PISZTRÁNG ÉS AZ ETIÓP KÁVÉ KÜLÖNLEGES ÍZVILÁGA A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Schleiffer Judit

Schleiffer Judit

Most egy könnyedebb ételsort kínálok, ami gyorsan elkészíthető, de finom. Számomra is nagyon fontos az a küldetés, szakmai és egészségtudat, amit Sipos Gazda képvisel. Arra törekszem, hogy olyan alapanyagokkal készítsem ételeinket, amihez én állíthatom elő az alapokat, vagy megbízható helyről vásárlom hozzá. A baracklekvár, amelyet most felhasználok, saját szüretből és feldolgozásból készült. Örülök, mert vegyszermaradék-mentes és nagyon finom lett.

Ezen a hétvégén, csak két személyre főztem, kivéve a süteményt. Természetesen, minden duplázható 4 fő esetén. Mivel felnőttek a gyerekeim, sajnos egyre gyakrabban előfordul ez is.

 

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes zeller
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 kávéskanál olívaolaj
  • 4 dl erőleves
  • 1 dl tejszín
Zellerkrémleves elkészítése:

A megtisztított zellert negyedeljük, utána vékony szeletekre vágjuk. A vajat olívaolajjal, kevés vízzel összemelegítjük. Ebben puhára pároljuk a zellert. Utána felöntjük húslevessel, majd összefőzzük, botmixerrel összeturmixoljuk. Beletesszük a zeller szárát is, kivéve a középső zsenge részt. Azt a végén díszítésre használhatjuk. Miután a zellerszár íze is belefőtt, kiveszem, felöntöm a tejszínnel. A végeredmény egy sűrű, finom krémleves lesz. Tartalmasabb, ha pirítóssal tálaljuk. 

Zellerkrémleves

Pisztráng fokhagymás spenóttal, petrezselymes burgonyával
+ birsalma kompót

Hozzávalók:

Pisztráng fokhagymás spenóttal - Hozzávalók

  • 2 db friss pisztráng
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • olívaolaj
  • petrezselyemzöld
Pisztráng elkészítése:

A halakat kívül, belül folyóvízzel átmossuk. Késsel eltávolítjuk a pikkelyeket és a nyálkás részt. A fokhagymagerezdeket nagyon apróra daraboljuk, összekeverjük kevés olívaolajjal és bekenjük kívül, belül a besózott pisztrángokat. A hasukba egy-egy rozmaringágat helyezünk. Állni hagyjuk míg a köretet elkészítjük. Majd felhevített olívaolajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát gyorsan megsütjük, mely a hal méretétől függően ez 3-3 perc. Azonnal tálaljuk. Meghintjük frissen összevágott petrezselyemmel.

 

Köretek hozzávalói:

Pisztráng fokhagymás spenóttal - Hozzávalók

  • két nagy marék friss spenót
  • 2 gerezd felaprózott fokhagyma
  • vaj
  • 4 db közepes burgonya felkockázva
  • petrezselyemzöld felaprózva
  • olívaolaj
  • vaj
Köretek elkészítése:

Burgonyát kevés sós vízben majdnem megfőzzük. Majd felhevített vajon megforgatjuk és meghintjük petrezselyemzölddel. Újkrumpli hatása érhető el.

A megmosott spenótot pillanatra rádobjuk az olívaolajon megdinsztelt fokhagymára, míg kissé megfonnyad. Enyhén sózzuk. Úgy kell időzíteni, hogy minden szinte egyszerre készüljön el, úgy a legfinomabb. Citrom gerezddel tálaljuk, hogy rácsavarhassuk a pisztrángra! Mellé tálaljuk a birsalmakompótot.

Pisztráng fokhagymás spenóttal, petrezselymes burgonyával + birsalma kompót

Desszert: Gyerekeim kedvenc sütije, kávé különlegességgel
Boszorkánypogácsa

Hozzávalók:

Boszorkánypogácsa - Hozzávalók

  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • fél citrom leve, reszelt héja
  • 4 db tojás
  • 100 g dió, durvára darabolva
  • liszt, amennyit felvesz
  • sárgabarackdzsem – saját készítésű
Boszorkánypogácsa elkészítése:

Habosra keverjük a vajat, cukorral, citrom levével és reszelt héjával, valamint a 4 db tojás tojássárgájával. Lisztet adagolunk hozzá, hogy gyúrhatóvá váljon és ne ragadjon a kezünkre.

Boszorkánypogácsa

Diónyi nagyságú golyókat formálunk belőle. Megforgatjuk a tojásfehérjébe, utána a felaprított dióba. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a golyókat egymástól távol. A tetejüket ujjunkkal benyomjuk, hogy egy kis kráter képződjön, mert ebbe kerül a lekvár.

Előmelegített sütőben, 150fokon megsütjük. Ha kész még forrón beleadagoljuk a lekvárt.  Kiváló délutáni kávézáshoz, teázáshoz.

Boszorkánypogácsa

Etióp kávé különlegessége

A kávézás élményét barista kisfiam segít megismertetni! Ezúttal egy filter kávét ajánl.

 

Filter kávé, V60 eszközzel, egy igazi teás élmény kávéval.

Eszközök: vízforraló, őrlő (kézi vagy gépi), V60 és a papírfilter, mérleg

Hozzávalók: 20g világos pörkölésű szemes kávé, esetünkben Etióp kávét használunk (OneEleven pörkölő)

Etióp kávé elkészítése:

Az eszközbe helyezett papírszűrőt átmossuk a felmelegített szűrt vízzel, ezzel elkerülve a kellemetlen papír ízhatást, miközben az eszközt és a csészénket is átmelegítjük. Ezután a már leőrölt kávénkat helyezzük el benne, fontos, hogy ne legyen túl finom az őrlemény, hogy a víz átcsuroghasson rajta.

Ha túl gyorsan kevesebb mint két perc alatt vagy akár átzúdul a víz, használjunk finomabb őrleményt, különben üres, savas italt kapunk. A túl lassú lefolyás sem megfelelő, kávénk nem lesz erősebb csak kellemetlen keserű, ilyenkor használjunk durvább őrleményt.

Első felöntéskor 50 g vízzel próbáljuk meg az összes kávét benedvesíteni, majd hagyjuk maximum 1 percig, hogy a nem kívánatos gázok felszabadulhassanak. Második alkalommal további 150 g vízzel folyamatosan, lassan és egyenletesen, felöntjük a kávénkat. Amint lefolyás befejeződött, fontos, hogy keverjük meg az elkészült italt, és már fogyaszthatjuk is. Ha kávéd ízjegyeinek bármelyikét felismerni véled az elkészült italban, jól csináltad.

Ajánlom americano és teakedvelőknek egy kellemes sütizéshez!

Etióp kávé különlegessége, elkészítése
Jó étvágyat kívánunk!
Pisztráng és az Etióp kávé különleges ízvilága a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Schleiffer Judit hozta el számunkra.