TÉLI MADÁRETETÉS, MADÁRVÉDELEM A MADARAKÉRT…

A téli madáretetés fontos madárvédelmi feladat

Kedves Madár és Természetszerető Barátaim,

Lassan megérkezik a december és remélhetőleg a fehér hótakaró is. Ilyenkor a madarainknak már biztosítani kell az élelmet és a búvóhelyet.

Én is erre készülök és ebben szeretném segíteni, bátorítani, tisztelettel kérni, minden madárszerető Barátomat. Készítettem én is madárodúkat és etetőket, melyet több helyen kihelyeztem.

Téli madáretetés, madárvédelem Sipos Gazdával

Mikor és hogyan kezdjük el a madarak etetését?

Kérlek tudjatok róla, hogy a madarak etetésének időszaka Magyarországon az első fagyok beköszöntétől, végső megszűnéséig tart. Azonban, ha meg tudjuk oldani a madáretetést, már az ősz beköszöntével, szeptember elején elkezdhetjük. Különösen akkor, érdemes és fontos, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék maghozama.

Téli madáretetés, madárvédelem a madarakért...

Kép forrása: https://pixabay.com

A téli hónapokban nagyon nehezen találnak táplálékot itthon maradt kis barátaink, különösen akkor, ha vastag hótakaró és a kemény fagyok alakultak ki, ami megnehezíti az élelemhez jutást.

Szeretném javasolni, hogy az etetést október végével kezdhetjük, különösen akkor, ha a hőmérséklet 0 C fok alá csökken. Az etetés legyen folyamatos, mert a tartós mínuszok esetében ez lényeges tényező!

Milyen legyen a jó etető, mit és mit ne etessünk madarainkkal?

A jó etető legyen fedővel ellátott, hogy a kiadott táplálékot szárazon tartsa. Az ideális etető madaraink számára könnyen, a ragadozók számára nehezen hozzáférhető legyen. Ne tegyük alacsonyan az etetőket, mert azt tapasztaltam, hogy a macskák előszeretettel vadásznak a táplálkozó madarakra.

Téli madáretetés, madárvédelem a madarakért...

Kép forrása: https://pixabay.com

Az etetőbe a legmegfelelőbb eleség a gabonafélék, köles, napraforgómag, alma, tökmag, mogyoró, dióbél. Változatos étrend számunkra is fontos.

Megfigyeltem, hogy a cinkegolyókat nem minden madár tudja hatékonyan elfogyasztani, így nem árt több fajta eleséget és több típusú etetőt alkalmazni.

Képek forrása: https://pixabay.com

A hálóba csomagolt magvas golyók, pogácsák nagyon jók, a különféle magvakat zsiradékba préselik, így energiatartalmuk sokkal magasabb. Az apróbb énekesmadarak inkább a kölest és napraforgómagot kedvelik. Szeretném javasolni, hogy etethetünk almával is, amit nagyobb bokrok ágaira szúrhatunk, vagy almatartóba helyezhetünk. Az almát jobban a rigók és a fakopáncsok kedvelik. Akasszunk ki só nélküli szalonnát. A só vízelvonó hatása a madaraink kiszáradását és elhullását okozhatja.

Kérlek Benneteket, hogy kenyérrel, morzsával ne etessük madarainkat! Tudjatok róla, hogy a nedves kenyér gyorsan megromlik, penészessé válik, másrészt az erjedő kenyérdarabkák a madarakban heveny gyomor és bélgyulladást idézhetnek elő, és pusztulásukat okozzák.

Kell e itatni a madarainkat télen?

Sokan kérdezik tőlem, kell e és lehet e a madarakat télen itatni. Igen lehet és kell is. Az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem. Tegyünk ki tiszta, hideg vizet. Megfigyeltem, hogy a madarak egy része a kemény téli időjárás ellenére is fürdőzik. Naponta akár több alkalommal is. Tegyünk az itató aljába egy nagyobb méretű kavicsot, vagy egy fadarabot, melyre rászállhatnak. A kavics a felborulást is meggátolja. Az itató ne legyen kicsi, mert abban a nagyobb méretű madarak (rigó) már nem tudnak megfürdeni. Túl mély se legyen, mivel az, a kisebb méretű madarakra veszélyes lehet.

Mindannyiunk számára a téli madáretetés fontos madárvédelmi feladat, október végétől, március közepéig. Mindannyian tehetünk és tegyünk is érte.

Téli madáretetés, madárvédelem a madarakért...

A jó idő megérkezésével e tevékenységet hagyjuk abba! A tavaszi fészekrakást követő fiókanevelés időszaka alatt, már állati eredetű táplálékot is kell madarainknak fogyasztani. Hagyjuk, fogdossák össze a hernyókat, legyeket és egyéb kerti kártevőket, a jó időben szolgálják ki magukat. Így is hasznos feladatot hajtanak végre kertjeinkbe és házunk táján. Biológia növényvédelemben fontos segítőink.

Tegyünk közösen a madarakért, óvjuk, védjük őket.

Együtt – Mindenkiért!