A TÖKMAGOLAJ, A „ZÖLD ARANY”

2016-ban az Őrség zöld Aranya kapta az Ország tortája címet. Nagyon finom, én magam is kóstoltam. Legalább ugyanakkora erénye, hogy felhívta a figyelmet arra: létezik olyan Őrség Zöld Aranya. Pedig létezik, olyannyira, hogy Magyarországot is a nagy tökmagolaj-termelők között tartják számon. Főleg a Vendvidéken és a Muravidéken van nagy hagyománya ennek a tevékenységnek. Én magam is többször jártam ott, értékes találkozások, beszélgetések, kapcsolatok alakultak ki, az ott élő, dolgozó Barátaimmal.

A tökmagolajat nem ok nélkül nevezik zöld aranynak. Remek az íze, ráadásul számos kedvező egészségügyi hatása van – persze leginkább akkor, ha megfelelő módszerrel nyerik ki a tökmagból. A legjobb minőségű készítmény előállítása során a nemesített stájer olajtök – Cucurbita pepo var Styriaca – vékony, hártyás maghéjjal rendelkező magját hidegen kisajtolják. Az első osztályú tökmagolaj drága, nem is csoda, hiszen egyetlen liter előállításához harminc tökre vagy két és fél kiló tökmagra van szükség. A legtöbb tökmagolajat Ausztriában és Szlovéniában állítják elő. Érdekes módon ezt a finomságot főleg Közép-Európában ismerik és használják.

Kép forrása: https://pxhere.com

Tökmagolaj a konyhában

Fontos tudni, hogy a tökmagolajat más olajokkal ellentétben nem szabad 100 C fok fölé hevíteni, mert keserű mellékízt kap, és a benne lévő fontos tápanyagok is károsodnak.

A konyhában saláták, pürék, tészták és krémlevesek kiváló ízesítője – a sütőtökkrémleves el sem képzelhető nélküle. Már néhány csepp is elég, hogy ízlelni lehessen egyedülálló aromáját. Egy hasznos tippet szeretnék megosztani: nagyon finom salátaöntetet nyerünk, ha egy rész tökmagolajat összekeverünk fél rész almaecettel, amihez ízlés szerint mustár, mézet, citromlevet, sót és borsot adunk.

A tökmagolaj kedvező egészségügyi hatásai

A tökmagolajat a gyógyászatban is alkalmazzuk. Hagyományosan a depresszió ellen használták, és ezt a hatását már több tudományos kutatás is megerősítette. Gazdag antioxidánsokban, ennek köszönhetően véd a daganatos megbetegedésektől. Gyulladáscsökkentő, gátolja az érelmeszesedést, hatékony prosztataproblémák, húgyhólyag-betegségek, valamint hajhullás ellen, csökkenti magas vérnyomást és a vércukorszintet. Jót tesz a bőrnek és a körömnek. Arthritisz és végtagfájdalmak ellen is eredményesen vethető be.

A tökmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Egyik különösen értékes összetevője a többszörösen telítetlen zsírsavak közé sorolható linolsav, ami a szív- és érrendszer egészségét támogatja. A tökmagolajban E-, B1-, B2-, B3, A-, C- és D-vitamin található, a nyomelemek közül pedig foszfátot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, szelént, vasat, cinket, rezet és mangánt tartalmaz.

Elsősorban kapszulában érdemes fogyasztani, de a „zöld arany” kedvező hatásait akkor is élvezhetik, ha néhány cseppet a samponba, a tusfürdőbe vagy akár a fürdővízbe kevernek.

 

Így lehet felismerni a jó minőségű tökmagolajat

Tökmagolajat ma már szinte minden üzletben lehet kapni, nem mindegy azonban, milyen minőséget vásárolunk. Szeretnék adni néhány tippet, mit kell szem előtt tartani, amikor az üzlet polcai előtt álldogálunk, vagy még inkább, amikor termelőtől vesszük ezt a csodálatos nedűt.

A jó minőségű tökmagolaj sötét, zöldes vagy barnás színű. Sajnos sokszor sötét üvegben árulják, ami jó, hiszen védi az olajat a napsütéstől, de így nehezebb megállapítani a színét.

Kép forrása: https://pixabay.com

Mindenesetre, ha az üveg már a kezünkben van, kicsit lötyögtessük meg. Az a jó, ha a folyadék sűrű, és lassan folyik. Ha már kibontottuk, az illat és az íz is sokat elárul róla. A jó tökmagolaj illata kellemes, nem szabad zsíros vagy rohadt szagot érezni. Az íze enyhe, kellemesen diós, az utóíze nem lehet keserű.

A tökmagolajat hűvös és sötét helyen, lehetőleg hűtőszekrényben kell tárolni. Felbontás után nyolc héten belül érdemes elfogyasztani.

Összefoglalva egy a lényeg: ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll a tökmagolaj, akkor használjuk, fogyasszuk egészségünk érdekében!

Együtt – Mindenkiért!