A KARÁCSONYI KAKTUSSZAL, TELJESEBB LEHET AZ ÜNNEP

Karácsonyi kaktusz gondozása, virágoztatása


Az én adventemhez és karácsonyomhoz hozzátartozik a teljes pompájában díszelgő karácsonyi kaktusz (a Schlumbergera és a Hatiora gaertneri faj egyedeit soroljuk ide). Nagymamám nagyon értett hozzá, ünnepre a növényt mindig piros virágok borították. Pár éve én magam is megpróbálkoztam vele, és legnagyobb örömömre az én kaktuszom is nagyon szépen kivirágzott. Bátorítok mindenkit, hogy vágjunk bele bátran, nem ördöngösség a gondozása, de egy-két fontos dologra oda kell figyelnünk. Ha még nincs karácsonyi kaktuszunk, vegyünk egy szép példányt, ami sok bimbó van. Ha elvirágzás után is megfelelően kezeljük és felkészítjük a következő virágzási időszakra, jövőre már a saját nevelésű virágokban gyönyörködhetünk!

A karácsonyi kaktusszal, teljesebb lehet az ünnep

Amit szeret a karácsonyi kaktusz, és amit nem

A legfontosabb tudnivaló, hogy a karácsonyi kaktusz az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. Az öntözése trükkös dolog, mert a túl sok és a túl kevés víz is problémát okozhat. Megfigyeltem, hogy ha túl kevés vizet kap, a levelei zsugorodnak, fonnyadnak, ha pedig netán túl sokat, akkor sárgulnak és puhává válnak. Az is előfordulhat, hogy a túl sok víz miatt a növény gyökere is elrohad, ilyenkor rothadó részek jelennek meg a törzsön is. Ekkor a növény sajnos már menthetetlen, mindössze annyit tehetünk, hogy az ép részek dugványozásával próbálunk valamennyit megmenteni a növényből. Az öntözésnél is az arany középút a megoldás: az a jó, ha földjét állandóan nedvesen tartjuk, de soha ne álljon alatta a víz, mert erre nagyon érzékeny. Közben azt se felejtsük el, hogy a növény virágzás alatt sok vizet igényel!

A karácsonyi kaktusszal, teljesebb lehet az ünnep

A karácsonyi kaktusz imádja a páradús levegőt. Ha a lakásunkban száraz a levegő, akkor tegyük a cserepét kavicságyra, amit rendszeresen lespriccelünk vízzel. Egy fontos dolog van még, amire érdemes ügyelni: a virágzási időszakban semmiképpen ne változtassuk a helyét – akár a cserepét is megjelölhetjük –, és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait. Jó, ha olyan helyen tartjuk, ahol nem megy 22 C fok fölé a hőmérséklet, mert melegben hamarabb ledobja a virágait. A karácsonyi kaktusz nem szereti a hőingadozást és a tűző napot sem.

Virágzás után…

A karácsony körüli virágzás után a kaktusz életében is nyugalmi időszak következik. Két-három hónapig kevesebb vizet adjunk neki, csak hetente-kéthetente egyszer öntözzük. Ekkor tanácsos hűvös, körülbelül 15 C fokos, világos szobában elhelyezni.

Április és június között a karácsonyi kaktusz elsősorban szárat növeszt. Ehhez világos szobára, a korábbinál kicsit több vízre – hetente többször is egy kisebb adagra – és hetente vagy kéthetente magas foszfor- és kálium és alacsony nitrogéntartalmú tápoldatra van szüksége.

Ekkor át is ültethetjük, lehetőleg készen kapható kaktuszföldbe, de ha éppen nincs ilyen, akkor én úgy készítem, hogy 3:1 arányban tőzeges virágföldből és homokból keverjünk megfelelő talajt a számára. Tavasszal érdemes visszacsípni, hogy jobban bokrosodjon, és a gyenge hajtásoktól is ilyenkor kell megszabadulni. Ez a szaporítás ideje is. Válasszunk le a növényről egy több tagból álló szárrészt, hagyjuk pár óráig száradni, majd dugjuk nyirkos földbe, és az első 2-3 hétben öntözzük mérsékelten. Amikor megjelennek rajta vöröses hajtások, ültessük át egy nagyobb cserépbe. Az átültetett kaktusz eleinte hervadtnak tűnhet, de ez természetes, ez ne vegye el a kedvünket. Csak azt ne felejtsük el, hogy az új jövevénynek is szüksége van tápoldatra!

Nyáron akár a kertbe vagy az erkélyre is kitehetjük a kaktuszt, de a tűző naptól óvni kell. Vizet legfeljebb hetente kétszer igényel, tápanyagot legfeljebb havonta egyszer, de akár meg is feledkezhetünk róla.

…virágzás előtt

Szeptemberben kezdődik a növény felkészítése a karácsonyi virágzásra. Ahhoz, hogy a rügyképződés beinduljon, több dolgot kell biztosítanunk számára: világos, hűvös szobát, ahol 15 C fok körüli hőmérséklet van, és napi 12 óra teljes sötétséget. Ha nem tudjuk olyan helyen elhelyezni, ahol ez megvalósítható lenne, takarjuk le egy kartondobozzal, hogy ne zavarja a fény. Hetente, kéthetente locsoljuk. Csak a novemberben kezdődő virágzási időszakban emeljük a vízadagot, ekkor a kaktusz már hetente többször is kaphat vizet, és hetente-kéthetente érdemes tápoldatozni is. Amikor a virágok kinyílnak, már melegebb helyre is vihetjük a növényt. Ha a körülmények megfelelőek a számára, akár több hullámban is virágzik februárig.

Nagyon fontos, hogy ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni a virágait. Hasonló következmények alakulhatnak ki a túlságosan száraz és meleg levegőjű helyiségben is.

A karácsonyi kaktuszt szerencsére ritkán támadják meg kártevők. Ha esetleg takácsatkákat vagy pajzstetveket találunk rajtuk, töröljük le őket mosogatószeres vízzel. Pár nap múlva érdemes újra ellenőrizni a növényt, és ha szükségesnek látjuk, ismételjük meg a műveletet.

Virágos, szép, karácsonyi ünnepi készülődést kívánok mindenkinek.

Együtt – Mindenkiért!