ÁSÓ, KAPA… ÍGY KÉSZÍTSÜK FEL KERTI SZERSZÁMAINKAT A TÉLRE!

Decemberben a kert már nem ad annyi munkát, mint nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne tennivaló. Az egyik legfontosabb a szerszámok megfelelő felkészítése a télre – ha ezt megfelelően elvégezzük, akkor nagyon hálásak leszünk, hogy tavasszal nem kell ezekkel foglalkoznunk.  

Az ásót, kapát, kaszát az utolsó használat után alaposan mossuk le tiszta meleg vízzel, vagy ha komolyabb szennyeződés rakódott rá, akkor tisztítsuk meg egy fúróra szerelt forgó drótkefével.

Kép forrása: pixabay.com

Nézzük át alaposan, vannak-e a szerszámon sérülések, repedések, nincs-e szükség esetleg a nyél cseréjére. Ha mindent rendben találtunk, akkor élezzük meg a szerszámokat, hiszen az igénybevételtől már kicsorbulhattak. Ha nincs alkalmas fenőkövünk, szakemberhez is fordulhatunk, ahol elvégzik ezeket a műveleteket. A fa fogantyúkat lenmagolaj és terpentin keverékével ápoljuk le. A metszőollót is érdemes ősszel szétszedni, az egyes részeket megtisztítani, a forgó részeket megolajozni.

A rendbe hozott szerszámokat tároljuk száraz, ha lehet, száraz esetleg fűtött helyiségben. Ha kisgyerek is van a családban, ügyeljünk arra, hogy a tároló zárható legyen, így elkerülhetjük a baleseteket. A szerszámokat akasszuk a falra fúrt tartókra, kampókra. Jobb, ha a fémrészek nem a földön telelnek át, mert ha víz éri őket, akkor tavaszra elrozsdásodhatnak.

Megosztok veletek két apró saját trükköt is: a törött gereblye a nyéllel felfelé a falhoz rögzítve jó kis akasztó lehet, amire késeket, kisebb metszőollókat, kötözőzsinórt, kesztyűket tehetünk.
A kerti szerszámok nyelét élénk világoskékre festem, így könnyen megtalálható munkasorán a fűben vagy akár a levelek alatt is.

Kép forrása: pixabay.com

A kerti gépek esetében az egyik legfontosabb szabály, hogy tisztítsuk meg őket az összes apró nyesedéktől, amelyek rozsdásodást okozhatnak. A négyütemű gépeket töltsük fel friss olajjal. A benzin megromolhat, ezért a benzines gépekből engedjük le az üzemanyagot – ennek a módja minden gépnél más –, vagy ha az valamiért nem megoldható, akkor tegyünk a tankba stabilizáló adalékot, a legtöbb gyártó kifejlesztett ilyet saját motorjaihoz. Érdemes a légszűrőt és a késeket is ellenőrizni. Ilyenkor derülhet ki az is, hogy hiányzik egy alkatrész. Ezt érdemes még most megrendelni, mert az is elképzelhető, hogy tavasszal nem lesz, vagy sokat kell rá várnunk – jobb, ha teljesen felkészülünk a munkakezdésre. Ha a gép nem működik megfelelően, még most vigyük el a szervizbe.

Az öntözéshez szükséges eszközök téliesítése is nagyon fontos feladat. Zárjuk el a fővezetéket, majd nyissuk ki az összes csapot teljesen, hogy távozhasson a csövekből a víz. A slagot tekerjük fel lehetőleg úgy, hogy ne maradjon benne pangó víz, majd tegyük olyan helyre, ahol nem fagyhat meg. Figyelem, a víztelenített tömlőket érdemes még a komolyabb hideg beállta előtt összetekerni, mert a hidegben nagyon megkeményednek!

Ha szivattyúval felszerelt kerti kút szolgáltatja a kerti öntözéshez szükséges öntözővizet, zárjuk el a vizet, engedjük le teljesen a tartályt, majd a szivattyút is víztelenítsük teljesen. Minden szivattyún találhatunk úgynevezett fagytalanító csapot, amit ki kell nyitni, és a víz kifolyik a víztérből. Végül szereljük le és vigyük száraz helyre a kerti szivattyút. Ha a szivattyú mély kútban van, akkor erre nincs szükség, mert a föld temperáló hatásának köszönhetően nem károsíthatja a fagy. Ha biztosra akarunk menni, akkor fedjük le a kút tetejét például szalmával, levéllel.

Téliesíteni, vízteleníteni kell az automata öntözőrendszert is, ha ugyanis a hőmérséklet tartósan 0 C fok alatt van, akkor ez már a talaj felszínéhez közel fekvő berendezéseket is károsíthatja. A csapok elzárása és víztelenítés után célszerű kompresszor segítségével levegőt átfújni az öntöző rendszeren, ekkor ugyanis nemcsak a vezetékekből, hanem a szórófejekből is távozik a víz.

Ásó, kapa… így készítsük fel kerti szerszámainkat a télre!

Kép forrása: pixabay.com

Kedves Barátaim! Ha ezeket a munkákat elvégezzük, nyugodtan dőljünk hátra egy pohár jó borral, és élvezzük a jól megérdemelt pihenést!

Együtt – Mindenkiért!