ADVENT ELSŐ VASÁRNAPI MENÜ A GYÖMBÉRES ÍZEK VILÁGÁBÓL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Közeledik a karácsony, mondhatni, már a kertek alatt jár. Lassan elárasztja az üzleteket a dekorációk sokasága, az emberek ajándékok után szaladgálnak, hiszen erről szól az ünnepet megelőző időszak. Vagy mégsem?

A budapesti vagy épp a bécsi karácsonyi vásárok rendkívül népszerűek. Olyan adventi forgatagok ezek, ahol száll a forralt bor illata, minden diétázó elcsábul egy kenyérlángosra, és az emberek a karácsonyi ajándékokat is megtalálhatják itt. Adventi vásár. Rengeteg ember használja ezt a kifejezést, és maga az advent és az ehhez tartozó koszorú is népszerű – de mennyire vagyunk tisztában a szó mögötti tartalommal?
Mit üzen nekünk advent?

Az adventi időszak tökéletes arra, hogy átgondoljuk, mit is jelent nekünk és a családunknak a karácsony. Jó irányba halad az életünk? A megfelelő normákat adtunk e át egymásnak? Hogyan telt az évünk? Mindent megvalósítottunk, amit szerettünk volna? Nem szabad elfelejteni, hogy az ünnepek előtti időszaknak nem arról kell szólnia, hogy rohangálunk az ajándékok után. Nem is arról, hogy feszültek vagyunk a menü, a dekoráció vagy a karácsonyfa miatt. Arról kellene szólnia, hogy megnyugszunk, évet értékelünk, szeretünk és megbocsátunk.

Mert a menüt megesszük, az ajándékot kibontjuk, és a fa sem marad díszes örökké. De akkor mi marad meg számunkra? Sokan mondják, hogy csak lerágott csont az, hogy ez a szeretet ünnepe, és ezt kellene szem előtt tartanunk. Advent kiváló lehetőség arra, hogy erőt vegyünk magunkon, és ne essünk ugyanabba a hibába, mint a korábbi években. Szóljon ez a pár hét a családról, készüljünk fel együtt az ünnepre, és tudatosítsuk magunkban, hogy a karácsony nem válhat stresszforrássá. Persze ilyenkor jönnek a támadások, hogy könnyű ezt mondani. De megéri? Megéri az idegeskedés, a vita, a rohangálás? Lépjünk egyet hátra, és próbáljuk meg máshogy szemlélni a világunkat. Van négy hetünk arra, hogy felkészítsük a lelkünket is az ünnepre.

Ebben az ünnepi készülődésben, a képzeletbeli aranyfakanalat Kispálné Bán Mária vette át. Marcsi olyan finom ízletes, egészséges, vegyszermaradék-mentes recept ajánlattal készült számunkra, ami emlékezetessé teheti Advent első vasárnapján történő ünneplést, a hit gyertya fényének fellobbanása közepette. Köszönjük és köszönöm Marcsi a munkádat, fáradozásodat!

Jó étvágyat kívánok!

 

Kispálné Bán Mária

Kispálné Bán Mária

A naptári év lassan a végéhez ér, az ünnepi hangolódás és karácsonyi készülődés már sok családban elkezdődött. Az első szál adventi gyertya meggyújtása már figyelmeztet a karácsony közeledtére és végig gondolom, hogy a családtagjaim ajándékát megvásároltam e már, illetve azt hogy kitűzött céljaimból mit sikerült megvalósítanom. Szeretek ilyenkor kicsit leülni és meditálni a hátunk mögött lévő hónapokon. A hitem elég erős ahhoz, hogy az esetlegesen elmaradt idei célokat, a jövő évre áttéve megvalósítsam. Az első szál lila gyertya meggyújtása is a hit fontosságáról szól, és elkezdődik a böjt időszaka is.

Valamikor októberben csörgött a telefonom Sipos Józsi agrármérnök, növényorvos Barátom hívott, akkor már tudtam, hogy főzni kell. Természetesen mivel nagyon szeretek főzni, és a Józsi nagyon jó barátom, nem tudtam neki nemet mondani.

Az advent első vasárnapi menü ajánlatom egy könnyebb, gyömbéres-narancsos sárgarépaleves után egy nehezebb kacsasült szőlős káposztával, mozarellás krumplival következik, végül pedig egy könnyű desszerttel szeretnék kedveskedni. A gyömbér ilyenkor a téli hónapokban nálam központi kérdés, mivel nagyon jó meghűléses megbetegedésekre, kitűnő a gyomor megnyugtatására és az emésztés segítésére. Nagy mentsvárad lehet, ha rosszullét, gyomorgörcs, hányás, hányinger vagy puffadás gyötör.

 

Gyömbéres-narancsos sárgarépaleves

Hozzávalók:

Gyömbéres-narancsos sárgarépaleves - Hozzávalók

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál Sipos Gazda hidegen sajtolt olaja
  • 2 db közepes narancs
  • csipet só
  • 1-2 kávéskanál cukor vagy Sipos Gazda méz válogatása
  • 4-8 db mentalevél
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 2-3 szem zöld bors a végén ízlés szerint
Elkészítés:
Gyömbéres-narancsos sárgarépaleves - Hozzávalók

A sárgarépát és a hagymát felaprítjuk és forró olajban 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 1l vízzel, hozzáadjuk a sót, cukrot és a reszelt gyömbért. Mérsékelt tűzön puhára főzzük.

2 db narancsot megmosunk a levét kipréseljük és félre tesszük. A másik két narancsot pedig kifilézzük. A gerezdeket elválasztjuk a hártyájuktól, ezt is félre tesszük.

A megpuhult levest egy bot mixer segítségével péppé-krémmé turmixoljuk. A kicsavart narancs leszűrt levét hozzáadjuk a péphez, ami szépen megvékonyítja. A menta leveleket apróra daraboljuk és hozzáadjuk a leveshez. Díszítésre elővesszük a kifilézett narancsokat, illetve néhány menta levelet. Szórhatunk rá a végén egy pici fahéjat is.

Nagyon finom, könnyű és egészséges levest kaptunk.

Gyömbéres-narancsos sárgarépaleves

Ropogós kacsacombok, szőlős káposztával
és mozzarellás krumplival

Hozzávalók:

Ropogós kacsacombok - Hozzávalók

  • 4-6 db kacsacomb
  • só, borsikafű
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  •  1-2 szál petrezselyem

Körethez:

  • 1 db közepes fej fehérkáposzta
  • 2 db kisebb vöröshagyma
  • 1 evőkanál Sipos Gazda hidegen sajtolt olaja
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dl félszáraz fehérbor
  • 1 babérlevél
  • só, borsikafű
  • ½ kg fehér és piros szőlő
  • 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Ropogós kacsacombok - Előkészítés sütéshez

Kacsacombokat megtisztítjuk, lecsepegtetjük és bedörzsöljük alaposan sóval, borsikával.

A kacsacombokat mélyebb, nagyobb sütőedénybe fektetjük, köré szórjuk a fokhagymát és a csíkokra vágott vöröshagymát, illetve a rozmaringágat. 1dl vizet öntünk alá, lefedve 180 fokos sütőben puhára pároljuk. ( 1-1,5 óra).

Szőlős káposzta - Hozzávalók

Közben a káposztát vékony csíkokra szeleteljük, reszeljük , a maradék hagymát félbevágjuk, felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a cukrot és világosbarnára pirítjuk.

Rádobjuk a hagymát, folyamatosan kevergetve fél percig pirítjuk, azután felöntjük a borral és beleforgatjuk a káposztát. Hozzáadjuk a babérlevelet, pici sót és borsikafűvet.

Lefedjük lassú tűzön puhára, de még roppanósra pároljuk.

Szőlőszemeket megmossuk, félbevágjuk és eltávolítjuk belőle a magukat.
Itt jól jön a gyerekek segítsége.

A vajat habzásig melegítjük és beledobjuk a szőlőszemeket, ízesítjük pici sóval és borsikával.

A megpuhult kacsacombokat megkenjük sós vízzel. 1/2dl vízben elkeverünk 1 e.k. sót.

Addig sütjük még ropogós aranybarna lesz a bőre.

Káposztát és a szőlőt lazán összekeverjük és szervírozzuk a kacsacombok mellé, mozzarellás krumplival.

Mozzarellás krumpli
Mozzarellás krumpli - Előkészítés

Hajában megfőzzük a burgonyát, sós, rozmaringos, fokhagymás vízben és hagyjuk abban kihűlni. Őszintén szólva, én mindig ezzel indítok, mert ezt félre kell tenni.

Miután kihűlt a krumpli 3 részre szeleteljük és közé mozzarella sajtot szeletelünk, végül bacon szalonnával jól betekerjük, egy kis rozmaringgal megszórjuk és fogpiszkálóval rögzítjük. Pirosra sütjük, sütőben. Ne sajnáljuk a rozmaringot, mert finom íze mellett, nagyon jó emésztést serkentő, gázképződést és puffadást gátló hatása is van. Nagyon finom kiegészítő.

Ropogós kacsacombok, szőlős káposztával és mozzarellás krumplival

Desszert: Gyömbéres málnakocka

Hozzávalók a tésztához:

Gyömbéres málnakocka - Hozzávalók

  • 1 bögre tejszín
  • 2 bögre (250g) rizsliszt, vagy amit használsz
  • fél csomag sütőpor
  • 1 bögre nádcukor vagy méz, ízlés szerint
  • 1 tasak vaniliáscukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 db tojás
  • 400 g málna

Hozzávalók a krémhez (tetejére):

  • 250 ml tejszín
  • 150 g mascapone
  • 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:

A krém hozzávalóit összekeverjük, habverő segítségével, kemény habbá verjük.

A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaó és sütőporral, illetve a vaníliás cukorral.

Egy másik edényben alaposan elkeverjük a tejszínt, cukrot, tojássárgáját végül a lisztes edényen öntjük. Fehérjét külön kemény habbá verjük, ezután óvatosan hozzá kevergetjük a többi összetevőhöz. Kapunk egy laza tésztát, amit 180 fokon kb. 15 percig zsírpapíron elsimítva kisütjük.

Miután kihűlt a tészta, a tetejére kenjük a keményre vert mascarpone krémet, erre pedig a málnaszemeket szépen rápakoljuk.

250g málnát kevés cukorral felfőzök, amíg nem folyós, a süteményre és mellé tálalom egy kis dióval, mentalevéllel.

Gyömbéres málnakocka

Ünnepi koktél

Hozzávalók:

Ünnepi koktél - Hozzávalók

  • 3 dl Sipos Gazda méze
  • 1 csokor kakukkfű
  • 2 db grapefruit kicsavart leve
  • 1 üveg pezsgő
Elkészítés:
Ünnepi koktél - Elkészítése

A kakukkfüvet lassú tűzön karamellizáljuk a mézben kb. 5 perc forrástól, utána leszűrjük a mézet, ha kihűlt hozzáöntjük a gyümölcslevet.

Jól elkevergetjük és felöntjük egy üveg pezsgővel, ez lehet gyerekpezsgő is így alkoholmentes.

Narancs, illetve grapefruit filéket tehetünk az italba.

Ilyenkor télen nagyon jót tesz a kakukkfű a toroknak és a légutaknak.

Egészségetekre!

Ünnepi koktél
Jó étvágyat kívánunk!
Advent első vasárnapi menü a gyömbéres ízek világából fantasztikus ételeit
Kispálné Bán Mária hozta el számunkra.