- 08 -
-
A növényorvos tanácsai grillezéshez
Egészséges élelmiszerekből, kiváló ízeket tudunk varázsolni…
A szeptember biztosan tartogat számunkra néhány melegebb hétvégét, de talán még az októberrel is szerencsénk lesz. Nagyon szeretek sütögetni, így grillezni is. Ilyenkor remek program a grillezés a kertben, nemcsak a csodás ízek miatt, hanem azért, mert összehozza a családot vagy a baráti társaságot. A sütögetésnek is megvannak azonban a maga fortélyai[…]
-
Ősmagyar gyümölcsünk, a füge…
A nyár vége, ősz eleje egy különleges gyümölcsöt tartogat azoknak a szerencséseknek, akiknek a kertjében megterem: a fügét (Ficus carica). Izgalmas növény, kultúránkba is beszivárgott a „fügét mutat” kifejezés formájában, története pedig hosszú, számos vallás is ismeri. Szíriában már i. e. 4000 évvel termesztették, a fáraók gyógynövényként használták. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot[…]
-
Hull a szilva a fáról…
Gyerekkorom egyik szép emléke, amikor Nagymamám elénk tette a gőzölgő szilvás kiflit. A nyári délutánok, az illat, az az íz… ma már ritkán találkozom ilyesmivel. Talán azért, mert igazán jó, házi szilvalekvárt sem könnyű találni. Nagymamám még úgy főzte, mint valószínűleg az ő nagyanyja és a többi elődje. Beszterecei szilvából, szabad tűzön, rézüstben, sok óra alatt, folyamatos kevergetés mellett. Így tanultam és ott főztem én is vele. Természetesen szigorúan cukor nélkül – a gyümölcs magas cukor magas cukortartalma miatt ez nyugodtan elhagyható –, és akkor volt jó, amikor annyira besűrűsödött, hogy a szinte fekete lekvárban megállt a fakanál[…]
-
Évzáró szilveszteri receptek a Kertem Kamrájából
Elérkeztünk az év utolsó vasárnapjához. Álljunk meg, és emlékezzünk vissza a mögöttünk álló 2019. évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre…
Szilveszter ünnepéhez, sok szokás, főzési hagyományok, ízek is kapcsolódnak. Gyömrei Anita is érdekes és különleges ízek világát hozta el nekünk, hogy a Szilvesztert, telt hassal és jókedvvel megünnepeljük[…] -
Wellington bélszín, méteres kaláccsal advent negyedik vasárnapján
Elérkeztünk Advent negyedik vasárnapjához, a karácsonyi ünnep kapujához…
A Kertem Kamrája is lassan az ünnep fényében tündököl. A közös karácsonyfánkat egész évben díszítették azok a kedves Barátaim, akik a jelképes arany fakanállal elkészítették a finomabbnál finomabb, vegyszermaradék – mentes alapanyagokból az ételeket.
Ezen a héten, az ünnep előtti sok-sok munka közepette, Gyömrei Anita készítette el az ízletes receptajánlatát számunkra[…] -
Ízletes harcsapaprikás és klasszikus hólabda Advent harmadik vasárnapján
Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk. Egyre közelebb Karácsony ünnepéhez közeledünk. Ma „Gaudete” vasárnapja van, az öröm napja. Ez adja meg az advent igazi jellegzetességét. Az öröm időszaka más. Az advent tele van őszinte várakozással, …
Ezen a héten Rakonczainé Kovács Szilvia készítette el az Advent vasárnapi menüt. A receptek összeállításában nagy szerepet kapott a hal. Amellett, hogy nagyon finom igazán értékes szervezetünk számára […] -
Trüffel golyók és egyéb finomságok advent második vasárnapi menüjében
Elérkeztünk Advent második vasárnapjához. A bronzvasárnap a remény üzenete. A második gyertya meggyújtásával lehetőséget kapunk arra, hogy megváltoztassuk a jövőnket. Fontos, hogy ez a nap a nyugalom, a tisztaság, a szeretet és a béke jegyében teljen.
E héten Dr. Sáringer Lívia kedves Barátom, a képzeletbeli arany fakanállal készítette el Miklós ünnepére a finom, ízletes menü[…] -
Advent első vasárnapi menü a gyömbéres ízek világából
Közeledik a karácsony, mondhatni, már a kertek alatt jár.
Ebben az ünnepi készülődésben, a képzeletbeli aranyfakanalat Kispálné Bán Mária vette át. Marcsi olyan finom ízletes, egészséges, vegyszermaradék-mentes recept ajánlattal készült számunkra, ami emlékezetessé teheti Advent első vasárnapján történő ünneplést, a hit gyertya fényének fellobbanása közepette […]
-
Narancsos kacsa és mákos guba a vasárnapi menüben
Ismét eltelik lassan egy hónap, november hónapja. A képzeletbeli aranyfakanalat ebben a hónapban, Schleiffer Judit kedves Barátunk forgatta. Judit, egyedi, különleges receptekkel állt elő. Azoknak is szeretett volna kedvezni gyorsan elkészíthető receptjeivel, akik elfoglaltak a munka és a gyereknevelés miatt, de fontos számukra, hogy minőségi és ízletes ételt tálaljanak szeretteik elé […]
-
Pisztráng és az Etióp kávé különleges ízvilága a vasárnapi menüben
Schleiffer Judit: Most egy könnyedebb ételsort kínálok, ami gyorsan elkészíthető, de finom.
Számomra is nagyon fontos az a küldetés, szakmai és egészségtudat, amit Sipos Gazda képvisel. Arra törekszem, hogy olyan alapanyagokkal készítsem ételeinket, amihez én állíthatom elő az alapokat, vagy megbízható helyről vásárlom hozzá […]
- 11 -