- 12 -
-
A téli madáretetés, hálánk jele a madaraink munkájáért
Egy jó kertésznek az igazi barátjai a madarak…
Lassan megérkezik a december és remélhetőleg a fehér hótakaró is. Ilyenkor a madarainknak már biztosítani kell az élelmet és a búvóhelyet.
Én is erre készülök és ebben szeretném segíteni, bátorítani, tisztelettel kérni, minden madárszerető Barátomat.
Következő kis videóból megtudhatjátok, hogyan készüljünk a téli időszakra, mire érdemes odafigyelni a madaraink védelmének érdekében[…] -
„A természet, hív, befogad és magában tart”
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe, a Marie Claire magazinban rólam megjelent sajtóanyagot!
Sipos József növényorvos, agrármérnök és méhész tavaly nyerte meg az Év Agrárembere verseny díját növényvédelem kategóriában, és övé lett a közönségdíj is. Nap mint nap azon munkálkodik, hogy a termőföldtől egészen a konyhaasztalig kövesse a termékek útját…
Beszélgetésünk során körüljártuk, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a Föld ajándékainak segítségével, és mit tudunk tenni azért, hogy megmaradjon bolygónk varázslatos sokszínűsége[…] -
Gyógyfüvek és gyógyteák a kertjeinkből…
A szürke őszi-téli napokon nagyon jól esik egy csésze finom, illatozó gyógytea, főleg akkor, ha a hozzávalók a saját kertünkből valók. Csak bátorítok mindenkit, hogy ha eddig nem tettük, akkor vágjunk bele a gyógy- és fűszernövények termesztésébe! Télen teába, nyáron pedig limonádéba, koktélokba kerülhetnek, és általában nem nagyon igényesek. Nem kell nekik nagy hely, gondozásuk egyszerű, és leveleikkel is szépen díszítenek. Ráadásul a legtöbb balkonon, erélyen is remekül fejlődik, még kert sem kell hozzájuk[…]
-
A karácsonyi kaktusszal, teljesebb lehet az ünnep
Az én adventemhez és karácsonyomhoz hozzátartozik a teljes pompájában díszelgő karácsonyi kaktusz. Nagymamám nagyon értett hozzá, ünnepre a növényt mindig piros virágok borították. Pár éve én magam is megpróbálkoztam vele, és legnagyobb örömömre az én kaktuszom is nagyon szépen kivirágzott. Bátorítok mindenkit, hogy vágjunk bele bátran, nem ördöngösség a gondozása, de egy-két fontos dologra oda kell figyelnünk. Ha még nincs karácsonyi kaktuszunk, vegyünk egy szép példányt, ami sok bimbó van. Ha elvirágzás után is megfelelően kezeljük és felkészítjük a következő virágzási időszakra, jövőre már a saját nevelésű virágokban gyönyörködhetünk[…]
-
Árvácska, de mégsem árva…
Ha fel kellene sorolni, melyik az a néhány virág, ami egy magyar kertben biztosan megtalálható, akkor az árvácska biztosan a befutók között lenne. Színes virágaival és kedves „arcával” főleg a tavaszi kert ékessége, de egészen augusztus végéig, sőt néha októberig is nyílik. Nemcsak szép, hanem hasznos is: teljes virága ehető. Enyhe mentolos íze van, hidegtálak, előételek és torták dekorációjaként találkozhatunk vele. Kérlek tudjatok róla, hogy a forrázata értisztítót, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, külsőleg pedig ekcéma kezelésére használható.
Erre figyeljünk, ha árvácskát ültetünk[…] -
Az őszi virágos balkonláda praktikái
Amikor sok évvel ezelőtt először jártam Ausztriában, azon lepődtem meg a legjobban, milyen színpompásak és élénkek a balkonládák még ősszel is. Ma szerencsére már nálunk is egyre több szép őszi dekorációt lehet látni, és arra biztatnálak Benneteket is, hogy kövessük együtt a példát. Ne felejtkezzünk el a balkonládákról, ne hagyjuk őket üresen! Nem nagy fáradság megszépíteni környezetünket, és egészen más így hazaérkezni.
Ezeket a növényeket ültessük a balkonládába, praktikák az ültetéshez[…] -
Jó bor, jó egészség, avagy a jó bor titkai
Nincs rossz bor… vagy mégis van?
Az ősz a bortermő vidékeken egyet jelent: szüret. Magyarországon a szőlőfürtöket általában szeptemberben és októberben szedik le a tőkékről, az aszúszőlőt később.
Márton napjára már kiforrt az újbor. Dugonics mondta, hogy a bornak Szent Márton a bírája. A must erre az időszakra alakult át borrá, az egész évi fáradságos munka gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredményt pedig, a poharakba töltött zamatos nedű bizonyítja. Kérlek Benneteket, hogy ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni[…] -
Kis biológusok, természet barátok találkozása Sipos Gazdával
„Hivatásod legyen: élni másokért, s mások boldogságában keresni a magadét.”
Johann Heinrich Pestalozzi
Örömmel osztom meg Veletek, hogy a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola meghívásának eleget téve, egy fantasztikus találkozásban vehettem részt, a 3.b osztállyal, aranyosabbnál aranyosabb Gyerekekkel, lelkes pedagógus Kollégákkal[…]
-
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka
Pörkölt, csirkepaprikás, gulyásleves, halászlé, paprikás krumpli, töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, főzelékek, fasírt, uborkasaláta, kolbász, szalámi, körözött – íme a magyar konyha néhány jellegzetes étele, ami elképzelhetetlen lenne fűszerpaprika nélkül.
Mit érdemes tudni a fűszerpaprikáról ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen.
Páratlan aromák. Egy egészséges fűszer – régen gyógynövényként is fogyasztották… Így készítik a fűszerpaprika-őrleményt[…] -
Cékla télire, a gyönyörű színű vitaminbomba
Gyerekkoromban nem kedveltem nagyon, igaz, nem is igen találkoztam vele másképp, csak savanyúság formájában. Később aztán kiderült, hogy sok egyéb formában el lehet készíteni, ráadásul legegészségesebb zöldségeink egyike. Ismerkedjünk meg alaposabban, a csodálatos céklával!
A cékla könnyen termeszthető, gyorsan fejlődő kétnyári zöldség. Fogyasztása jót tesz a szívnek, lúgosít, méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Kiváló antioxidáns, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen[…]
- 10 -