TRÜFFEL GOLYÓK ÉS EGYÉB FINOMSÁGOK ADVENT MÁSODIK VASÁRNAPI MENÜJÉBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Elérkeztünk Advent második vasárnapjához. A bronzvasárnap a remény üzenete. A második gyertya meggyújtásával lehetőséget kapunk arra, hogy megváltoztassuk a jövőnket. Fontos, hogy ez a nap a nyugalom, a tisztaság, a szeretet és a béke jegyében teljen. Gyújtsuk meg a gyertyát és csendesedjünk el! Miközben csodáljuk a gyertya lángját, gondoljuk végig mi a vágyunk, mi az álmunk, mit szeretnénk megvalósítani életünk folyamán! Ebben az elcsendesedés ünnepében, emlékezünk arra, hogy a héten ünnepeltük Miklós ünnepét. Bízom benne megteltek a szépen kifényesített csizmák sok-sok finomabbnál finomabb gyümölccsel.

E héten Dr. Sáringer Lívia kedves Barátom, a képzeletbeli arany fakanállal készítette el Miklós ünnepére a finom, ízletes menüt. A recept összeállításánál és a fényképek elkészítésénél is törekedett a hangulat szép megjelenítésére. Köszönöm szépen Lívia, az odaadó munkádat és a precíz kivitelezést. Elhoztad a Kertem Kamrája rovatba, a  Mikulás világát, ünnepének fényét!

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

 

Dr. Sáringer Lívia

Dr. Sáringer Lívia

Kedves „Kertem kamrájából” olvasók!

Az év végéhez közeledve és Karácsony ünnepére várva Advent második hetéhez érkeztünk. Minden gyermek legnagyobb örömére időközben a Mikulás is megérkezett, bízom benne, hogy minden házhoz eljutott már és a gondosan kipucolt kis csizmák megteltek finomabbnál finomabb édességekkel!
Józsi barátom felkérésére egyszerű, de mégis ünnepi menüt hoztam ma Nektek a tej-laktóz-és gluténérzékenységet szem előtt tarva.

A vasárnapi ebéd elkészítése után nincs már más hátra, minthogy meggyújtsuk a második adventi gyertyát és megpihenjünk. Ezzel az ünnepi receptajánlattal hozzájárulva az adventi időszakhoz és Aranyosi Ervin egyik szép versével kívánok Mindenkinek az ünnepi készülődéshez kitartást és türelmet, Áldott, Békés Karácsonyt, és Eredményekben, Egészségben gazdag Boldog Új Esztendőt!

 

Aranyosi Ervin – Advent második gyertya

 „A második is fényre lobban,
jelzi, Angyal szállt a földre:
Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!

Lelketeket készítsétek,
a világ újjá születhet!
Szóljon szívből belső ének,
nyissátok meg szeretetnek!

Legyen bennünk könyörület,
új megváltónk mikor várjuk.
A világ is szebbnek tűnhet,
ha utunkat eképp járjuk.

Találd meg a belső békét,
s majd ha utad tisztán járod,
élvezheted eredményét,
egy csendes, békés világot…”

 

Ünnepi húsgombóc leves

A húsgombóc levest a „kedvencek” közé sorolom, bármikor megállja a helyét, akár ünnepre, akár vendégváráskor, akár családi vasárnapi ebédre készítjük el.

Hozzávalók:

Ünnepi húsgombóc leves - Hozzávalók

  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 db kisebb fej karalábé
  • ½ fej karfiol
  • 10 db apró kelbimbó
  • 1 db étkezési paprika
    (ízlés szerint 1-2 karika a hegyes erős paprikából is)
  • 1 db vöröshagyma vagy zöldhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • só, bors, vegeta ízlés szerint

 

Hozzávalók a húsgombóchoz:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk és 1-2 kanálnyi zsiradékon rövid ideig pirítjuk, majd felengedjük kevés vízzel és fedő alatt pároljuk tovább.

Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst sóval, borssal fűszerezzük, összegyúrjuk a tojással és zsemlemorzsával, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is és nedves kézzel gombócokat formálunk belőle.

Érdemes a húsgombócokat külön fazékban egy kicsit előfőzni, lehabozni, leszűrni és csak ezután hozzáadni a levesünkhöz.

Advent második vasárnapi menü | Ünnepi húsgombóc leves


A közben megpárolódott leveszöldségeket felengedjük annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen, ízlés szerint fűszerezzük tovább.  Belerakjuk a húsgombócokat is és készre főzzük. Mielőtt teljesen elkészült, hozzáadjuk a pár marék levestésztát.

Aszalt szilvás csirkefalatok baconba tekerve
fokmagymás burgonyapürével

Az aszalt szilva a Karácsony és az ünnep hangulatához szinte már hozzátartozik. Egyszerű, de mégis mutatós, ünnepi töltött tekercs készíthető vele. A szuperédes lila gyümölcs előnye, hogy ez az édesség csak 30 kalóriát tartalmaz és számos más egészségügyi előnnyel bír.

Hozzávalók (4 -5 fő részére):

Aszalt szilvás csirkefalatok baconba tekerve - Hozzávalók

  • 70-80 dkg csirkemell filé
  • 20-30 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 10 dkg aszalt szilva
  • só, bors

 

A burgonyapüréhez:

  • 8-10 db közepes burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl növényi főzőkrém (tejszín)
  • 2 evőkanál növényi margarin
  • só, bors
Elkészítése:
Aszalt szilvás csirkefalatok baconba tekerve

A csirkemellet szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, szeletenként sóval, borssal megszórjuk.
A hússzeleteket a bacon szalonnára fektetjük, ráteszünk –a hús szelet nagyságától függően -1 vagy 2 szem aszalt szilvát és szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 200 0 –ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Advent második vasárnapi menü | Aszalt szilvás csirkefalatok baconba tekerve fokmagymás burgonyapürével

A burgonyapüréhez a meghámozott burgonyákat sós vízben megfőzzük, összetörjük, belekavarjuk az olvasztott növényi margarint és főzőtejszínt, belereszeljük a fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük és kézi habverő segítségével habosra keverjük.

Desszert: Karácsonyi trüffel golyók

A „trüffel” alapvetően egy csokoládé alapanyagú, bonbonhoz hasonlítható édesség. A szarvasgombáról (truffles) kapta a nevét, mert a gömbölyű, rücskös felületű falatok nagyon is emlékeztetnek erre a gombafajtára. A franciák tipikus karácsonyi édessége, ami nálunk is elterjedt és divatossá vált. Nemcsak mutatós, de ellenállhatatlan is. Elkészítése egyszerű, csak jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és tejszín kell hozzá, meg egy kis fantázia!

Az apró, édes falatok tökéletesek az ünnepi fogás után, amikor már nincs sok férőhely a desszertnek, de mégis jól esne valami édesség. Az elkészítése kiváló „Mikulásváró” vagy  karácsonyi kreatív program lehet szülőnek, gyereknek egyaránt.

Hozzávalók (20-25 db):

Karácsonyi trüffel golyók - Hozzávalók

  • 300 g étcsokoládé
  • 200 ml növényi habtejszín
  • 50 g laktózmentes vaj
  • 2 teáskanál porcukor
Elkészítése:
Karácsonyi trüffel golyók - Elkészítése

A hozzávalókat egy tálba öntjük, az összetördelt csokoládét beleszórjuk és vízgőz felett felfőzzük, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk. Amikor a massza szobahőmérsékletű lesz,  kb. 1,5-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A megdermedt masszából evőkanál segítségével golyókat formázunk és tetszés szerint dekoráljuk.

Advent második vasárnapi menü | Desszert: Karácsonyi trüffel golyók

A díszítésnek csak a képzeletünk szabhat határt, darált dióba, darált mogyoróba, kókuszreszelékbe, mandulaforgácsba vagy színes dekor cukorkákba is forgathatjuk.

Vigyázat! A karácsonyi golyók gyorsan olvadnak…és még gyorsabban elfogynak!

Jó étvágyat kívánunk!
Trüffel golyók és egyéb finomságok
advent második vasárnapi menüjében fantasztikus ételeit
Dr. Sáringer Lívia hozta el számunkra.