PROPOLISZ, A TERMÉSZETES FERTŐTLENÍTŐ

Minden, amit a propoliszról,
propolisz készítményekről tudni érdemes

Kedves Méhbarátok,

Aki hosszabb ideje követi a bejegyzéseimet, az tudja, hogy közel harminc éve méhészkedem, és időről időre írok a méhek hasznos munkájáról és azokról a csodálatos készítményekről, amelyeket a dolgos kis rovaroknak köszönhetünk. Ilyen a propolisz is, ami a megfázásos, téli időszakban különösen hasznos, hiszen sok egyéb jó tulajdonsága mellett csökkenti a légzőszervi gyulladásokat, miközben serkenti az immunrendszer működését.

Sipos József - Méhészet

A propoliszt a méhek állítják elő a kaptár védelmére. Elsősorban tavasszal gyűjtik össze a hozzávalót egyes fafajták – nyár, fűz, nyír, tölgy, éger, gyertyán, szil, berkenye, gesztenye fenyő, cseresznyefa – rügyeiről, fiatal ágakról, levélnyelekről, majd a kaptárban viaszt és mirigyváladékot is kevernek hozzá. Az európai propolisz legfőbb forrása a nyárfa rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Színe barnássárga, de lehet zöldes és szürkés árnyalatú is, a fenyvesekből származó sötétebb, aromásabb, ragadósabb. Egy átlagos méhraj évente 50-200 gramm propoliszt állít elő, ám ez a mennyiség kedvező körülmények között az 500 grammot is elérheti.

A kész propoliszt a méhek tömítőanyagként használják a hideg, a huzat, a nedvesség ellen, de ez a magyarul méhszuroknak hívott anyag rendkívüli baktérium- és gombaellenes hatásának köszönhetően a kórokozókkal szemben is védi a kaptárt. Állaga gyantaszerű, halmazállapota 30°C-on lágy, magasabb hőmérsékleten gyúrható, hűtve kemény, porítható. Illata a mézre és a méhviaszra emlékeztetően fűszeres-balzsamos, íze csípős, fanyar, esetenként kesernyés is lehet, és a nyelven érzéstelenítő hatást vált ki.

Propolisz (méhszurok), a sokoldalú gyógyító

Háziméh kaptár

A propolisz olyan komplex anyag, amely nagyon jó hatásfokkal közvetíti a növényi hatóanyagokat az emberi szervezet számára. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok, illetve egyéb fontos hatóanyagai a sejtfalat erősítő ferulasav, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek.

A tiszta propolisznak számos kedvező hatását sikerült kimutatni. Bőrbetegségek egész sorát gyógyíthatjuk vele: többek között fagyások, égések, vágott sebek, repedések, végbél környéki panaszok, nehezen gyógyuló sebek, gennyes bőrproblémák, kelések, ekcéma, pikkelysömör, gombafertőzések, pattanások, kelések, lábszárfekély, bőrkeményedések kezelésére alkalmas.

Emellett immunerősítő hatású; enyhíti a légzőszervi hurutokat, a torokfájást, a mandulagyulladást; használják a húgyutak bakteriális fertőzésének, gyulladásos betegségeinek gyógyítására; fogínygyulladás, fogínysorvadás, fogfájás és szájüregi fertőzések kezelésére; serkenti a gyomorhurut, bizonyos fekélyek és vastagbélgyulladások gyógyulását; illetve rándulásokat, reumatikus panaszokat, keringési problémákat is kezelnek vele.

Vigyázat, helyi allergiás tüneteket okozhat

A propolisz esetenként helyi allergiás panaszokat idézhet elő, ezt bizonyos, nem minden propoliszban előforduló anyagok okozzák. Kivédésére érdemes használat előtt allergiapróbát végezni: a felkar belső oldalára kenjünk egy kevés propolisztinktúrát, és egy óra elteltével nézzük meg, hogy látunk-e kiütést, vörös foltot, duzzanatot. Ha nem, akkor vegyünk be 20 cseppet a tinktúrából, s ha 24 óra elteltével sem tapasztalunk allergiás tünetet, akkor bátran szedhetjük a készítményt belsőleg is. Úgy biztonságos a használata, ha betartjuk a mennyiségi ajánlásokat.

Propolisz készítmények

Propolisz termékek
Háziméh kaptár
Propolisztinktúra

Belsőleg használható alkoholos kivonat, amely fénytől védett, hűvös helyen tárolva évtizedekig hatékony maradhat. Napi adagja reggel és este 15-20 csepp egy kanál folyadékban bevéve. Különleges vírus- és baktériumölő hatású, rendszeresen szedve növeli a szervezet ellenállóképességét. Elsősorban bőrbetegségek, nehezen gyógyuló sebek, fertőzések, húgyúti problémák, prosztataproblémák kezelésére ajánlott. Alkalmazása javasolt lehet légúti problémák, például torokgyulladás kezelésére, illetve prosztatagyulladás, vese- és májgyulladás esetén.

Propoliszos méz

A méz számtalan jótékony hatását a propolisz tovább gazdagítja. Fogyasztása javíthatja a fizikai és szellemi teljesítőképességet, erősíti az immunrendszert. Napi 2-3 kiskanálnyi propoliszos méz hatékonyan segíti a felső légúti betegségek, torokfájás, torokgyulladás gyógyulását, illetve enyhíti a prosztata- és húgyúti fertőzéseket.

Propolisztabletta

Nem tartalmaz alkoholt, cukorbetegek is fogyaszthatják. Növeli a szervezet ellenállását a gombás, bakteriális fertőzésekkel szemben, használ gyomor- és bélhurut, gyomor-és nyombélfekély, epehólyag- és epeúti panaszok, húgyúti fertőzések ellen.

Propoliszos kenőcs

Lágy propolisz és zsírszerű anyag keverékéből készül. Külsőleg reumatikus fájdalmak, övsömör, lábgombásodás, égési sérülések, ekcéma kezelésére használják. A kenőcsöt sötét, hűvös helyen tároljuk.

Propoliszos kúp

Baktérium- és vírusölő, elősegíti a hámszövetek regenerációját. A propoliszos végbélkúp aranyér, végbélberepedés esetén, nőknél várandósság alatt és a gyermekágyi időszakban is használható. A propoliszos hüvelykúpot a hüvelyi nyálkahártyasérülések, – irritáció és -gyulladások gyógyítására, valamint a hüvelyflóra regenerációjának elősegítésére, továbbá a méhszáj különböző betegségeinek kezelésére ajánlják. Használata csakis szakorvosi konzultáció után javasolt

Apró segítőtársaink a kertben... Méhek

Becsüljük meg és védjük, a szorgalmas méheink életfeltételeit, a környezetüket és alkalmazzuk a termékeiket.

Együtt – Mindenkiért!