KÖRNYEZETTUDATOS ÉS FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS 2021-BEN IS!

Környezettudatosság Mindannyiunkért!

Kedves Barátaim,

Év elején a legtöbben megfogadjuk, hogy valamilyen szempontból új életet kezdünk. Azt szeretném javasolni, hogy idén ne csak a magánéletünk induljunk új utakon, hanem a gazdálkodásban is, és – mindannyiunkért – az eddiginél jobban figyeljünk oda a fenntartható gazdálkodásra és a környezetünk védelmére.

„Mit számít, ha én egyedül csinálok valamit?”

Jogos a kérdés, de gondoljunk arra, hogy ha sokan vagyunk, akik szem előtt tartjuk a környezettudatosságot, akkor annak már lesz hatása. Szeretnék megosztani pár egyszerű és könnyen megvalósítható gondolatot, mit hogyan csináljunk, ha közösen tenni akarunk azért, hogy a gyerekeink egy jobb világban élhessenek.

Fenntarthatóság, környezettudatosság

1. Felejtsük ott az avart, ahol nem akadályozza a munkát és nem pusztítja ki a gyepet

Az avar magától is elbomlik, és eközben számtalan fajnak biztosít táplálékot vagy menedéket. Nem kell aggódnunk, nem marad meg, ha nem törődünk vele. Látjuk, hogy erdőben sem állnak hegyekben a levelek. Az avar ráadásul arra is kiváló, hogy mulcsként alkalmazzuk, ami nyáron és télen is óvja a talajt. Ha lehet, ne menjünk végig a fűnyíróval minden talpalatnyi földön. Sokkal jobban járunk, ha hagyjuk kicsit magasabbra nőni a füvet, a vadvirágokat – e növények nemcsak szépek, hanem a fajgazdagságot is növelik környezetünkben.


Képek forrása: pixabay.com

2. A madarak a barátaink

Csalogassuk a madarakat a kertünkbe, hiszen a szövetségeseink lehetnek a kártevők elleni harcban. Ha meghagyjuk a dísznövényeket, ahogyan a fenti pontban írtam, több rovar lesz rajtuk, ami odavonzza a madarakat, sőt még a méheket is. Télen etessük folyamatosan a madarainkat, nyáron biztosítsuk számukra az itatás és a fészkelés lehetőségét is.




3. Védjük a méheket

Vannak esetek, amikor szükség van a vegyszeres növényvédelemre, permetezésre, de azt szeretném tanácsolni, ezt lehetőség szerint okszerűen, előrejelzésre alapozva, csökkentsük a minimumra. Mindig olvassuk el a szerek használati utasítását, és válasszunk olyat, ami a lehető legkevésbé árt ezeknek a hasznos rovaroknak. Az is jó ötlet, ha a kertünk egyik sarkában „méhlegelőt” alakítunk ki számukra olyan virágokból, gyógy- és fűszernövényekből, ha van helyünk, fák ültetésével, amiket kedvelnek, gyakran látogatnak. Tegyünk ki méhhoteleket, rovarhoteleket kertjeink védett szegletébe.

4. Komposztáljunk!

A komposztálás, a természetes anyagok újrahasznosítása, természetes úton. A szerves anyagok megfelelően bomlanak le. Új, értékes termék, a magas szervesanyagban gazdag, humusz keletkezik belőlük. Ez ragasztja össze a talaj szemcséit morzsákká, tápanyagot nyújt a növények gyökereinek és a talajban tevékenykedő mikroorganizmusoknak. A legjobb dolog, amit a háztartási és kerti hulladékkal tehetünk, hogy a komposztáljuk. Nem bonyolult a komposztálás művelete, de néhány aranyszabályt mindenképp be kell tartanunk.

Ilyenek lehetnek a megfelelő helyválasztás. Fontos, hogy sík területet és félárnyékos helyet válasszunk.  Szükségünk van egy komposztládára, melynél fontos szempont, hogy jól szellőztethető, szétszedhető és környezetbarát legyen.



Képek forrása: pixabay.com

5. Hasznosítsunk újra mindent, amit csak tudunk

Ami kimarad a komposztból, azt vizsgáljuk meg alaposan: használható-e meg valamire? Ha kreatívak és nyitottak vagyunk, akkor nagyon hasznos megoldásokat találhatunk ki. Egy rossz műanyagvödörből például lehet madáretető, tápadagoló a csirkéknek, vagy napernyőtartó, ha betont öntünk bele. Készítsünk kreatív újrahasznosítási ötletek alapján, mindenféle alapanyagból (papír-, üveg-, műanyag palack újrahasznosítás), szemétből készült dekorációkat, praktikus használati tárgyakat gyerekeink és magunk számára.


Képek forrása: pixabay.com

6. A veszélyes hulladékokra oda kell figyelni

Veszélyes hulladék időnként minden gazdaságban vagy kiskertben keletkezik (olajok, lejárt növényvédő szerek, savak). A legjobb, amit ilyenkor tehetünk: a veszélyes szereket kezeljük az előírásoknak megfelelően. Ha lejárt az engedélyezett minőségi és felhasználási határidejük, akkor ezeket a szereket, a szabályoknak megfelelően kezeljük és semmisítsük meg. Azt a hulladékot pedig, amit sem komposztálni, sem újrahasznosítani nem tudunk, gyűjtsük szelektíven.


Képek forrása: pixabay.com

7. Csökkentsd az energiafogyasztásod

A „Ne dobj ki semmit, hasznosíts újra mindent” egyetlen dologra nem vonatkozik: a gépekre. Ezekből érdemes – akár apránként – olyanokat vásárolni, amelyek a lehető legnagyobb hatásfokkal, a legkevesebb energiapazarlással működnek.

Hosszú távú beruházásnak számít egy-egy műszaki cikk vásárlása. Ezért is fontos tényező, hogy egy-egy drágább készülék egyáltalán megtérül-e, és ha igen, mikor? Egy magasabb árú, de energiatakarékos háztartásigép üzemeltetési költségeit is figyelembe véve hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hasonló kivitelű, olcsóbb, de nagyobb energiafelhasználási típus. Vásárlásunk előtt érdemes megbizonyosodni a kiválasztott típus energiahatékonyságáról, melyről a legmegbízhatóbban az energiacímkén található adatok tájékoztatnak. A felmérések alapján egy átlagos háztartás legnagyobb áramfelhasználója a hűtőkészülék, mely az energiafelhasználásnak kb. 33%-át adja. Vásárlás esetén érdemes odafigyelni, hogy a villanyszámla egyharmadát adó készülék, melyik energiaosztályba tartozik.


Képek forrása: pixabay.com

8. Nézzük meg, hol vásárolunk

Egyre több olyan cég, és termelők vagyunk, akik fontos szempontnak tartjuk a fenntarthatóságot. Számunkra fontos, hogy emberileg, etikailag és környezetileg is tudatosak legyünk, ami azt jelenti, hogy saját magunkon túl embertársainkra is tekintettel vagyunk. Így lehetnek ma élő emberek, vagy a jövőben megszületendő gyermekeink, unokáink, vagy nem emberi létezők: növényeink, állataink vagy szorosan működő ökológiai rendszerek. Törekedjünk rá, hogy olyan fogyasztói döntéseket hozzunk, amelyekkel nem csak mi járunk jól, hanem a környezetünk és a világ is. Döntéseink alapvető értékek mentén szülessenek: hitünk az igazságosságban, a méltányosságban, az ökológiai felelősségben kell gyökereznie.


Képek forrása: pixabay.com

Szeretném ebben az évben is ezeket megfogadni, és tenni is érte!

Óvjuk környezetünk értékes világát! Együtt – Egymásért!