A NÖVÉNYVÉDŐ SZER NEM VEGYSZER, HANEM NÖVÉNYI ORVOSSÁG!

Biztonságos növényi orvosságok...

Kedves Barátaim,

Örömteli, hogy az utóbbi 10-15 évben divatba jött az egészséges életmód, egyre többen kerülik a növényvédőszerek használatát, és keresik a környezetbarát megoldásokat. Ezzel együtt azonban sajnos tévhitek is kialakultak. Növényorvosként gyakran szembesülök azzal, hogy a növényvédő szereket sokan káros szereknek gondolják. Pedig a növényvédelemben használt készítmények valójában biztonságos növényi orvosságok, ezért fontos, hogy bizalommal tekintsünk rájuk.

Növényvédő szerek - növényi orvosságok.


Kezdjük azzal, hogy miért is van szükség növényvédelemre. A növények – mint minden élő szervezet – számtalan támadásnak vannak kitéve. Célpontjai különféle baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak, rovaroknak, amelyek szaporodni akarnak a tápanyagokban gazdag levelekben vagy gyümölcsökben, s eközben komoly károkat okoznak. Tehát a természetben állandó verseny folyik a növények és a károsítók között. Ebben a küzdelemben a nemesítéstől a biológiai védekezésen át, az immunerősítésig többféle módszerrel segíthetjük a növényeket. Az egyik hatékony – és egyelőre nélkülözhetetlen – eszköz, az engedélyokiratban engedélyezett, növényvédelmi készítmények használata.

A jövő a fenntartható mezőgazdaságé

Becslések szerint a világ népessége 2050-re eléri a 9,7 milliárd főt. Ugyanakkor a mezőgazdasági földterület korlátozott, tehát bolygónk növekvő lakosságának élelemellátásához a lehető legnagyobb hozam elérésére kell törekedni, amihez szintén elengedhetetlen a megfelelő növényvédelem.

Az egészségünk megőrzéséhez kiemelten fontos, hogy egészséges, kedvező beltartalmi értékekkel rendelkező élelmiszereket fogyasszunk.

Vegyszermaradék-mentes egészséges élelmiszer

Kép forrása: pixabay.com

Mi magyar emberek abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk élenjár a kiemelkedően jó minőségű élelmiszerek előállításában. Itt élünk az Európai Unióban, ahol a legszigorúbbak az élelmiszer biztonsági előírások a világon. A termelők itt állítják elő a legbiztonságosabb élelmiszereket, ráadásul mindezt elérhető áron teszik az agrártámogatások segítségével, melyek nélkül vagy a biztonságból kellene feladnunk, vagy a kedvező árból.

Az élelmiszer-termelés fenntarthatóságát szem előtt tartva az európai jogalkotók fontos célként tűzték ki az integrált növényvédelmet, ami röviden azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak tovább kell csökkenteniük a kémiai növényvédő szerek használatát. Ez csak a növénynemesítés és a növényvédelem lehető legjobb kombinációjával lehetséges, oly módon, hogy a biológiai növényvédelem, valamint a szántóföldi és növénybarát intézkedések hozzájáruljanak a mezőgazdasági földterület fenntartható kezeléséhez. Ezt szem előtt tartva is be kell látnunk, hogy a hatékony és gazdaságos termelés ma még szinte elképzelhetetlen kémiai növényvédelem nélkül.

A növényvédő szerek használata biztonságos

A vegyszer szó hallatán sokak képzeletében a hipó, higító, a mosópor vagy a hangyairtó jelenik meg, csupa olyan dolog, amit valóban nem szívesen hozunk összefüggésbe élelmiszerekkel.


Kemikáliák, háztartási vegyszerek.
Képek forrása: pixabay.com

Ezektől a háztartási vegyszerektől azonban élesen külön kell választanunk a növényvédelemben felhasznált készítményeket, amelyeket leginkább az emberi vagy az állati orvoslásban használt gyógyszerekhez hasonlíthatunk. Ugyanolyan alapos kutatómunkával fejlesztik, s akár több évig, évtizedig tesztelik, vizsgálják őket környezetvédelmi, humán toxikológiai és egyéb szempontok alapján. Tulajdonképpen a növények orvosságának is nevezhetjük őket, hiszen a szerepük is ugyanaz, mint a gyógyszereké: az egészség megőrzése és helyreállítása.

A növényvédő szer nem vegyszer, hanem növényi orvosság!

Érdemes végig gondolni, hogy a gyógyszeripart vagy az élelmiszeripart jóval kevesebb támadás éri, mint a növényvédelmet. Ha orvoshoz fordulunk, nem kérdőjelezzük meg a felírt gyógyszerek biztonságosságát, hanem elhisszük, hogy a gyógyulásunkat segítik, és akár egész életünkön át szedjük a pirulákat. Ugyanígy, ha a kutyánk beteg lesz, elvisszük az állatorvoshoz, és tőle is elfogadjuk a kedvencünknek adott gyógyszert vagy injekciót. És ne feledkezzünk meg a táplálékkiegészítőkről sem, amelyeknek a gyártása külön iparággá vált az utóbbi évtizedekben. Az egészséges életmód jegyében sokan a házipatikában felhalmozzák és ellenőrizetlenül fogyasztják ezeket az esetenként ismeretlen eredetű, minőségű és hatású szereket.

Ezekkel a „bizalmi” termékekkel szemben a növényvédelemben használt készítmények megítélése nagyon kedvezőtlen lett az elmúlt időszakban. Sokan úgy hiszik, a növényvédelem azt jelenti, hogy a mezőgazdászok, kertészek mindenféle veszélyes szert, vegyi anyagot nagy mennyiségben, meggondolás nélkül szórnak a növényekre. A tiszta, egészséges élelmiszerek iránt elkötelezett mezőgazdászként és egyben növényorvosként is szeretném hangsúlyozni, hogy erről szó sincs!

A növénytermesztők felelős szakemberek, akik tudják, hogy az előírásoknak megfelelően melyik szerből mikor és mennyit használhatnak a növények egészségéért. És már csak azért sem permetezik ki meggondolatlanul a készítményeket, mert a növényvédő szerek – ugyanúgy, mint a gyógyszerek – nem kevés pénzbe kerülnek, és a kijuttatásuk sem olcsó. A termelőnek pedig nem az a célja, hogy fölöslegesen költse a pénzét és terhelje meggondolatlanul környezetét.

Az egészséges gyümölcsfáinkért

Azt is érdemes tudni, hogy a humán gyógyszerek többségéhez hasonlóan a növényvédelmi készítmények, miután betöltötték feladatukat, lebomlanak, a növények pedig csak akkor kerülhetnek a boltokba, ha a bennük található növényvédőszer-maradványok mennyisége nem haladja meg a jogszabályban rögzített határértéket. Ezeket a határértékeket pedig úgy állapítják meg, hogy azzal minden fogyasztói korcsoport (csecsemők, kisgyermekek, idősek stb.) egészségének maximális védelmét biztosítsák.

Egyre több import termék jelenik meg a piacon, amelyek olyan harmadik országból kerülnek a hazai fogyasztók elé, ahol megközelítőleg sem annyira szigorúak a termelési szabályok, mint az Európai Unióban. Hazánk növényvédelmi jogszabályozása, nagy hangsúlyt fektet a növényorvoslásra. A növények védelemében használatos gyógykészítményeket, hasonlóan a humángyógyászathoz növényorvosok, növényvédelmi mérnökök írják fel, annak érdekében, hogy megelőzzék vagy kezeljék a kihívásokat és helyzeteket.

S végül még egy érv amellett, hogy megbízhatunk a növényvédő szereket használó szakemberekben: a termelők ugyanúgy fogyasztók is, akiknek hozzánk hasonlóan fontos a saját maguk és családjuk egészsége, tehát jó eséllyel olyan készítményeket alkalmaznak, amelyek biztonságáról meg vannak győződve.

Összefoglalva elmondható, hogy nagy a felelősség rajtunk fogyasztókon is. Ha sikerül tudatosítani magunkban és embertársainkban, hogy a növényi egészséget szolgáló készítmények ahhoz szükségesek, hogy betegségektől, kártevőktől mentes, kiváló minőségű és kellő mennyiségű élelmiszert tudjanak előállítani a magyar gazdák számunkra, akkor megmarad a lehetőségünk, hogy még sokáig élvezhessük a magyar vidék adta, kincset érő növényi élelmiszereket!

Együtt – Mindenkiért!