A NÖVÉNYORVOS TANÁCSAI GRILLEZÉSHEZ

Egészséges élelmiszerekből, kiváló ízeket tudunk varázsolni…

Kedves Barátaim,

A szeptember biztosan tartogat számunkra néhány melegebb hétvégét, de talán még az októberrel is szerencsénk lesz. Nagyon szeretek sütögetni, így grillezni is. Ilyenkor remek program a grillezés a kertben, nemcsak a csodás ízek miatt, hanem azért, mert összehozza a családot vagy a baráti társaságot. A sütögetésnek is megvannak azonban a maga fortélyai.

Az első, legfontosabb lépés a grillező kiválasztása. Bár a gáz- vagy az elektromos sütő kényelmesebb, de aki szereti, érdemes ragaszkodni a faszénes változathoz, mert így garantálható az a jó, füstös íz. Fedőt általában nem használunk ilyenkor, pedig érdemes lenne megfontolni. Ízesebbek lesznek a húsok, a zöldségek, és egyenletesebb hőmérsékletet tudunk biztosítani.

A növényorvos tanácsai grillezéshez

Darabos faszenet válasszunk, amihez faforgácsot is adhatunk. Érdekes megfigyelésként szeretném megosztani, hogy a cseresznye- és almafaforgács például kicsit édesebbé teszi a húsokat. A forgács felét érdemes felhasználás előtt vízbe áztatni, hogy tartós legyen. A grillezésben nagyon fontos tényező az idő: türelmesen ki kell várnunk a megfelelő pillanatot, amikor a lángok már elültek, a faszén pedig szürke és izzik.

Ha már a felszereléseknél tartunk, legyen szó a sütögetés többi kellékéről is: érdemes jó minőségűt beszerezni kesztyűből, grillnyársakból, forgatólapátokból, grillcsipeszekből és -villákból, sőt a sütő letakarításához használt eszközökből is. Ismerkedjünk meg a halráccsal is, aminek segítségével könnyen meg tudjuk forgatni a könnyen szétomló húst.

Grillezünk zöldségeket is!

Tudom, hogy a sütögetés sokak számára a hús fogyasztást jelenti, de azt javaslom, semmiképpen ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem. Az alapanyagok beszerzése szempontjából nagyon fontosnak tartom, hogy vegyszermentes vagy vegyszer-maradék mentes termékek legyenek. Nincs annál nagyobb öröm, ha olyan alapanyagokat használhatunk fel a konyhai főzés, sütés során, amit magunk állítunk elő, nevelünk fel.

Néhány zöldség talán már helyet kapott a magyar grillkonyhában is. Sokan tudják, hogy a cukkini, a padlizsán, a kápia paprika, a hagyma, a gomba felszeletelve, egy kis olajjal beecsetelve, sóval-borssal megszórva remek és egészséges köret.

Nálunk eddig, nem annyira elterjedt a főtt kukorica grillezése. Remek fogás lehet pedig, ha megsózzuk és kap egy kis füstös ízt. A zöldségnyársat is érdemes kipróbálni. Húzzunk fém saslikrúdra – vagy előzőleg legalább 30 percre vízbe áztatott hurkapálcára – körülbelül egyforma darabokra vágott cukkinit, lilahagymát, gombát és citromot (ha nem bio, akkor vágjuk le a héját). Egészen különleges ízt kapunk, ha sütés előtt nemcsak sózzuk és borsozzuk, hanem házi fűszerolajjal is bekenjük. A fűszerolajba betegyünk zúzott fokhagymát, friss, apróra darabolt kakukkfüvet, szurokfüvet, rozmaringot, és – ha szeretjük a csípőset – apróra tört szárított cseresznyepaprikát.

Szokatlan új, de nagyon könnyen megszerethető ízkombináció a nyárson együtt sült cukkini és karfiol. Előbbiből harmonikaszerűen húzzuk nyársra a hosszában vágott vékony csíkokat, a karfiolnak pedig használjuk a rózsáit. Fűszerezzük, süssük meg. Amikor elkészült, azzal fokozhatjuk az ízét, hogy fetát morzsolunk a tetejére.

Amikre általában nem gondolunk

Sokan nem kedvelik az amúgy nagyon egészséges brokkolit, de a grillezett változatba sokkal könnyebb beleszeretni. Kicsit – ne puhuljon meg teljesen! – főzzük elő sós vízben a zöldséget. Ízesítsük ketchupból, mézből, fokhagymából, citromléből kikevert szósszal, majd mehet a grillrácsra. Nagyon jót tesz neki, ha egyes részei kicsit megbarnulnak.

Hasonlóan készül a grillezett karfiol is. Nem rózsáira szedjük, mint ahogyan általában szoktuk, hanem keresztben átvágva szeljünk belőle kb. 2 cm vastag szeleteket, amiket a szár tart össze. (A maradékból készítsünk zöldségnyársat, vagy használjuk egyéb ételhez.) Főzzük kicsit elő, fűszerezzük só, bors, fokhagymapor, őrölt kömény és – ha szeretjük – őrölt gyömbér keverékével. Miután bespricceltük egy kis olajjal, kezdhetjük a sütését. Még finomabb lesz, ha itt-ott odakap.

A krumpli hagyományos magyar köret, valószínűleg a grillezett változata is nagyon népszerű lenne, ha többen ismernék. Válasszunk hasonló nagyságú szemeket, és vágjuk őket mérettől függően négy vagy hat darabba. Öt-hat perc sós vizes előfőzés után töröljük le a darabokról a nedvességet, és forgassuk meg őket sóval, borssal és fokhagymaporral ízesített olajban. Már süthetjük is, oldalanként 5-6 percet igényel.

Kedves Barátaim! A sütögetés azoknak a pillanatoknak az egyike, amikor felhőtlenül örülhetünk azoknak a finomságoknak, amiket a kertünk adott. Örüljünk ezeknek az alkalmaknak, élvezzük ki őket, és hívjuk meg családtagjainkat, barátainkat olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudjuk!

Jó étvágyat kívánok Nektek! Együtt – Mindenkiért!