SZILVABEFŐTT

2020
- 09 -
  • Hull a szilva a fáról…

    Gyerekkorom egyik szép emléke, amikor Nagymamám elénk tette a gőzölgő szilvás kiflit. A nyári délutánok, az illat, az az íz… ma már ritkán találkozom ilyesmivel. Talán azért, mert igazán jó, házi szilvalekvárt sem könnyű találni. Nagymamám még úgy főzte, mint valószínűleg az ő nagyanyja és a többi elődje. Beszterecei szilvából, szabad tűzön, rézüstben, sok óra alatt, folyamatos kevergetés mellett. Így tanultam és ott főztem én is vele. Természetesen szigorúan cukor nélkül – a gyümölcs magas cukor magas cukortartalma miatt ez nyugodtan elhagyható –, és akkor volt jó, amikor annyira besűrűsödött, hogy a szinte fekete lekvárban megállt a fakanál[…]

2020
- 09 -