AZ A SZÉP, ZÖLD GYEP…

A gyepes területeink téli felkészítése


az-a-szep-zold-gyep

Ismeritek a viccet?

Egy turista megkérdezi a csodálatos, zöld pázsitjára büszke angolt, hogy mi a titka a gyönyörű gyepszőnyegnek? „Á, semmi. Csak locsolni és nyírni kell. Négyszáz évig” – hangzik a válasz.

Van benne valami, bár ennyi idő természetesen nem kell, hogy szép legyen a gyepünk. Ahhoz viszont, hogy jövőre is büszkélkedhessünk a pázsitunkkal, még a komolyabb fagyok beköszönte előtt biztosítani kell, hogy épségben viselje át a hideg évszakot.

Figyeljük a füvet, és nyírjuk addig, amíg úgy látjuk, hogy nő – néha ez az első hóig eltart. Az utolsó alkalommal a fű hossza legalább 5 cm legyen, bár ez függ a fű fajtájától is. Ha nincs már szükség fűnyírásra, távolítsuk el a gyepről a leveleket, az apró gallyakat, az egyéb metszési hulladékokat és a mohát. Ezt a lépést semmiképpen ne mulasszuk el, mert a kis részecskék a hó alatt könnyen rothadásnak indulnak, és károsíthatják a füvet. Szeretném javasolni, hogy se bútorok, se gyerekjátékok ne maradjanak a gyepen ugyanebből az okból – egy Barátomat egyszer nagyon csúnyán megtréfálta egy ottfelejtett lapát, amit befedett a hó.

A gyepes területeink téli felkészítése

Kép forrása: pxhere.com

Még, a komolyabb fagyok beállta előtt érdemes elvégezni a gyep szellőztetését. Ehhez speciális gépet is lehet bérelni, de egy kis kreativitással megspórolhatjuk ezt a lépést. A cél az, hogy lyukakat fúrjunk a földbe, ezt pedig akár egy vasvillával is meg tudjuk csinálni. Érdemes fűmagot szórni azokra a részekre, ahol kikopott a gyep. Ha szerencsénk van, az új hajtások meg tudnak erősödni a komolyabb fagyok előtt.

Mésszel és trágyával javítsuk a talajt

Ilyenkor nyílik lehetőség a talaj feljavítására is, erre gyepkezeléshez való speciális meszet és trágyát használjunk. Az okszerűen kijuttatott tápanyagnak köszönhetően, a fű jobban ellent tud állni a betegségeknek és könnyebben regenerálódik tavasszal, a mész pedig növeli a talaj pH-tartalmát, ami így kevésbé lesz savas, lúgos tartományba viszi el a pH értéket.

Szeretném javasolni, hogy a kezelést a tél közepén ismételjük meg még akkor is, ha hó van, a mész majd beszivárog a talajba, ha elolvad. A mész használata után néhány héttel érdemes elvégezni a trágyázást. Ősszel a hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogéntartalmú, káliumban- és vasban gazdag gyeptrágyát ajánlom. Savanyú kémhatású talajon érdemes a tél előtt kalciumtartalmú trágyát is kijuttatni a területre. Egy tippet szeretnék megosztani: kertészeti áruházakban, nagyobb gazdaboltokban kapható talajtesztelő készlet, aminek segítségével könnyen megállapíthatjuk a talaj pH-értékét.

Megfagyott fűszálak

Kép forrása: pxhere.com

Személyes megfigyelésként szeretném javasolni, hogy a nagy hidegben lehetőleg ne lépjünk a fűre, így nem károsítsuk a megfagyott fűszálakat. A hó megvédi a pázsitot, ezért semmiképpen nem szabad eltakarítani, azt viszont nem ajánlom, hogy oda lapátjuk a havat, mert összetömörödve károsíthatja a füvet. A járdák jégmentesítését próbáljuk olyan módszerrel megoldani, ami nem árt a gyepnek és környezetkímélő.

Sokan a sót alkalmazzák. A só azért alkalmas a fagymentesítésre, mert a só és a hó keverékéből létrejövő oldatnak a fagyáspontja -15 Celsius, így eddig a hőmérsékletig eredményes lehet a sós kezelés.

A só kiemelten károsítja a növényeket, főleg, ha a sós havat a járda szélére toljuk, egyenesen a fák tövébe, vagy a füves területre. Fontos tudnunk, hogy a sózás következtében az utak, aszfaltfelületek is károsodhatnak.

Figyeljünk arra oda, hogy megfelelően tegyük el tavaszig a fűnyírónkat. Az utolsó használat után tisztítsuk meg, ellenőrizzük az olajszintet, ha kell, cseréljünk olajat. Száraz, pormentes garázsban vagy fészerben tároljuk a gépet.

Kedves Barátaim, ha mindezt megtettük, már nincs is más dolgunk, mint a meleg szobából gyönyörködni a hóesésben, várni az ünnepeket és az Újévet.

Mindenkinek eredményekben, jó egészségben, szép, kerti munkákban gazdag, Boldog Újévet kívánok!

Együtt – Mindenkiért!