SZARVASHIBÁK A KISKERTBEN

Mit rontunk el? Hogyan csináljuk másképp?

Sipos Gazda tanácsai

Szaktanácsadóként sokan keresnek meg azzal, hogy a gondos törődés ellenére beteg a növény vagy váratlanul ki is száradt, el is pusztult. Sokszor nem is tudják, hogy mi okozta a fonnyadást, a száradást, a sárgulást. E jelenségek hátterében gyakran rossz példák, hibás döntések állnak. Ebben a rovatban azokat az apró lépéseket szeretném ellenőrizni, amelyekről nem is gondolnánk, hogy végzetesek lehetnek.

Öntözni tudni kell!

Figyeljünk arra, hogy a leveleket ne felülről öntözzük. Nem hatékony, ráadásul ezzel pazaroljuk az értékes vizet. A túl vizes, párás növényekben a kártevők könnyebben megtelepedhetnek, könnyebben kialakulhatnak a betegségek. A kertben – ha megtehetjük- javaslom a csepegtető öntözőrendszert vagy csepegtető tömlőt. Így a növények mindig a legoptimálisabb vízmennyiséghez jutnak. A balkonládákban, cserepekben levő növényeinket se öntözzük túl. Ismerjük meg az adott növényünk vízigényét. Az öntözést végezzük inkább az esti órákban vagy kora reggel. Sose öntözzünk nappal, főleg a déli órákban, hiszen akkor már nagyon meleg van és intenzíven kezd párologni a víz. A túlzott nedvesség következtében befulladhat a gyökér, fejlődésben legyengül vagy leáll.

 

Zöldség- és gyümölcshulladék – ne a kukába, hanem a komposztba!

Nyáron a kertes házaknál gyakori a fűnyírás, a friss zöldségnek, gyümölcsnek köszönhetően pedig sok konyhai maradék is keletkezik. Mit csináljunk a növényi hulladékkal? Ez a szerves anyag értékes kincs a talaj számára. De sajnos elhanyagoljuk a növényi hulladék komposztálását. Pedig, fontos lenne, hogy a krumpli vagy borsóhéjat – csakúgy, mint más zöldség-és gyümölcs kidobásra ítélt részét- a talajba juttassuk. A hulladék értékes tápanyagaival nemcsak a talajt javítjuk, hanem a a későbbi kiskerti növényeink fejlődését is természetes anyaggal segítjük. Jobb lesz a termésünk minősége, sőt a virágaink is szebbek lesznek. A komposzt nagy előnye, hogy nem kell annyi műtrágyát alkalmazni. Ha komposztdombot építünk, vagy komposztládát készítünk, az érett szervesanyag az egész évben rendelkezésünkre áll. Komposztáljunk, használjuk e csodás lehetőséget!

 

Ne féljünk a mulcstól!

Talajaink felső rétege a forró nyári napokon gyorsan kiszáradhat. Ennek megelőzése érdekében használjunk mulcsot, ami lehet például fenyőkéreg, fűnyesedék, szalma vagy komposzt, A mulcs biztonságot is jelent, védi a talaj nedvességtartalmát, nem gyomosodik a talaj a növények körül, esztétikus és természetes lehetőség. Vannak olyan talajtakaró anyagok, amelyek a szükséges tápanyagokkal is ellátják a földet, így a növények jobban fejlődnek.