KARÁCSONYFA VÁLASZTÁSI PRAKTIKUM

Tippek karácsonyfa választásához


Karácsonyfa választási praktikum

Ha megkérdeznénk, a legtöbb ember azt mondaná, hogy az év legnagyobb ünnepe a karácsony. Én is nagyon szeretem ezt az ünnepet, a gyerekkori karácsonyokra is máig jó szívvel gondolok vissza. Család, szeretet, fények, illatok, finom falatok, ajándékok, és maga a csoda, a feldíszített, tündöklő karácsonyfa. Szépsége máig elvarázsol, elképzelhetetlen lenne nélküle az ünnep. Pedig még kétszáz éves sincs velünk: olvastam, hogy Magyarországon az első karácsonyfát, Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben. Az európai kultúrkörben is csak a 16. században tűnt fel, igaz, az örökzöldek tisztelete már az egyiptomi, római, kelta és germán kultúrákban is megjelent.

Karácsonyfát, de milyet?

Karácsonyfa választási praktikum

A karácsonyfa kapcsán több kérdés felmerül. Műfenyő legyen vagy igazi? A lelkes környezetvédők az előbbi mellett törnek lándzsát, és lehet, hogy igazuk van. Ha az igazi fa mellett döntünk, akkor felmerül a kérdés: melyik fajta legyen? Utóbbi kérdésben, szeretnék Nektek segíteni eligazodni.

A karácsonyfának szánt fenyők közül Magyarországon gyakori a közönséges lucfenyő (Picea abies), a közönséges jegenyefenyő (Abies alba), az ezüstfenyő (Picea pungens f. glauca), egyre gyakoribb a nordmann fenyő (Picea pungens f. glauca) és a feketefenyő (Pinus nigra). A minifenyők közül a cukorsüveg fenyő (Picea glauca conica) a legnépszerűbb.

Ezeknek a fáknak az áruk sem egyforma. Az említettek közül a legdrágább a nordmann fenyő, utána következik az ezüstfenyő, majd jön a luc.

Hol és hogyan vásároljak?

Azt szeretném Nektek javasolni, hogy a döntésnél több szakmai tényezőt vegyünk alapul. Érdemes számításban venni a kinézetet, az illatot, és azt se felejtsük el, hogy sok bosszúságot megspórolhatunk, ha olyan fát választunk, ami jól bírja a lakás meleg és száraz levegőjét. Vásárláskor figyeljünk oda arra is, hogy esetleg már a piacon hullik-e e levele – ezt könnyen megállapíthatjuk úgy, hogy a törzset néhányszor a földhöz ütögetjük. Maga a tűlevél is árulkodik a fa koráról: ha behajlítás után gyorsan kirúgja magát, akkor valószínűleg friss, ha eltörik vagy görbe marad, inkább hagyjuk ott a kiszemelt példányt.

Karácsonyfa választási praktikum

Azt javaslom, hogy a karácsonyfának szánt fenyőt kertészetben vagy utcai árusnál vásároljuk meg. Hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy ha valódi fát veszünk, akkor nagy eséllyel egy magyar kisvállalkozót támogatunk, aki nem kevés pénzt és munkát tett abba, hogy a szép, fejlett a fa piacra kerüljön. Még egy utolsó tanács a vásárláshoz: legyünk türelmesek, és szánjunk rá a kellő időt. Válogassunk, nézzük meg, melyiknek egyenes a törzse, egyenletes az ágrendszere. Azt is érdemes megvizsgálni, mennyire lesz könnyű befaragni a tartójába.

Tartósság, illat és szúrós tűlevél

A legolcsóbbnak számító lucfenyőnek ugyan szép a formája, de viszonylag hamar lehullajtja a leveleit. Ezzel nincs semmi baj, egy-két hétre tökéletesen megfelel, de ez a fenyő valószínűleg nem fogja februárig díszíteni a lakást. Ha vízzel töltött talapzatba állítjuk a fácskát, lassíthatjuk a levélhullást. Nagyon szeretem az illatát is.

Jobban megtartja tűleveleit az ezüstfenyő, aminek sokan kedvelik jellegzetes ezüstös-kékeszöld színét. Nagyon dekoratív, mert lombozata általában dús, tömött, a fa formája pedig szabályos. Hasonlóan szabályos a nordmann fenyő, ami száradás után sem hullajtja el élénk sötétzöld színű tűleveleit, amelyet megdörzsölve narancsos illatot kapunk. Tűlevele nem szúr, ezért kisgyerekes családokba nyugodt szívvel ajánlható. A szokott fenyőfa-formához képest kicsit más a fekete fenyő. Mégis egyre népszerűbb, mert jellegzetes illatával igazi karácsonyi hangulatot képes teremteni. Jól bírja a lakások száraz levegőjét is, de tűlevelei kiszáradva nagyon szúrnak.

Karácsonyfa választási praktikum

Számomra a legfontosabb fenyő, a földlabdás vagy konténeres fenyő.  Ezeket a fenyőket karácsony után kiültethetjük, vagy visszavihetjük oda, ahonnan vásároltuk. A legkedveltebb földlabdás fajták a nordmann és az ezüst, amik meglehetősen nagyra nőnek, így ezt is vegyük figyelembe vásárláskor.

Az ünnep kapujában, kívánok minden Kedves Barátomnak, Olvasónak Áldott, Békés, Karácsonyi Ünnepeket!

Együtt – Mindenkiért!