- 11 -
-
A bornak, Szent Márton a bírája
Javában fejlődnek, alakulnak a pincékben az idei borok, sőt egy részük Márton-napra már palackba is került. A még érlelődő borokra azonban továbbra is gondosan ügyelni kell, hogy elkerüljük vagy időben korrigáljuk az erjedés nyomán keletkező borhibákat és betegségeket. Nagyon érdekel a bor kultúra és értékes világa. Én is készítek bort, érdeklődve figyelem a borászkodás lépéseit és tudományát.
A bor érzékeny, élő élelmiszer, amit – különösen fejlődése első szakaszában – számtalan borhiba és betegség fenyeget. Nézzük először a legfontosabb borhibákat, és azt is, hogyan orvosolhatjuk a problémát[…] -
Jó bor, jó egészség, avagy a jó bor titkai
Nincs rossz bor… vagy mégis van?
Az ősz a bortermő vidékeken egyet jelent: szüret. Magyarországon a szőlőfürtöket általában szeptemberben és októberben szedik le a tőkékről, az aszúszőlőt később.
Márton napjára már kiforrt az újbor. Dugonics mondta, hogy a bornak Szent Márton a bírája. A must erre az időszakra alakult át borrá, az egész évi fáradságos munka gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredményt pedig, a poharakba töltött zamatos nedű bizonyítja. Kérlek Benneteket, hogy ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni[…]
- 11 -