CUKKINI: A ZÖLDSÉG, AMI GYÜMÖLCS

Kedves Barátaim,

„Táplálékod legyen orvosságod, orvosságod legyen táplálékod”

mondta a nagy görög orvos, Hippokratész.

Cukkini: a zöldség, ami gyümölcs

A mondás nem véletlenül maradt fenn évezredeken át, hiszen naponta visszaigazolódik az igazsága. Nyáron könnyebb odafigyelni arra, hogy egészséges ételeket vegyünk magunkhoz, hiszen tele a piac friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Utóbbiak közül most a cukkinit ajánlom figyelmetekbe. Ismeritek, de talán nem kerül olyan gyakran az asztalra, mint ahogy megérdemelné. Szaktanácsadási munkám során, több helyen találkozom ezzel az értékes növénnyel. Fontos, hogy minél kevesebb növényvédőszerrel kezeljük e növényt is.

A tökfélék családjába tartozó cukkini (Cucurbita pepo) érdekes növény. A gasztronómiában zöldségként kezelik, botanikailag viszont gyümölcs, a növény (szintén ehető) virágjának magháza. Kérlek tudjatok róla, hogy Közép – amerikai eredetű, Európában Észak-Olaszországban terjedt el viszonylag későn, a 19. században, olasz bevándorlók vitték az USA-ba is.

A cukkini a közel egyméteres hosszúságot is elérheti, de általában éretlenül szedjük le, amikor még csak 15-25 centiméteres.

Az a tapasztalatom, hogy ezt kedvelik a konyhai felhasználás során. Színe sötét- vagy világoszöld, hibridje, az arany cukkini a sárga és a narancs árnyalataiban játszik. Kapható zöld és sárga színű gömb- vagy gömbölyű cukkini is. Nem véletlenül foglalkoztak vele ennyit a nemesítők, olyan zöldségről beszélünk, ami nemcsak a konyhában állja meg a helyét, hanem ami számos kedvező egészségügyi hatással is bír.

Így használjuk a gasztronómiában

Nagyon sokféle módon felhasználhatjátok: párolva, főzve, grillezve, töltve, rántva, pörköltként, levesként, rántottába, lecsóba vagy süteménytésztába keverve, kekszként, készíthető belőle szuflé, és még folytathatnánk a sort. Nyersen is fogyasztható, számos thai vagy vietnámi ételben saláták alkotórészeként szerepel. Szénhidrát-csökkentett receptekben a – spirálvágóval a tészta formájúra darabolt – cukkini a hagyományos tésztát helyettesíti. Virága töltve ízletes és bizony drága csemege.

A cukkini gyorsan elkészül, íze semleges, ezért fűszerekkel többféle irányba elvihető. Bő olajban sütött változatát, Bulgáriában joghurtos-fokhagymás-kapros mártogatóssal kínálják, Egyiptomban fokhagymával és hagymával összefőzött paradicsomszósszal. A francia gasztronómiában többek között a ratatouille kihagyhatatlan eleme, a görögök töltve fogyasztják, padlizsán és zöldpaprika, vagy zöldfűszerek, rizs és darált hús felhasználásával. Virágát feta sajttal töltve sütik ki bő olajban, a Közép-Keleten rizst, hagymát, paradicsomot és néha húst tesznek bele. Nagyra becsüli és gyakran használja az olasz, a mexikói és a török konyha is.

Sok – sok jobbnál jobb receptet lehet olvasni, kérlek keressétek és kísérletezzetek bátran!

A cukkini egészségügyi hatásai

Cukkini: a zöldség, ami gyümölcs

Egy csésze (223 gramm) főtt cukkini mindössze 17 kalóriát, kevesebb mint 3 gramm szénhidrátot és kevesebb mint 1 gramm cukrot és zsírt tartalmaz, így fogyókúrás étrendben is kiválóan alkalmazható. A-vitaminban gazdag, a napi ajánlott bevitel 40 százalékát (!) tartalmazza, ami nemcsak a látást, hanem immunrendszerünket is erősíti – utóbbit a cukkiniben szintén megtalálható C-vitamin is támogatja. A vitaminok közül a B6 és a K található még benne. Számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között mangánt, káliumot, magnéziumot, rezet és foszfort. Gazdag antioxidánsban is – jó tudni, hogy ezekből legtöbb a héjában van, ezért nem érdemes meghámozni. A cukkininak magas a víz- és rosttartalma, ennek köszönhetően az emésztést is segíti.

Termesztése egyszerű

Többen kerestek, hogy mit kell tudni a termesztéséről?

A cukkini hobbikertészek körében is kedvelt növény, hiszen termesztése viszonylag egyszerű. Fény- és melegigényes, szereti, ha a talaj jól el van látva tápanyagokkal. A hidegre és a fagyra érzékeny. Fejlődése kezdetén sok vizet igényel, és később is érdemes öntözni. Sok helyre van szüksége, a bokrok között körülbelül egyméteres távolságot tartani. A gyomlálás és kapálás a cukkini esetében is elengedhetetlen. Növénytársításban is jól beilleszthető. Jól érzi magát a zeller, a kukorica, a hagyma és a retek mellett. Viszonylag kevés kártevője és betegsége van. Azt tapasztalom, hogy a meztelen csigák nagyon szeretik, esős nyarakon, pedig a lisztharmat is károsíthatja.

Ez azonban senkit ne tántorítson vissza, termesszétek, fogyasszátok! Jó kertészkedést kívánok!

Együtt – Mindenkiért!