NARANCSOS KACSA ÉS MÁKOS GUBA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Ismét eltelik lassan egy hónap, november hónapja. A képzeletbeli aranyfakanalat ebben a hónapban, Schleiffer Judit kedves Barátunk forgatta. Judit, egyedi, különleges receptekkel állt elő. Azoknak is szeretett volna kedvezni gyorsan elkészíthető receptjeivel, akik elfoglaltak a munka és a gyereknevelés miatt, de fontos számukra, hogy minőségi és ízletes ételt tálaljanak szeretteik elé.

Úgy gondolom hiszem, hogy a legszebb konyhai feladat egyértelműen a sütéshez és a főzéshez kötődő alkotói folyamat. Ahogy a sok kis apró összetevőből valami új jön létre, az sokunkat elbűvöli. Azonban a munka vagy a család mellett sokszor kevés az idő a szépségre odafigyelni, mert fáradtan vagy gyerekekkel körülvéve minél hamarabb szeretnénk letudni a főzést.

Fontos az egészséges, vegyszermaradék – mentes, nyomon követett, saját, vagy megbízható helyről vásárolt alapanyagok felhasználása is.

Köszönöm Kedves Judit, a szuper ötleteidet és a lelkes, odaadó alkotói munkádat! Bízom benne, mindannyian találtunk benne olyan ötleteket, melyet mi is megvalósítunk konyhánk világában.

A decemberi hónapban olyan Hölgyek készítik a finomabbnál-finomabb ételeket, akiknek főztjeit már jól ismeritek, hogy kik Ők, legyen a jövő vasárnapig meglepetés!

Jó étvágyat kívánok!

 

Schleiffer Judit

Schleiffer Judit

Ebben a hónapban recept ajánlattal utoljára jelentkezem. Mivel lassan vége a novembernek, közeleg a karácsony, olyan kínálattal jövök, amiből esetleg egy-két ötletet az ünnepi menüben is fel lehet használni.

A leves még egy igazán őszi, erdei gombaleves. A főétel karácsonykor is megállja helyét, nálunk nagy családi kedvenc, a narancsos kacsa. Desszert szintén, a mákos guba, kicsit másként.

 

Őszi, gombaleves

Hozzávalók:

Őszi, gombaleves - Hozzávalók

  • 4 db sárgarépa
  • 4 db fehérrépa
  • 1 db kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. fél kg vegyes erdei gomba
  • petrezselyemzöld
  • só,tárkony
  • tejszín
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Őszi, gombaleves - Hozzávalók


A felaprított hagymát megdinszteljük olaj és vaj keverékén. Rádobjuk a megtisztított felkarikázott zöldségeket. Pici vizet teszünk hozzá. Mikor félig megpuhult hozzá keverjük a megtisztított egyformára vágott gombákat. Amikor megpuhult egy pici lisztet szórunk rá.

Őszi, gombaleves


Átforgatjuk és felöntjük vízzel, sózzuk, tárkonnyal ízesítjük. Összefőzzük. Tejszínnel sűrítjük. Petrezselyemzölddel megszórjuk és a végén tálaljuk.

Narancsos kacsa

Hozzávalók:

  • Egy db pecsenyekacsa egészben
  • 3 db narancs
  • majoranna
Elkészítés:
Narancsos kacsa

A kacsát átmossuk, bőrét bekockázzuk, sózzuk, belsejét majorannával kikenjük.

Két narancsot alaposan megmossuk, héjastól felkockázzuk és teletömjük vele a kacsa hasát. A maradékot a sütőtálban a szárnyas köré helyezzük. Először alufóliával letakarva sütőben sütjük, még megpuhul. Utána pirosra sütjük.

Tálalás előtt meglocsoljuk pecsenyelével, elhelyezzük rajta a megtisztított, felkarikázott narancs szeleteket.

Köret: mazsolás rizs

Hozzávalók:

  • 40 dkg hosszúszemű rizs
  • 10 dkg bio mazsola
  • olaj
Elkészítés:

A rizst átmossuk. Felhevítünk egy kis olajat, majd megforgatjuk rajta a rizst, hogy pörgős legyen. Sózzuk, felöntjük vízzel, úgy, hogy két ujjnyi legyen a rizs felett. Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Közben keverni nem szabad.

A mazsolát kétszer átmossuk. Hideg vízben áztatjuk, a rizs elkészültéig. Utána a lecsepegtetett mazsolát lazán belekeverjük a rizsbe.

Narancsos kacsa

Desszert: Mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 db tejes, egyenes kifli
  • 15 dkg mák ledarálva
  • 15 dkg porcukor
  • 1l tej
  • 3 db vaníliás cukor
  • 1 db vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
Elkészítés:

A ledarált mákot összekeverjük a porcukorral.

A pudingport kikeverjük a cukorral és leírás szerint elkészítjük a pudingot, csak 6dl tejjel. így hígabb sodót kapunk.

A 4 dl tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, a felkarikázott kifliket egy pillanatra megfordítjuk benne és kivajazott kerámia formába rakunk egy sort, szépen elhelyezve. Utána megszórjuk a darált mákos cukorral, öntünk rá a vaníliás sodóból. Azután jöhet a következő és még következő sorok. Addig, még vannak hozzávalók. Ha kész betoljuk a sütőbe és készre sütjük.

Jó étvágyat a mai ajánlathoz is! Kellemes Karácsonyi készülődést kívánok.

Mákos guba
Jó étvágyat kívánunk!
Narancsos kacsa és mákos guba a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Schleiffer Judit hozta el számunkra.