ÉVZÁRÓ SZILVESZTERI RECEPTEK A KERTEM KAMRÁJÁBÓL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Elérkeztünk az év utolsó vasárnapjához. Álljunk meg, és emlékezzünk vissza a mögöttünk álló 2019. évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre. Arra, amikor a legjobb, élményekben, kalandokban volt részünk, és amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a megbántásokat és a  csalódásokat. Hiszem erről is szól a szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk, éljünk. Ne töprengjünk azon, mi lett volna, ha, örüljünk annak, ami jönni fog.

Fogadjuk meg Együtt, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk,
és nem csak ma éjjel, hanem egész 2020 – as évben.

Szilveszter ünnepéhez, sok szokás, főzési hagyományok, ízek is kapcsolódnak. Gyömrei Anita is érdekes és különleges ízek világát hozta el nekünk, hogy a Szilvesztert, telt hassal és jókedvvel megünnepeljük.

Kedves Anita, köszönöm az ötletes, látványos, ízletes receptajánlatodat és önzetlen munkádat! Köszönöm, hogy egész évben követtétek a Kertem Kamrája rovatot. Hiszen fontos volt számunkra, számomra, hogy egészséges és vegyszermaradék-mentes alapanyagokból is készüljenek e receptek.

Kívánok boldogságban, jó egészségben és főzési örömökben teljes Boldog Újévet Nektek és Szeretteiteknek!

Együtt – Mindenkiért!

 

Gyömrei Anita

Gyömrei Anita

Kedves Főzőtársaim

Gondolom vagyunk azzal egy páran, hogy úgy érezzük elröppent ez az év (is). Hihetetlen milyen tempóban haladunk előre. Szinte most volt, hogy Józsi megkért, hogy vegyek részt a receptes rovat kivitelezésében, amire boldogan mondtam igent, hiszen nagyon hasonló elveket vallunk Sipos Gazdával, – és már el is röppent ez az év.

Így év végéhez közeledve, akarva-akaratlanul is megállunk, visszatekintünk az elmúlt esztendőre, elgondolkozunk, mérlegelünk, és megfogalmazzuk a következő évre a terveinket, átértékelünk, fontossági sorrendet állítunk fel. Én is ezt teszem, próbálkozom tudatosan élni az életem, életünk, folyamatosan próbálok felnőni az előttem álló feladatokhoz, leszűrni a megfelelő következtetéseket és tanulni minden egyes élményből, legyen az akár negatív vagy pozitív kimenetelű.

Fontosnak vélem a család egységét, és ehhez ragaszkodom is, hogy mindenek előtt álljon. Talán ehhez is köthető, hogy ragaszkodom a közös családi étkezésekhez, legalább egyszer naponta, hiszen ekkor tudjuk megbeszélni az aktuális teendőket, ránk váró feladatokat. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges, hogy finom ételekkel kápráztassam el a családtagjaimat. Nagy öröm számomra, hogy Józsi engem kért fel utoljára a Kertem kamrájából rovathoz, hiszen mintegy keretet kaphattam ebben a gasztrocsodában, amibe csöppentem. És igen, én csodának éltem meg. Annyira jól esett a sok pozitív visszajelzés! Engem mindenképpen megerősített, és hétről hétre még nagyobb lelkesedéssel álltam neki az újabbnál-újabb receptek elkészítéséhez, remélve, hogy sokan találnak maguknak kedvükre valót. Bíztam benne, hogy a fotóimmal is sikerült kedvet adnom, hogy elkészítsék az általam kínált ételeket.

A mai napon a szilveszteri, újévi hagyományoknak megfelelően hoztam ötleteket, recepteket.

Minden kedves olvasónak családja körében eltöltött békés, boldog új esztendőt kívánok szeretetben-egészségben.

 

Lencseleves tárkonnyal, sült húsgombóccal

Hozzávalók:

Lencseleves tárkonnyal, sült húsgombóccal - Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 3 db babérlevél
  • 1 teáskanál tárkony
  • Őrölt bors
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 citrom
  • Tejszín vagy tejföl
Elkészítése:

A lencsét áztassuk be a főzés előtti este. Leszűrjük, megmossuk. A zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rádobjuk a gyökeret, répát karikákra vágva. Átforgatjuk, majd 5 perc utána rátesszük a lencsét.

Felengedjük vízzel, beletesszük a fűszereket, és amikor már szinte kész, akkor rátesszük a megsütött húsgombócokat. És összefőzzük. Tejszínnel vagy tejföllel dúsítjuk, illetve beletesszük a meghámozott citromot négybe vágva, úgy, hogy kicsit belenyomjuk a levét, ezután dobjuk a levesbe.

Húsgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 dkg só
  • 1 fél kávéskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:

A darált húst az egész tojással, az 1 dkg sóval, pici borssal (0,2 dkg), és egy kis zsemlemorzsával összegyúrunk. Apróbb gombócokat formázunk egy tálcára, egy-két kanál zsíron teflon serpenyőben kisütjük, és a fövés háromnegyedénél beletesszük a levesbe, és készre főzzük.


Lencseleves tárkonnyal, sült húsgombóccal

Szilveszteri sült tarja

Hozzávalók:

  • Személyenként egy szelet tarja
  • Só, bors
  • 4 szál Sárgarépa
  • 2 db Fehér paprika
Elkészítése:

A tarját kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és tepsibe tesszük. Tetejére ráfektetjük a sárgarépákat, és a félbevágott fehér paprikát. Alufólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve  a saját levével locsolva pirosra sütjük. Mellé lencsesalátát kínálunk.


Lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • Só, bors
  • Lilahagyma
  • 5 evőkanál Olivaolaj
  • 1 citrom leve
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál mustár
Elkészítése:

A lencsét előtte este beáztatjuk. Sós vízben megfőzzük a babérlevéllel. Leszűrjük és ezután az olivaolaj, mustár, citromlé és méz keverékéből készített öntettel leöntjük, és aprított lilahagymát keverünk bele.

Szilveszteri sült tarja

Desszert: Linzercsillag

Ezt a desszertet egy nagyon kedves ismerősöm ajánlotta figyelmembe. Nagyon megszerettük ezt a kiadós kis édességet, nagy sikere van a családomban.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 25 dkg teavaj vagy liga margarin és így tejérzékenyek is fogyaszthatják
  • 30 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Áfonyalekvár sütés után

Lekenéshez:

  • 1 tojás fehérje
  • Darált dió
  • Kristálycukor
Elkészítése:

Linzertésztát gyúrunk a hozzávalókból, és hideg helyen 1 órát pihentetjük. Fél centi vékonyra kinyújtjuk, és tetszőleges formával kiszaggatjuk. Az egyik forma közepén legyen lyukas, így majd ez lesz a teteje az összeragasztott linzereinknek. Ezt a lyukas linzert felvert tojásfehérjével megkenjük, és cukrozott dióba mártjuk. Tepsibe téve 200 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Áfonyalekvárral összeragasztva tálaljuk. Nagyon mutatós, finom sütemény.

Linzercsillag

Szilveszteri virslis kifli

Szilveszteri virslis kifli

Ez az egyszerű olajos kelt kifli nagyon népszerű a családban. Gyorsan elkészíthető a tészta és viszonylag hamar ki is sül.

Hozzávalók:

  • 3 deci tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag élesztő
  • fél evőkanál só
  • 60 dkg liszt
  • 1 deci étolaj
Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A hozzávalókat egy nagyon edényben összerakjuk, és egy lágy tésztát gyúrunk belőle. Kelesztjük fél órát, majd 2 cipót formálva belőle, kör alakúra nyújtjuk. Mustárral megkenjük vékonyan a tésztát, cikkekre vágjuk, és minden egyes cikk szélesebb részére teszünk egy virslidarabkát. Kifli formára feltekerjük, tepsibe tesszük és tojással lekenve 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.



Jó étvágyat, egészségben és főzési örömökben teljes Boldog Újévet kívánunk!
Évzáró szilveszteri receptek a Kertem Kamrájából fantasztikus ételeit
Gyömrei Anita hozta el számunkra.