WELLINGTON BÉLSZÍN, MÉTERES KALÁCCSAL ADVENT NEGYEDIK VASÁRNAPJÁN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Elérkeztünk Advent negyedik vasárnapjához, a karácsonyi ünnep kapujához, mintha csak egy égi hang szólna hozzánk: „Lépjetek be és lássátok!” Adventi utunkat végigjárva lépjünk be szeretett Családjaink ünnepi körébe és fejezzük ki a szeretet fényét, mely e vasárnap üzenete is számunkra.
A mai vasárnapon, néhány nappal az ünnep előtt, tisztázzuk szívünk szándékát! Mit várunk a karácsonytól? Mit várunk az ünneptől? Nyugalmat, pihenést, szabadidőt a decemberi rohanás és az egész évi munka után? Kellemes érzéseket, amelyeket talán boldogságnak érzünk? Vagy talán a gyermekkori élmények feléledését várjuk? Esetleg megelégszünk néhány ajándékkal, amit családtagjainktól kapunk?  Kivel szeretnénk találkozni?
Szeretet ünnepéhez közeledve, szeretettel szeretném megköszönni Gyömrei Anitának, hogy az ünnep előtti sok-sok munka közepette, elkészítette az ízletes receptajánlatát számunkra.

A Kertem Kamrája is lassan az ünnep fényében tündököl. A közös karácsonyfánkat egész évben díszítették azok a kedves Barátaim, akik a jelképes arany fakanállal elkészítették a finomabbnál finomabb, vegyszermaradék – mentes alapanyagokból az ételeket.

Szívből köszönöm, köszönjük Anita a Te, és a többi Kedves Barátom szívből jövő munkáit! Bearanyoztátok a hétvégék fényét.

 

Szeretettel kívánok Áldott Karácsonyi Ünnepeket és
egy reményteli Boldog Újévet mindenkinek!
Köszönöm, hogy velem tartotok!

 

Gyömrei Anita

Gyömrei Anita

Kedves Főzőtársaim

Amikor közel egy évvel ezelőtt megfogalmazódott Józsiban, hogy elindítja a Kertem Kamrájából rovatot a Sipos Gazda oldalon, nem gondoltuk, hogy ennyi lelkes rajongója lesz a vasárnapi menük szakácsainak és egyben a Sipos Gazda oldalnak. Ezúton én is szeretném megköszönni, hogy ennyien csatlakoztatok hozzánk minden hétvégén, és részesei lehettünk a receptjeinkkel a mindennapjaitoknak. Rólam mindenki tudja, hogy mindent imádok, ami sütéssel-főzéssel kapcsolatos, és én már akkor is hasznosak vélek egy könyvet, ha csak egy gondolatnyit meríthetek belőle. Szeretek tanulni, új dolgokat megismerni, de a legtöbb esetben visszakanyarodok a jól bevált, hagyományos ételeink receptjeihez. Az elmúlt év során rengeteg visszajelzést kaptam a receptekkel kapcsolatban, – annak ellenére, hogy én csak az első négy hetet tudhattam magaménak – de szinte mindenki a jól megszokott ízeknek megfelelő receptet kereste és vélte a legkívánatosabbnak.

Külön gratulálok a Kertem Kamrája rovatban megjelent összes szakácstársamnak, hogy emelték az oldal színvonalát receptjeikkel, és köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk a konyhájukba.

Köszönöm szépen Józsinak, hogy még egyszer lehetőséget adott nekem, és külön köszönöm, hogy számomra is oly kedves ünnep alkalmával, Karácsonykor adhatok ötleteket a kedves olvasóknak. Nem volt könnyű dolgom kiválasztani az ételeket erre az alkalomra, hiszen nálunk sem csak ezek az ételek kerülnek az ünnepi asztalra, mert kihagyhatatlan fogás a halászlé, a töltött káposzta, de a sült kacsamáj is elkészül, melyekből ki-ki a kedvére válogathat. A különböző sós és édes sütemények közül is nehéz volt kiemelnem azokat, melyeket itt javasoltam, mert ilyenkor ebből is többféle készül nálunk is: mákos-, diós kalács, zserbó, sajtos tallér, illetve az igazi vásárhelyi sós perec. Különleges ünnep az idei számomra, hiszen most nálunk gyűlik össze a család, dédimama, a maga 92 évével, nagyszülők, szülők, gyerekek, unokatestvérek, keresztgyerekek. Nagyon várom, hogy őket is megvendégelhessem az elkészült ételeimmel.

Fogadjátok szeretettel a recept ajánlatomat az Ünnepre! Mindenkinek kellemes készülődést, Áldott Karácsonyi Ünnepet kívánok szeretteink körében!

 

Tanyasi gyöngyös leves csigatésztával

Számomra a gyöngyösleves a gyerekkoromat idézi elő, ugyanis Édesanyám évről-évre gyöngyösök százait nevelte fel a család örömére. Nálunk nem volt olyan hét, hogy ne lett volna gyöngyösleves ebédre. (Bevallom, akkoriban néha már sok is volt )
Elkészítése sem bonyolult, és ez igazán kedvező volt Anyukámnak, mert a leves fövése közben mást is meg tudott csinálni. Ugye tudjuk, hogy az igazi húsleves titka, hogy takaréklángon hosszú órákig kell főzni, hogy megkapjuk az aranysárga levesünket.

Hozzávalók:

Tanyasi gyöngyösleves csigatésztával - Hozzávalók

  • Egy egész gyöngyös
  • 2 szál gyökér
  • 1 db zeller
  • 1 db fehér paprika
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db burgonya
  • másfél evőkanál asztali só
  • 6 szem fekete bors
  • 1 kávéskanál egész kömény
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 25 dkg csigatészta
Elkészítése:
Tanyasi gyöngyösleves csigatésztával - Elkészítése

A gyöngyöst feltesszük főni 3 liter vízben. Beletesszük a sót, az egész fekete borsot, az 1 kávéskanál egész köményt. Tehát a húsleves lényege, hogy lassú tűzön főzzük. Erre mindvégig érdemes odafigyelni, és akkor nagyon szép tiszta marad a levesünk.

Tanyasi gyöngyösleves csigatésztával - Elkészítése

Megpucoljuk a zöldségeket, az 1 fej fokhagymát, aminek én csak a gyökérrészét és egy-két oda nem illő héját távolítok el a fehérpaprikát, a zellert, melyet négybe vágok – ezeket gyors bele is teszem a levesbe. Majd megpucolom a 3 szál sárgarépát, 2 szál gyökeret, egy fej vöröshagymát, 2 burgonyát. Ezeket körülbelül 2 óra fövés után teszem a levesbe, majd egy kicsit később egy kisebb csokor petrezselyemzöldet is beledobok. Ha megfőtt, szűrőkanál segítségével kiszedem a zöldségeket, majd a húst, és leszűröm a levest.
A leves levében megfőzöm a csigatésztát – 25 dkg-ot, és a leves mellé, külön tányéron tálalom a vele főtt zöldségeket és a főtt húst.

Tanyasi gyöngyösleves csigatésztával

Wellington bélszín

Ez az étel a férjem és a keresztfiaim egyik kedvence, mindig szívesen készítem, olyan nagy öröm számomra, amikor láthatom, hogy milyen ízűen is fogyasztják. Igazi ünnepi ételnek számít, hiszen nagyon különleges húsról beszélünk.

Hozzávalók:

Wellington bélszín - hozzávalók

  • 1 kiló körüli bélszín
  • só, bors
  • magvas mustár
  • 1,3 kg barna csiperkegomba
  • kakukkfű 1 teáskanál
  • pármai/feketeerdő sonka szelet
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 egész tojás a kenéshez
Wellington bélszín elkészítése:

A gombát megtisztítjuk és aprítógép segítségével összevágjuk. Egy teflon edénybe beleborítjuk, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, amíg ’száraz’ nem lesz, amíg elpárolog az összes leve! Kb. egy óra alatt. Ha kész, akkor kakukkfűvel ízesítjük.

A pármai sonkaszeleteket egy alufóliára/folpackra lefektetjük két sorban, egymást fedve, erre rásimítjuk a gombapépet.

A húst lehártyázzuk, a felesleges részt levágjuk, majd ezt is sózzuk, borsozzuk, és egy-két evőkanál étolajon kérget sütünk minden oldalára, végére. Körülbelül 10-12 perc alatt szoktam. Attól függ mennyire vastag a hús. Egy fakanál segítségével le szoktam nyomni, így talán jobban átsül. Természetesen mindenki ízlésének megfelelően süti át a bélszínt.

Ha megsült gyors bekenjük a mustárral minden oldalát, és rátesszük a korábban előkészített sonkás-gombapépes alapra. Szépen befedjük a bélszínt a folpack segítségével, és hűtőbe tesszük egy fél órára.

A leveles tésztát kifektetjük, nyújtunk rajta, ha szükséges, ráfordítjuk a bélszínt, és betakarjuk a tésztával. Kés fokával, halszálka szerűen mintázzuk be, tojással kenjük le és előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.

Mellé burgonyapürét kínálunk, amit a jól megszokott módon készítünk el: a babérlevéllel sós vízben főtt, áttört burgonyát teavajjal, tejföllel lazítjuk és sóval ízesítve tálaljuk.

Wellington bélszín

Desszert: Méteres kalács

Desszertnek, a Karácsony elmaradhatatlan édességét hoztam Nektek. Szintén gyerekkorom karácsonyi ünnepeit idézi elő, amikor is Keresztanyunál mindig ott volt az ünnepi asztalon a méteres kalács, vagy ahogyan mi neveztük: őzgerinc.

Hozzávalók a tésztához:

Méteres kalács - elkészítése

  • 4 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag puncs pudingpor
  • 15 dkg teavaj
  • 3 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • Ízlés szerint rum

Tetejére olvasztott csokoládé.

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, miközben belecsorgatjuk az étolajat, az egy deciliter langyos vizet. Ha szép egynemű a tésztánk, akkor a felvert a tojásfehérjével óvatosan egyneművé dolgozzuk, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és ezzel is óvatosan összekavarjuk. Ezután a tésztát kétfelé vesszük, egyik felébe 1 evőkanál kakaóport kavarunk. Egy-egy őzgerinc formába öntve 180 fokon sütjük kb. 35 percig. A kakaós tésztát sütés közben érdemes figyelni, mert az egy picit később szokott kész lenni.

Méteres kalács - elkészítése

A krémhez a pudingport két evőkanál cukorral és a tejjel megfőzzük. Letakarjuk alufóliával, így nem bőrödzik be, és így hagyjuk kihűlni. A vajat a maradék cukorral kihabosítjuk, és a kihűlt pudinghoz adjuk. Rummal ízesíthetjük a végén.

Összeállítás:

A felszeletelt fehér és barna tésztát, felváltva megkenjük a krémmel. Én két rudat szoktam készíteni. A tetejét csokimázzal vonjuk be.


Méteres kalács

Sajtos-köményes pogácsa

Ezt a pogácsa receptet sok-sok receptből raktam össze, amit az évek alatt kipróbáltam. Igaz, hosszú időt vesz igénybe a pihentetés miatt, de pont ezért lehet ez az előnye is, hiszen, ha reggel meggyúrjuk, akkor közben tudunk tenni-venni, időnként kinyújtjuk, áthajtjuk és ebédre már van is egy kis pogácsánk. A szaggatót mostanában mellőzöm, hiszen mindig idő szűkében vagyok, és szerintem így is nagyon mutatós kis sós süteményt kapunk, és nem kell a pogácsaszaggató által hagyott maradékokkal foglalkoznom.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 csomag élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 12 dkg zsír
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 evőkanál kömény a tésztába
  • 15 dkg sajt
  • 2 db tojás sárgája a tésztába
  • 1 tojás a kenéshez
  • 25 dkg tejföl
  • 80-90 dkg liszt
Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt belemorzsoljuk, megfuttatjuk benne. A két tojás sárgáját, a tejfölt, a köményt, zsírt, sót összekavarjuk, a liszt egy részével (kb. 50 dkg) elmorzsoljuk, és mehet bele a felfuttatott élesztő. Beledolgozzuk a maradék lisztet, és 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Megszórjuk vékonyan reszelt sajttal, és szépen hajtogatjuk minden oldalról. Konyharuhával letakarva pihentetjük fél órát.
Ezt még kétszer ismételjük, figyelve, hogy mindig csak kevés sajtot reszeljünk rá. A végén kinyújtjuk bedaraboljuk, megkenjük tojással, és sajtot reszelünk a tetejére.

Késsel két ujjnyi széles csíkokat vágunk, és srégen felszeleteljük, így tesszük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ismételten hagyjuk pihenni fél órát. 180 fokon készre sütjük kb. 30 perc alatt. Nem kell túlsütni, ne száradjon ki.  Nagyon szép réteges pogácsánk lesz, érdemes kipróbálni.

Sajtos-köményes pogácsa
Jó étvágyat kívánunk!
Wellington bélszín, méteres kaláccsal advent negyedik vasárnapján fantasztikus ételeit
Gyömrei Anita hozta el számunkra.