AZ ŐSZI VIRÁGOS BALKONLÁDA PRAKTIKÁI

A balkonon folytatódik az őszi virágszezon…

Színpompás őszi balkonládák

Amikor sok évvel ezelőtt először jártam Ausztriában, azon lepődtem meg a legjobban, milyen színpompásak és élénkek a balkonládák még ősszel is. Ma szerencsére már nálunk is egyre több szép őszi dekorációt lehet látni, és arra biztatnálak Benneteket is, hogy kövessük együtt a példát. Ne felejtkezzünk el a balkonládákról, ne hagyjuk őket üresen! Nem nagy fáradság megszépíteni környezetünket, és egészen más így hazaérkezni.

Az őszi virágos balkonláda praktikái

Kezdjük azzal, hogy a nyáron elvirágzott egynyári növényeket – a gyökérzetükkel együtt – eltávolítjuk a virágládákból. Az ősz jó alkalom a régi, funkciójukat vesztett tárgyak újrahasznosítására: egy kimustrált talicska, bicikli vagy pár kiürült, átfestett fémdoboz virágokkal teleültetve nagyon hangulatos dekoráció lehet. Én is ezeket alkalmazom. Ha lehet, szerezzünk be pár új ládát is. Ezeknél az első lépésként javaslom, hogy az alját töltsük meg cserépdarabokkal vagy sóderral, hogy a vízelvezetés biztosítva legyen. Ezután tegyünk bele jóminőségű föld-komposzt keveréket, és kezdődhet az ültetés.

A virágládákat, agyag- vagy műanyagtálakat olyan növényekkel szoktuk beültetni, amelyek ősszel is dekoratívak. Szóba jöhetnek az örökzöldek, és a télen is virágzó kétnyári növények, amelyek őszi hűvös időjárást is jól viselik. Jól mutatnak a balkonládában azok a növények is, amik már elvirágoztak, de levelük még szépen díszít. A szívósabb, ellenállóbb fűszernövények ősszel is jól érzik magukat a balkonládákban.

Ezeket a növényeket ültessük a balkonládába

Az első növény, ami a legtöbb embernek az eszébe jut, ha őszi dekorációról van szó, a krizantém (Chrysanthemum), ami szerencsére kezd kilépni a temetői virág szerepköréből. Egyre népszerűbb a Chrysanthemum multiflorum botanikai változat, ami rengeteg apró virágot hoz félgömb alakú bokrán. Sárga, narancssárga, rózsaszín, lila lehet, és a kisebb fagyokat is átvészeli. Kedveli a sok vizet, ezért tartsuk mindig kissé nyirkosan a földjét. Ha elvirágzott, ültessük ki napos helyre, agyagos talajba, és öntözzük be jól. A téli fagyok ellen takarni kell.

A krizantémmal egy családba tartozik a jól ismert őszirózsa (Aster). Sok fajtája van, edényes tartásra a kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) és a mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) a legalkalmasabb. Kis méretű, kék, lila, rózsaszín és fehér virágzataik csoportosan nyílnak. Napos helyre tegyük, és öntözzük bőségesen.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb az őszi virágládákban a nagyvirágú árvácska (Viola × wittrockiana), amely tavaszig is megmarad, ha megfelelően gondozzuk.

A másik őszi sláger a fehér vagy lila levelű díszkáposzta (Brassicia oleraceae). Ez a növény is bírja a fagyot, és májusig szép marad. Jó tudni, hogy levelei ehetőek, így díszítésre is kiválóan lehet használni őket.

Jó kiegészítője az őszi balkonládánknak a csarab (Calluna vulgaris), amely fehér, vajszínű, rózsaszín, lila virágokkal díszít.

Szép formájú, szabályos levélzetű, dekoratív növény az örökzöld veronikacserje (Hebe sp.). Augusztus és szeptemberben hozza ugyan fehér vagy lila virágait, de zöld vagy zöld-fehér tarka levelei elvirágzás után is mutatósak.

A balkonláda dísze lehet a kisebb termetű fajdbogyó vagy mirtuszhanga (Gaultheria sp., Pernettya sp.). Fehér és rózsaszín bogyóival ad különleges díszt.

Praktikák az őszi balkonláda beültetéshez

Praktikák az őszi balkonláda beültetéshez

A növényeknek már nem lesz túl sok idejük a fejlődésre, így egymáshoz közel ültessük el őket, hogy szép, tömött összhatást keltsenek. Eltérő fajtájú növényeket érdemes vásárolni, amelyekkel érdekessé, változatossá tehetitek az őszi növénykompozíciót. Figyeljünk arra, hogy a magas fajták a balkonláda hátsó felébe kerüljenek.

A balkonládákat télre is meghagyhatjuk, de fagymentes időben ne feledkezzünk meg a megfelelő dózisú öntözésről. Ha viszont erős hidegek várhatóak és nincs hó, a ládákat takarjátok le fenyőgallyal, ami véd az erős téli hideg ellen is.

Végül pedig egy egyszerű, mégis látványos ötlet azoknak, akik nem akarnak sokat bíbelődni a látványos balkonláda elkészítésével: a ládákat ültessük be egyszerű kerti borostyánnal majd helyezzük el benne néhány mutatós őszi dísztököt. Ezt mindenképpen csináljuk meg!

Képek forrása: pxhere.com

Késő őszi és kora téli virágos kertet kívánok mindenkinek!
Együtt – Mindenkiért!