CÉKLA TÉLIRE, A GYÖNYÖRŰ SZÍNŰ VITAMINBOMBA

Kedves Barátaim,

Gyerekkoromban nem kedveltem nagyon, igaz, nem is igen találkoztam vele másképp, csak savanyúság formájában. Később aztán kiderült, hogy sok egyéb formában el lehet készíteni, ráadásul legegészségesebb zöldségeink egyike. Ismerkedjünk meg alaposabban, a csodálatos céklával!

A céklát (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) már i. e. 3000-ben termesztették a Földközi-tenger környékén. A 17. században került Magyarországra, modern fajtái azonban csak a 19. és a 20. században terjedtek el.

A cékla könnyen termeszthető, gyorsan fejlődő kétnyári zöldség. Jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége, a köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökértest fejlődését. Vetéskor sok vízre van szüksége – érdemes a földet beöntözni, vannak, akik a magot is beáztatják vetés előtt –, később ezzel már nem kell törődni. A magokat április második felében vessük el szabadföldbe, ha ősszel is szeretnénk betakarítani, akkor a másodvetésre, június 15. és július 15. között vessük el, így júliustól októberig betakaríthatjuk a cékla gumókat. Sortávolságnak 30 cm, tőtávolságnak 5-8 cm javaslok.



Közepes hőigényű, gyökere 15-23 C° közötti hőmérsékleten nő a leggyorsabban. Fényigénye nem nagy, ápolni sem nehéz, mindössze a kelés utáni saraboló kapálást, kiritkítást kell elvégezni. A cékla kálium igénye nagy, a foszfortartalmú műtrágyák közül a könnyen oldódók a jók, de ne felejtsük el, hogy a túlzott nitrogéntrágyázás gyenge minőségű terméshez vezethet.

Károsítói közül szeretném kiemelni, keléskor a földibolha, majd répalégy, a levéltetű, a lisztharmat, a cerkospórás levélfoltosság jelenlétét. Minden károsításnak a megelőzés, prevenció az alapja. Védekezés esetén, ha szükséges, csak engedélyezett szereket használjunk.

Cékla téli tárolása
Cékla

Enyhe fagynak képes ellenállni, sőt jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékleten is. Téli tárolásra október végén, november elején, még a fagyok beállta előtt szedjük fel. Pincében érdemes tárolni, megfelelő páratartalom mellett, de vermelni is lehet. Nagyon fontos, hogy ne legyen sérült a gumó. Volt olyan tapasztalat, hogy még márciusban is tudtunk jó minőségű céklát a pincéből felhasználni.

Vannak gyógyhatásai a céklának?

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium-, nátrium- és magnéziumforrás. Tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Cékla télire, a gyönyörű színű vitaminbomba

Felsorolni is nehéz, ez a sok tápanyag miként támogatja szervezetünket. A cékla fogyasztása jót tesz a szívnek, lúgosít, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Kiváló antioxidáns, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.

Magas vas- és folsavtartalma, ezért segíti a vörösvérsejtek képződését. Fontos tudni, hogy a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint a többi növényből. A benne található folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például a nyitott gerinc – megelőzhető, ezért a kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása.

A céklában található nagy mennyiségű kálium jót tesz a szívnek és az izomzatnak, elsősorban akkor, ha a cékla levét fogyasztod. Egyetlen pohár céklalé elkortyolása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat. Erős májtisztító hatásának köszönhetően segíti a méregtelenítést. Magas nitráttartalma, ezért javítja az állóképességet. Hatékony bőrproblémák esetén is, segíti a sebgyógyulást és az izomszövet épülését. Bónusz: a demencia, sőt az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújt.

A cékla nem csak savanyúság?


Azt ajánlom, semmiképpen ne maradjon meg bennünk, hogy a cékla savanyúság. Tele van az internet ötletes receptekkel, kísérletezzünk, és fogyasszuk abban a formában ezt az értékes zöldséget, ami a legjobban ízlik nekünk.

Nagyon szeretem a céklalevet, így, ha javasolhatom, elsőként ezzel érdemes megpróbálkozni, mert abban van a legtöbb vitamin. Ha túl töménynek érezzük, keverjünk hozzá alma-, esetleg répalevet, vagy fogyasszuk a smoothie egyik alkotóelemeként. Egy hasznos tipp: a cékla sárgarépával és uborkával együtt bontja leginkább a zsírt.

Mit készíthetünk még a céklából?

Elkészítési módja szinte végtelen: készíthető belőle céklaleves (borscs), ecetes cékla, lehet grillezni, tölteni, jó ízt a süteményeknek (muffinokban, brownie-kban a csokoládéval nagyon jó párost alkot). Bele lehet keverni salátákba, rizottóba, humuszba, vajkrémbe, palacsintába, készíthető belőle tócsni, fasírt vagy céklachips – ebben a formájában talán még a gyerekek is megbarátkoznak vele. Egy a lényeg: a cékla semmiképpen ne maradjon ki az étrendedből!

Termeljünk, fogyasszunk minél több céklát! Együtt – Mindenkiért!