékát (!) tartalmazza, ami nemcsak a látást, hanem immunrendszerünket is erősíti….
A cukkini hobbikertészek körében is kedvelt növény, hiszen termesztése viszonylag egyszerű. Fény- és melegigényes, szereti, ha a talaj jól el van látva tápanyagokkal[…] -
A tökmagolaj, a „zöld arany”
A tökmagolajat nem ok nélkül nevezik zöld aranynak. Remek az íze, ráadásul számos kedvező egészségügyi hatása van – persze leginkább akkor, ha megfelelő módszerrel nyerik ki a tökmagból. A legjobb minőségű készítmény előállítása során a nemesített stájer olajtök – Cucurbita pepo var Styriaca – vékony, hártyás maghéjjal rendelkező magját hidegen kisajtolják. Az első osztályú tökmagolaj drága, nem is csoda, hiszen egyetlen liter előállításához harminc tökre vagy két és fél kiló tökmagra van szükség[…]
-
Van vöröshagyma a tarisznyába
A hagymaföldeken pezseg az élet. Így a makói határban is. Augusztus a vöröshagyma betakarításának a szezonja, a hónap elején az azonnali fogyasztásra szánt, magvetéssel termelt fajtákat, míg a hónap végén a dugványokról fejlődött hagymákat takaríthatjuk be…
– A hagyma kiváló étrend-kiegészítő
– Kiskertben is jól érzi magát
– Hosszú ideig eltartható
Mit vessünk, ültessünk a vöröshagyma környezetében[…] -
A gyógyító magyar mézek titkai…
Tudjuk-e, mennyi mindenre jó a méz? Tudták, hogy a méz 1,74-szer édesebb a cukornál? Gondolták volna, mennyi ásványi anyagot, illóolajakat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaznak a mézek, a fehér cukorral ellentétben?
A “Zsongás a Kaptárból” mai üzenetében bemutatjuk, milyen nagyszerű gyógyhatásai vannak a különböző mézeknek[…]
- 06 -